Echte Chinese thee, direct van de bron.

Losse thee bewaren: verleng de houdbaarheid van losse thee

losse thee bewaren

In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende manieren om thee op te bergen en houd je de houdbaarheid van thee kan verlengen.

Houdbaarheid thee

Over het algemeen is thee houdbaar tot en met 2 jaar. Dat is tenminste wat vaak als een vuistregel in de thee industrie wordt gebruikt. In praktijk kan dit erg variëren afhankelijk van de bewaarcondities. Dit bespreken we in het volgende paragraaf.

Zie ook: Teasenz producten voor het opbergen van thee

Bewaarcondities voor losse thee

Er zijn 5 belangrijke omgevingsfactoren die een enorm verschil maken voor de houdbaarheid van je thee: licht, warmte, vocht , geur en lucht.

Licht

Licht en UV-stralen degraderen je thee heel snel. Vermijd het kopen van thee die in transparente plastic zakjes worden verkocht. Thuis is het bewaren van thee in doorzichte glassen potten prima indien je deze in een donkere kast bewaard.

Warme

Warmte degradeert ook de kwalieit van theebladeren. Voorkom dat je thee in bereik is van zonlicht of warmte van kachels en ovens.

Vocht

Zoals vele andere levensproducten is thee is houdbaar omdat het droog is. Echter absorbeert thee heel snel vocht uit lucht. Het gebruik van potten met een deksel dat luchtdicht is zal voorkomen dat je theebladeren vocht opnemen. Bewaar thee niet in de koelkast als je geen luchtdichte potten beschikbaar hebt. Met uitzondering van verse groene thee hoeven de meeste theesoorten niet in de koelkast bewaard te worden.

UITZONDERING: voor pu erh thee (en enkele andere post-gefrementeerde theesoorten) kan een beetje vocht geen kwaad. Deze hoeven niet volledig afgeweerd te worden van vocht. Een vocht (en lucht) gecontroleerde omgeving bevorderd verdere fermentatie en oxidatie waardoor pu erh beter verder rijpt.

Geur

Geuren worden zeer makkelijk door droge bladeren geabsorbeert. Deze eigenschap wordt door veel theemeesters in China gebruikt om 'geurene thee' te maken zoals jasmijnthee en jasmijnparels. Echter betekent dit ook dat je nooit thee in de buurt van je specerijen, prullenbak of andere bronnen van  geur moet bewaren. Blootstelling aan lucht verhoogt de kans dat uw thee vocht en geurtjes absorbeert. Gebruik indien mogelijk luchtdichte bewaarverpakking.

Losse thee bewaren in de praktijk

Het vermijden van de 5 factoren hierboven betekent dat je rekening moet houden met locatie, verpakkingsmateriaal en bewaarmechanismen.

Plaats

 • Bewaar de bladeren ver weg van alles met sterke geuren.
 • Bewaar uw theebladeren in een donkere kast of volledig ondoorzichtige verpakking.
 • Geurende thee van niet-geurende thee scheiden. Jasmijn thee dien je apart te bewaren.
 • Vermijd de opslag van thee in vochtige gebieden in uw keuken en huis.
 • Verse groene thee en lichte geoxideerde oolong thee kan men ook in de diepvries bewaren, zodat deze extra lang vers blijft. Zorg ervoor dat deze goed lichtdicht is afgesloten om te voorkomen dat vocht in de thee trekt.

Opslagmaterialen

 • Gebruik ondoorzichtige verpakking, indien mogelijk. 
 • Zorg ervoor dat uw verpakking voedselveilig is.
 • Geglazuurde keramiek, niet- reactieve metalen en ondoorzichtige, niet-lekkende plastic zijn zeer geschikt als verpakkingsmaterialen.
 • Houten verpakkingen zijn mogelijke opties , maar wees ervan bewust dat veel houten dozen de smaak van de thee op een positieve of negatieve wijze kunnen beïnvloeden.
 • Opmerking: bewaren in plastic zakken is geen optie, omdat deze uw thee blootstelt aan licht, geur en lucht.

Bewaarmechanismen

Een goede afdichting is de sleutel. Als het mechanisme water- en vochtdicht is dan is het geschikt voor thee. Goede opties zijn:

 • Dubbele deksels (deze komen vaak voor bijt metalen theeblikken
 • Geurvrij siliconen afdichtingen (ook vaak met blikken)
 • Multilaags zakken met hersluitbare plastic 'ritsen' (Bijvoorbeeld onze Teasenz verpakkingen)
 • Glazen opbergcylinders. Deze zijn vaak luchtdicht waardoor vocht niet kan binnendringen. Alleen geschikt als je deze in een kast opbergt.

Meer vuistregels

Hieronder enkele vuistregels die gelden voor de houdbaarheid van thee:

 • Minder geoxideerde theesoorten zoals groene, witte en gele theesoorten zijn minder lang houdbaar dan sterker geoxideerde theesoorten. Het is verstandig om tijdens het inkopen niet meer dan 6 maanden voorraad in te kopen, in de eerste maanden is groene, (sommige) witte en gele thee op zijn lekkerst.
 • Er zijn uitzonderingen. Voor pu erh thee, sommige donkere oolongsoorten en zelfs witte theesoorten is het juist beter als je geduld hebt. Deze smaken beter na jarenlang rijpen.
 • Hoe meer gebroken de bladeren zijn, des te meer vocht de bladeren kunnen intrekken, waardoor de houdbaarheid wordt beperkt.
 • Bewaar thee in bulk. Hoe meer thee je tegelijkertijd in 1 ruimte bewaard, des te langer de houdbaarheid. Neem bijvoorbeeld een 1 liter blik. Als je deze 1/10 vult met thee dan is deze minder lang houdbaar dan als je de hele blik vult met thee. In China, kopen pu erh thee verzamelers een heel kast, die wordt volgepropt met alleen thee. Je wilt namelijk dat de kast zelf ruimt naar thee in plaats van dat je thee naar je kast ruikt.

Tot slot

Investeer in hoog kwaliteit theeverpakkingen en je thee zal je dankbaar zijn. Open alleen de originele theeverpakking als je deze in de komende maand gaat opdrinken en drink het wanneer ze op het verst en het best zijn.