De kunst van thee proeven

Net als het drinken van een goed glas wijn, is het proeven van een fijn kopje thee een groot genot. Veel theewinkels die samenwerken met Teasenz vragen ons vaak voor kennis en inzichten voor het organiseren van theeproeferijen. Naast specifieke informatie per theesoort bieden wij ook informatie om het proeven van thee een bewustere ervaring te maken. Ontdekt in 9 stappen hoe je thee proeft als een thee expert.

1. Kijk naar de losse theebladeren

Het uiterlijk van de theebladeren geeft je een hint over de kwaliteit van de thee. Losse thee dat bestaat volledige bladeren zijn meestal beter dan gebroken bladeren. Bovendien is thee dat bestaat uit meer knoppen vaak genuanceerder en complexer in smaak. Echter zijn er oolong en pu erh theesoorten die vaak van grotere bladeren gemaakt zijn, maar toch erg hoog in kwaliteit zijn.

2. Het trekken van je thee

De bereiding van thee is erg persoonlijk. Vind jouw beste bereidingswijze door te experimenteren met verschillent trektijden, soort water en hoeveelheid bladeren. Doe dit op momenten wanneer je toe bent aan onspanning met een kopje thee. Je kunt verder ook experimenteren met verschillende temperaturen, maar wijk echter niet meer dan 5 graden af van de adviestemperatuur. Veel beginnende thee drinkers maken een grote fout door bijvoorbeeld groene en witte thee met water op kooppunt te trekken, wat resulteert in bitter thee.

3. Observeer de thee

Kijk naar de kleur en de ondoorzichtigheid van de gezette thee. Dit kan je het beste doen door thee te serveren in een witte of doorzichtige kop. Goede kwaliteit thee is meestal helder van kleur en doorzichtig. Thee dat troebel is is vaak van slecht kwaliteit.

4. Kijk na de theebladeren na het trekken

De theebladeren na het trekken onthullen vaak beter de kwaliteit van de thee. Bestaat de thee uit thee knoppen, volledige bladeren of gebroken bladeren? Knoppen en volle bladeren betekend vaak een beter kwaliteit thee.

5. Ruik de aroma

In de Chinese thee cultuur is de aroma en de nasmaak van thee zijn net zo belangrijk als de smaak zelf. Volledig waarderen van de geur voegt een nieuwe dimensie toe aan thee proeven. Een goede tip is om je ogen te sluiten terwijl je ruikt, zodat je minder wordt beïnvloed door de omgeving. Veel professionele theeproevers ruiken vaak bladeren zelf. Het ruiken van de bladeren kan een zeer plezierige ervaring toevoegen aan uw thee ervaring .

6. Proef de thee

Om de volle smaak van de thee te ervaren vul je je mond half vol met thee, zodat het ook achterin je mond aanwezig is.  Draai je tong in een zwiepende beweging. Een tip is om meer lucht door je mond te laten om de smaken extra te activeren.

7. Observeer het mondgevoel

Hoewel 'mondgevoel' een beetje raar klinkt, betekent het gewoon hoe je mond voelt na het drinken van thee. Laat de thee romige gevoel achter, zoals melk, of is het vettig? Misschien is het als een rijke bouillon? Of is het dun, zoals warm water? Creërt het een sensatie op de tong? Nadat u de thee heeft gedronken, is je mond droog of vochtig? Al deze elementen maken deel uit van het mondgevoel.

8. Let op de nasmaak

De nasmaak is een erg belangrijk onderdeel van het thee proeven. Er zijn veel ervaren theedrinkers die meer genieten van de nasmaak dan de smaak zelf. Sommige thee hebben een hele kort nasmaak, terwijl anderen een nasmaak achterlaten die wel voor een uur of langer in je mond blijven hangen. Sommige nasmaken zijn eenvoudig, terwijl anderen complex en veranderen met de tijd. Soms is de nasmaak identiek aan de thee. Soms is het heel anders. De nasmaak is een fascinerend onderdeel van de smaken en aroma's van vele theesoorten.
Een belangrijke tip om de nasmaak goed te ervaren is door wat lucht te laten stromen tussen je mond en neus. Let niet alleen de smaak, maar ook de geur die zich verhult.

9. Ervaar het effect op de geest en lichaam

Naast het proeven van de thee met verschillende zintuigen heeft het ook een effect op je geest en lichaam. Voor veel theedrinkers heeft thee een positief effect op bijvoorbeeld alertheid en stoelgang, maar dit is voor iedereen anders. Merk op hoe je je voelt na een kopje thee. Als ze voordelen bieden, zoals het verminderen van stress of verbeteren van focus, dan kan je het tot je voordeel gebruiken in je dagelijks leven. Om deze reden is het bewust zijn van deze voordelen erg handig.