Rijpe Pu Erh Thee Productie: Wat is “Wet-piling”( Wo Dui)?

22 november 2017 815 view(s)
Rijpe Pu Erh Thee Productie: Wat is “Wet-piling”( Wo Dui)?

Traditionele sheng pu erh thee (of 'rauwe pu erh') heeft jaren nodig om te rijpen. Hierdoor ontwikkeld het een zachte en zoete smaak waar theeliefhebbers gek op zijn. Vroeger was dit eigenlijk nog niet echt een groot probleem. Mannen en paarden vervoerden de cakes langs de eeuwenoude theeroute naar buurlanden. Zulke reizen duurden erg lang, wat er voor zorgde dat de thee al redelijk gerijpt was wanneer ze bij hun bestemming aankwamen. Daarbovenop sloegen de theehuizen in Hong Kong en Guangdong veel pu erh thee op, zodat ze jaren lang konden rijpen voordat ze werden geserveerd aan klanten.

Wet Piling methode voor de productie van rijpe pu erh thee

Maar toen verbeterde de middelen van transport en de vraag naar thee toenam, was er al gauw een te kort aan goed gerijpte Pu Erh thee. En daarom heeft men de “wet-piling” of "natte opslagmethode" uitgevonden.

Wet-piling staat in China bekend als Wo Dui (渥堆). Het is een fermentatie proces dat wordt gebruikt voor de productie van rijpe Pu Erh (ook bekend als "shou pu erh").

Het was als eerste in gebruik genomen door De Kumming-Theefabriek. Met deze methode wordt Pu Erh wordt opgeslagen om het sneller te laten rijpen onder een warme vochtge omstandigheid.

Het verschil tussen sheng en shou pu erh

Om deze methode te kunnen begrijpen moeten we eerste de verschillen tussen traditionele Sheng (rauw) en Pu Erh en Shou Pu Erh (rijp).

Een traditionele Sheng Pu Erh wordt geplukt, geroosterd, en door de zon gedroogd. Als laatste werd het gestoomd onder druk om er ronde schijven van de maken (cakes). Het probleem hierbij is dat het minimaal 3 tot 5 jaar moet rijpen tot de smaak zachter wordt, en van bitter naar zoet. Zie hieronder de kleur van de losse sheng pu erh mao cha en de kleur de resulteren thee:

rauwe sheng pu erh thee mao cha kleur

De ontwikkeling van de wet-piling methode had als eerste doel om de rijpingstijd te verkorten. Door deze geweldige uitvinding was dat gelukt om de rijpingsperiode te verkorten naar 45 dagen. Door deze methode worden de losse sheng pu erh bladeren ("mao cha") eerst gefermenteerd tot shou pu erh, voordat ze worden samengeperst tot cakes.

In eerste instantie was ‘Wo Dui’ bedoeld om de smaak en kleur van gerijpte sheng pu erh te imiteren. Maar door het grote verschil in smaak wordt het vaker gezien als een nieuwe stijl van Pu Erh.

Wet-piling, Hoe werkt het?

Om met deze methode aan de gang te gaan heb je eerst ‘Mao Cha’ nodig, wat letterlijk betekent: "nog niet afgemaakte thee", oftewel: losse sheng pu erh bladeren. Deze zijn wel al geplukt, gerold en zongedroogd. Daarna wordt de Mao Cha samengedrukt tot Sheng pu erh cakes, of opgeslagen volgens de wet-piling methode om er shou pu erh van te maken. We bespreken de stappen van het ‘natte opslag process’ hieronder.

Het proces van wet-piling bestaat uit het opstapelen, draaien en het bevochtigen van de bladeren, wat erg lijk op composteren:

  1. Stapelen: Stapel de Mao Cha bladeren op tot een bepaalde hoogte. Dit is meestal rond de 70cm maar sommige theemeesters hebben zo hun eigen gebruiken.
  2. Bevochtigen: bevochtig de stapels Mao Cha met water, en bedek deze met een linnen doek. Deze stap zorgt ervoor dat de Mao Cha warm en vochtig blijft, wat lijdt tot een versnelde fermentatie.
  3. Draaien: Wacht tot de bladeren zijn gefermenteerd tot een bepaald punt, leg ze daarna uit en laat ze drogen.

Het hangt van de duur van de Wet-piling af, welke kleur de bladeren hebben. Dit kan zijn van groen tot geel, kastanjebruin of een bruin-zwartige kleur. Je kan zien hoe lang de bladeren zijn opgeslagen aan de kleur van de drank. Hoe donkerder de kleur, hoe langer het opgeslagen is geweest. Hieronder tenslotte een foto van losse pu erh thee dat gerijpt is volgens de natte opslagmethode:

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.