Echte Chinese thee, direct van de bron.

Witte thee zetten: Temperatuur, Hoeveel Gram & Trektijd

Zelf een perfect kopje verse witte thee maken is veel uitdagender dan het zetten van zwarte thee. Dit is met name het geval bij thee in losse vorm en heeft vooral te maken met verschil in verwerking van verschillende theesoorten.

Zwarte thee is volledig geoxideerd en kan op hoge temperatuur getrokken worden. De losse bladeren van een witte thee zijn vaak jonger en minder verwerkt. Deze dienen daarom op een lagere temperatuur getrokken te worden. De bereiding van losse thee is een kunst en kunst beoefenen komt niet alleen vanuit kennis, maar vanuit intuitie en gevoel. In dit artikel leer me de basisprinciples die je kan gebruiken als een startpunt om jouw intuitie in het zetten van witte thee te verbeteren.

Temperatuur

Vaak worden alle witte theesoorten over één kam geschoren. Dit kan echter tot vele imperfecte kopjes leiden. Witte thee, zoals de knoprijke Silver Needle, kan je het best bereiden op een temperatuur van ongeveer 80 C. Een Bai Mu Dan bestaat bestaat uit meer blad en minder knoppen waardoor deze een hogere temperatuur van 85-90 C aankan.

losse silver needle witte thee

Tenslotte bieden wij bij Teasenz ook ambachtelijke witte thee cakes aan. Deze cakes zijn gemaakt door losse witte thee eerst zacht te stomen en daarna samen te persen in een ronde cake vorm. Door deze extra productiestap zijn ze erg geschikt om op hogere temperatuur te trekken. Sterker nog, bij hogere temperaturen komen de heerlijke fruitige smaken naar boven. Een Gongmei en Shoumei graad cake kan je op zo’n 95 C trekken. Houd de temperatuur bij een Baimudan en Silver Needle cake wat lager op respectievelijk, 85 en 90 C. Hieronder en samenvatting:

Gebruik de temperatuur suggesties als uitgangspunt wanneer je nog weinig ervaring hebt met witte thee. Uiteraard kan je op basis van persoonlijke behoefte de temperatuur verhogen of verlagen met maximaal 5 C. Echter is het beter om in het begin de temperatuur constant te houden, en eerst te experimenteren met de trektijd. Dit bespreken we verder hieronder.

Trektijd

Hoewel we bij Teasenz vaak een voorkeur hebben om de temperatuur op basis van theesoort en bladgraad constant te houden, vinden we het heerlijk om met trektijden te experimenten op basis van verschillende kenmerken van de thee. De vuistregel is dat je bij hogere bereidingstemperaturen kortere trektijden dient toe te passen. Zie de tabel hieronder:

  • 80 C —> 4-5 min
  • 85 C —> 3-4 min
  • 90 C —> 2-3 min
  • 95 C —> 1 min

De trektijden hierboven dienen als een goed uitgangspunt en kan je zoals eerder gezegd op persoonlijke behoefte verkorten of verlengen. Dit hang ook af van hoeveel gram thee je gebruikt en vaak je van plan bent je de bladeren te trekken. Dit bespreken we verder hieronder.

silver needle witte thee cake

Hoeveel gram

Trektijden moet je bovendien ook aanpassen op basis van hoeveel gram thee je gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid water. Voor het trekken van 1 mok aan thee heb je genoeg aan 2 gram en kan je bovenstaande trektijden toepassen. Je kan dit echter makkelijk verhogen t/m 5 gram om meerdere trekbuurten te behalen. Hieronder een tabel met schatting van het aan liter dat je kan bereiden:

  • 2 gram: 0,5 liter
  • 3 gram: 0,75 liter
  • 4 gram: 1 liter
  • 5 gram: 1,25 liter

*De cijfers hierboven gelden voor losse witte thee. Bij thee cakes kan je zo’n 20% meer thee bereiden.

Houd er rekening mee dat je bij meer thee kan je de trektijden iets verkorten. Het voordeel van meer gram aan thee is dat je dezelfde bladeren meerdere malen kan trekken. Verleng in dit geval de trektijd bij elk volgend trekbuurt met zo’n 30 seconden. 

We hopen dat de informatie in dit artikel je verder heeft geholpen bij een verbeterde bereiding van jouw witte thee. Heb je vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina.

Video demonstratie: Witte thee maken in glas