Echte Chinese thee, direct van de bron.

Pu Erh thee: Verschil Droge en Vochtige Opslag

Pu Erh thee: Verschil Droge en Vochtige Opslag

Pu erh komt oorspronkelijk uit Yunnan dat wordt gekenmerkt door relatief droog klimaat. Daarom wordt volgens traditionele gebruiken, de pu erh thee opgeslagen in een droge omgeving. Toen de populariteit van pu erh groeide in de tropische Guangdong provincie, gingen de mensen daar zelf de thee inkopen en opslaan. Zodoende merkte men dat de pu erh thee een hele andere smaak kreeg wanneer deze wordt bewaard in het hete en vochtige klimaat in Guangdong.

Hedendaags wordt er veel gehandeld in pu erh cakes en er wordt daarom ook vaker gevraagd of de desbetreffende thee in een droog of in een vochtig klimaat is opgeslagen. Droog opgeslagen (dry storage) cakes, en vochtig opgeslagen (wet storage) cakes zijn dus termen die vaak worden genoemd wanneer er wordt gesproken over pu erh thee.

Smaakverschil tussen droog en vochtig opgeslagen pu erh thee

Wanneer pu erh thee wordt opgeslagen in een vochtig klimaat zal deze sneller rijpen. Dit komt door de verhoogde microbiologische activiteit in de thee. Ook zal dit vochtige klimaat er voor zorgen dat de rauwe pu erh bladeren sneller donker, en soms ook een beetje bruin kleuren. Dat lijkt dan meer op rijpe pu erh thee. Een vochtig klimaat zorgt ervoor dat de thee dikker, zachter en zoeter smaakt. Er komen echter wel risico’s kijken bij het opslaan van pu erh thee onder vochtige omstandigheden. Als de cakes niet goed worden geventileerd kan er schimmel ontstaan, en deze zijn dan ongeschikt voor consumptie.

Gedroogde pu erh cakes van dezelfde opslagduur is de textuur dunner, en de smaak complexer, meer bitter en de aroma’s sterker.

Wanneer je pu erh thee koopt is het aan te raden om te letten op de specifieke omstandigheden waarin deze is opgeslagen. Een pu erh thee uit Guangdong betekent niet per definitie dat deze ook vochtig is opgeslagen. Hoewel het klimaat is vochtig, kunnen de omstandigheden in een lokale winkel totaal verschillend zijn door bijvoorbeeld een airco. Hierdoor is de lucht juist heel erg droog wordt. Uiteraard, heb je niet altijd de luxe om een Chinese theewinkel binnen te lopen. Bij een webshop kan je de beschrijving doornemen, of dit even navragen bij de klantenservice.

Is droge opslag of vochtige opslag beter?

Zoals hierboven is beschreven, kan de manier van opslaan het rijpingsproces beïnvloedden. Er is echter geen goed of fout, het hangt vooral af van uw persoonlijke smaak. Je zou zelfs kunnen beschouwen als 2 verschillende soorten.

Over het algemeen raden wij gedroogde pu erh aan, wanneer u geen haast hebt, om dit droog op te slaan. Het risico op schimmel hierbij miniem. Voor een beginnende theedrinker is een vochtig behouden thee toegankelijker, maar bij de ervaren theedrinker en thee enthousiast zal de voorkeur uitgaan naar de gedroogde pu erh cakes dankzij de complexe smaak en sterke aroma’s.

Wanneer u ervoor kiest om thee cakes op te slaan voor de lange termijn, zal de gedroogde thee cake meer waard worden. Wanneer u liever vochtig-opgeslagen pu erh cakes wilt hebben, dan raden het je aan om ervoor te zorgen dat de vochtige omgeving ook een goede ventilatie heeft.

In Nederland en België hebben we eigenlijk ook niet de klimaat om pu erh thee vochtig op te slaan. Kelders zijn misschien vochtig, maar daar is de luchtventilatie vaak slecht en de temperatuur wat te laag.

Verschil rijpe pu erh en vochtig-opgeslagen rauwe pu erh

Door de schaarste in juist gerijpte rauwe pu erh, is er een nieuwe methode ontwikkeld in de Jaren 70, genaamd “Wet Piling.”Deze methode wordt gezien als een extreme versie van vochtige opslag. Rauwe pu erh bladeren (mao cha) worden opgestapeld, ingedampt met water en daarna bedekt met een linnen doek in een kamer met een hoge, maar gecontroleerde vochtigheid en temperatuur. Dit heet 'wet piling' (wo dui).

Deze methode zorgt ervoor dat thee erg snel kan rijpen, en deze thee wordt dus ook “rijpe pu erh thee” genoemd. Een rijpe (shou/shu) pu erh thee moet daarom ook niet worden verward met gewoon vochtig-opgeslagen rauw pu erh thee. Het echter wel als een interessant alternatief worden gezien. Wanneer je houd van vochtig opgeslagen rauwe pu erh, dan zal je een rijpe pu erh ook vaak lekker vinden.

7 juli 2019
Opmerkingen