Echte Chinese thee, direct van de bron.

Losse thee in vergelijking tot theezakjes: Hoe een overstap maken

Er is veel gepraat over waarom blad thee beter is dan theezakjes. Hoewel veel mensen denken dat losse thee altijd beter is dan theezakjes, is dit niet helemaal waar. Bij losse thee moet er een onderscheidt gemaakt worden tussen 'losse gebroken thee' en 'losse volblad thee'. Met name volblad thee is meestal van de hoogste kwaliteit. Leer wat het verschil is tussen theezakjes en blad thee, waarom blad thee meestal beter is dan theezakjes en hoe je makkelijk de overstap kan maken van theezakjes naar losse thee.

Volblad thee en theezakjes

Volblad thee is losse thee dat voornamelijk bestaat uit hoog kwaliteit hele, ongebroken bladeren. Theezakjes zijn meestal gemaakt van het tegenovergestelde: lage thee kwaliteiten, zoals gebroken theebladeren en gemalen theebladeren. De reden dat theebladeren zijn gemalen is om de smaak makkelijker uit de thee te kunnen trekken. Sommige theezakjes bevatten blad thee. Echter is dit eerder uitzondering dan regel. Versheid kan een groot probleem met theezakjes, omdat ze zijn verpakt in een kartonnen doos met papieren verpakking.

Losse thee en theezakjes

Losse thee is thee die niet wordt getrokken met behulp van een theezakje. Wanneer u losse thee trekt hebben de bladeren meer ruimte water te absorberen. Hierdoor kan je kopje thee meer diverse vitaminen, mineralen, smaakstoffen en aroma van de bladeren opnemen.

Bij het zetten van thee in een theezakje, wordt de infusie beperkt door de grootte van het theezakje. Hierdoor is het verpakken van bladthee in een kleine theezakje niet bevorderend voor de smaak. Volblad thee heeft meer ruimte nodig om te trekken. Dit is de reden waarom de meeste theezakjes kleinere theedeeltjes bevat zodat de infusiesnelheid van de thee toeneemt. Omdat deze theedeeltjes van lage kwaliteit theebladeren zijn gemaakt, zijn ze goedkoop, gemakkelijk en goed genoeg voor een gemiddelde gemiddelde 'melk en suiker' thee drinker. Recent, hebben echter sommige theemerken hun zakjes aangepast door ze groter te maken en van vorm te veranderen (zoals piramide zakjes). Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de brouwsel.

Standaardisatie en diversiteit

Ondanks deze innovaties in theezakjes drinken veel theekenners en liefhebbers hun thee toch vaak los. Voor de theekenners naleving van de traditie en het genot van theerituelen erg belangrijk, waar theezakjes niet aan kunnen voldoen.

Tenslotte, worden theezakjes gemengd voor standaardisatie.  Het hele jaar door zal thee uit de supermarkt hetzelfde samen. Dit is omdat het is gemengd met thee uit de hele wereld. Elk jaar wordt de hoeveelheden thee uit elke locatie ingekocht op basis van de prijs en de uiteindelijke smaakprofiel die blenders proberen te bereiken. Vaak wordt een hogere premie betaald om standaardisatie te bereiken dan op de kwaliteit en het karakter van smaakprofiel te bevorderen.

Dit is vaak het tegenovergestelde voor losse thee die niet geblend zijn. Smaakprofiel, aroma en het uiterlijk kan variëren van jaar tot jaar en van seizoen tot seizoen. Over het algemeen bepalen verschillende theeplantages, regio's, de verwerkingstijlen en groeiseizoenen de smaken en aroma's. Hierdoor is er een veel groter scala aan smaken en aroma's beschikbaar van losse thee dan is er van gestandaardiseerde mengsels in zakjes. Deze diversiteit spreek fijnproevers erg aan.

Hoe om te schakelen naar losse thee

Blad thee kan overweldigend lijken op het eerste gezicht, maar Teasenz kan je verder helpen met uitgebreide informatie over onze verschillende theesoorten op de productpagina's. Lees hieronder verdr hoe u uw eerste keus kunt maken en me welke gereedschap u uw thee kunt bereiden.

Bepaal ten eerste welke smaakprofielen u graag in thee zoekt. Als normaal gesproken graag zwarte thee drinkt, probeer dan eerst losse zwarte thee. Als u vaak thee drinkt met smaakjes kan je eerst beginnen met losse theesoorten die op smaak zijn gebracht, zoals onze Lychee zwarte thee en Ginseng oolong thee.

Als je eenmaal uw thee heeft geselecteerd kan je thuis aan de slag met het trekken van thee. Veel mensen denken dat de bereiden van losse thee een moeilijke klus is, maar dit is niet waar. Met de juiste gereedschap is het bereiden net zo makkelijk als met theezakjes. Bekijk hier betaalbare thee infusie accessoires die u verder kunnen helpen.

Zodra de eerste losse theesoorten heeft uitgeprobeerd kunt u langzaam uw horizon verbreden. Als je bent begonnen met gearomatiseerde blad thee probeer dan ook eens pure losse thee. Wees niet bang om verschillende minder bekende theesoorten zoals groene thee en oolong thee uit te proberen.