Xin Yang Mao Jian
Oorsprong & verklaring van de naam
Xin Yang Mao Jian is een authentieke Chinese thee met een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. De naam van deze losse groene thee verwijst naar het oorspronkelijke gebied Xin Yang (信阳) in de provincie Henan. Dit gebied wordt gekenmerkt door hoge, steile beboste bergen met een vochtig en bewolkt groeiseizoen die hoge kwaliteit thee garanderen.
'Mao Jian' (毛尖) verwijst naar het uiterlijk en betekent letterlijk 'harige tip'. Dit komt omdat deze thee puntig van vorm is met soms wat dunne donzige haartjes op de bladeren.
In 1915 verwierf deze Chinese thee internationale bekendheid door het winnen van de gouden medaille op de World Expo in San Francisco. Later in 1958 werd hij officieel erkend in China als een van China's top tien theesoorten.
Uiterlijk & smaak
Vergeleken met andere Chinese groene theesoorten worden de bladeren van onze Mao Jian gekenmerkt door een donkere groene kleur. Dit komt voornamelijk door de lagere temperaturen in de provincie Henan. In vergelijking met de meer zuidelijke provincies (zoals Anhui en Fujian), is Henan kouder en de bergen zijn meestal met sneeuw bedekt in de winter. Dit leidt tot een onderscheidende theestruik, met kleine, robuuste bladeren.
Dit heeft ook een sterk effect op de smaak, die sterker en brutaler van karakter is. De in de lente geplukte bladeren resulteren in een bijzondere kop thee welke fris en vol van smaak is. Kortom, een eerstegraads thee die natuurlijk lekker smaakt. Bekijk de bladeren voor en na het trekken in deze video:
Losse groene thee & gezondheid
Zoals vele andere groene theesoorten in onze online theewinkel, heeft deze losse Mao Jian thee ook lekker veel anti-oxidanten. Het dagelijks drinken van deze losse thee zal bijdragen aan een betere huid, darmwerking en minder kans op kanker. Het belangrijkste is misschien wel dat je je gewoon lekkerder in je vel voelt.
Tip: drink groene thee niet op een lege maag, omdat het soms laxerend werken. Hoewel er veel groene thee dieet producten beschikbaar zijn op de markt die juist op deze manier mensen helpen met afvallen, vinden wij dit niet verantwoordelijk. Na een maaltijd is de perfecte timing.
Xin Yang Mao Jian groene thee maken
Net als andere groene theesoorten in onze online winkel moet je deze Mao Jian ook niet met kokend water bereiden. De bladeren zijn namelijk veel jonger en erg delicaat in vergelijking met theezakjes van de supermarkt.
Laat daarom gekookt water eerst afkoelen tot ongeveer 80 graden heeft bereikt. Als je niet zeker bent van de temperatuur, wacht dan ongeveer 2 minuten voordat je het water gebruikt voor het trekken van de bladeren. Wacht 4 minuten en de thee is klaar om te drinken. De bladeren kunnen daarna nog 3 tot 4 keer gebruikt worden om extra koppen te bereiden.
Provincie in China | He Nan |
---|---|
Theeregio | Xinyang (750m) |
Oogst | 2024 |
Theeseizoen | Lente |
Watertemperatuur | 80 °C |
Hoeveelheid / 500ml | 3 gram |
Trektijd | 40s |
Hoeveelheid (traditioneel) / 100ml | 5 gram |
Trektijd (traditioneel) | 10 sec |
Theeplant | Xin Yang 10 Hao |
Thee in Chinees | 信阳毛尖 |
Glutenvrij | ja |
Cafeïnegehalte | medium |