Echte Chinese thee, direct van de bron.

Chrysanten Pu Erh Thee Bereiden: Recept & Gezondheid

Chrysanten Pu Erh Thee Bereiden: Recept & Gezondheid

Hoewel in China blad thee meestal puur wordt gedronken zonder toevoeging van andere ingrediënten of smaken, zijn er een toch aantal bekende traditionele blends / recepten beschikbaar. De meest populaire recept bestaat uit een combinatie van Pu erh thee en Chrysanten bloemen en wordt vaak geserveerd in Chinese restaurants, omdat zware lunch te verwerken.

Als je nog nooit van Chrysanten thee en/of pu erh thee hebt gehoord. Lees dan eerst de informatie hieronder:

Wat is Pu erh thee? Net zoals groene en zwarte thee, is pu erh in feite ook een blad theesoort gemaakt van dezelfde theeplant (Camellia Sinensis). De classificatie van de verschillende soorten is gebaseerd op de productieprocessen die zijn toegepast. Bij groene thee zijn de bladeren minimaal geoxideerd, waardoor ze hun groene kleur behouden, terwijl zwarte thee juist volledig geoxideerd is. Pu erh thee is ook volledig geoxideerd, maar het verschil is dat boer deze verder laat rijpen na oxidatie, waardoor deze na vele jaren een zachte en soepele smaak ontwikkeld. Pu erh thee wordt ook wel verder geclassificeerd in rauwe (sheng) en rijpe (shou) pu erh, komt voor in samengeperste cakevorm or los. In onze recept hieronder gebruiken we een rijpe losse pu erh thee.

Wat is Chrysanten thee? Naast blad thee bestaan er ook kruidentheeën vaak gemaakt van andere planten, bloemen of gedroogde fruit. De meest bekende kruidenthee in China is de Chrysanten thee, gemaakt van gedroogde Chrysanten bloemen. Er zijn verschillende soorten zoals de Chrysanten theesoorten, maar in ons recept raden wij de witte Chrysant aan.

dried chrysanthemum flower tea for chrysanthemum pu erh tea

Chrysanten Pu Erh Theerecept

Deze kruidenthee kan gemaakt worden op verschillende manieren. In de video demonstreren wij de bereiding met een traditionele Chinese gaiwan.

Je hebt het volgende nodig:

Bereiding

  • Theepot: trek de bovengenoemde ingrediënten voor 2 minuten in 500 ml heet water. Pas een trektijd van 3 minuten toe voor de volgende bereiding.
  • Gaiwan: trek de bovengenoemde ingrediënten voor 30 seconden in 120 ml heet water. Verleng de trektijd voor de volgende trekbeurten elke keer met 10 seconden.

Vind je dit recept geweldig? Dan raden wij ook de Chrysanten goji recept aan.

Pu erh & Chrysanten Thee: Waar te Koop?

Hoewel je deze theeblend bijna in elke dim sum restaurant kan bestellen, is het vaak niet makkelijk om aan de benodigde ingrediënten te komen en dit thuis te bereiden. Beide ingrediënten zijn vaak beschikbaar in een Chinese supermarkt. Uiteraard kan je ze ook in onze online theewinkel bestellen vanaf 15 gram

Zowel pu erh als chrysanten zijn erg gezond. Lees de individuele voordelen hieronder:

Chrysanten thee & gezondheid

Voordelen: Deze bloem wordt door Chinese Medicijnen dokters vaak toegepast om de gezondheid van de ogen en het hart te verbeteren. Ook werkt Chrysanten thee tegen verkoudheid en stress.

Bijwerkingen: Er is onvoldoende onderzoek over de bij-effecten van Chrysanten thee. Hierdoor is het aan te raden om dit niet te drinken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Ook moet men deze bloementhee vermijden bij allergie voor andere bloemen.

Cafeïne: Deze bloemen thee is cafeïne-vrij en hierdoor geschikt voor consumptie tijdens alle dagdelen. Echter in combinatie met pu erh moet je wel rekening houden met cafeïne.

Pu erh thee & gezondheid

Voordelen: Deze blad thee heeft veel overeenkomende gezondheidsvoordelen met andere theesoorten. Het verbetert de mentale alertheid, verlaagt cholesterol en bevordert het verteringsstelsel. Het is ook een ideale drank dat een gezonde dieetplan kan complementeren.

Bijwerkingen: De nadelen of bijwerkingen van pu erh zijn met name gerelateerd aan de cafeïne gehalte. Voor mensen die gevoelig zijn hierdoor kan dit een onregelmatig hartslag, depressie en hoge bloeddruk veroorzaken.

Cafeïne: Pu erh thee bevat cafeïne, maar minder dan in een kop koffie.

11 mei 2016
Opmerkingen