Echte Chinese thee, direct van de bron.

Theedier
Foto-tabel Lijst

20 producten

Van hoog naar laag sorteren
Foto-tabel Lijst

20 producten

Van hoog naar laag sorteren

Tea Pets (Theedieren)

Wat is een theedier?

Een theedier ('tea pet') is een kleiwerk uit China gemaakt van yixing klei ('zisha') of keramiek. Een populaire bezigheid van theeliefhebbers in China is om een theedier te onderhouden door regelmatig thee over de theedier te schenken. Omdat dit onderdeel uitmaakt van een traditionele Chinese theeceremonie, wordt de theedier vaak op de theeblad geplaatst, wanneer thee wordt bereid.

Hoe onderhoud ik een theedier?

  • Pu erh thee wordt vaak beschouwt als de meest geschikte theesoort voor theedieren, omdat er snel resultaat wordt bereikt. Dit betekent echter niet dat andere theesoorten niet geschikt zijn zoals groene thee, oolong thee en zwarte thee. Wees wel consistent en gebruik altijd 1 theesoort per theedier.
  • Schenk regelmatig thee over de theedier. Gebruik geen water. Jouw theedier zal langzaam aan een aangename geur ontwikkelen
  • Maak regelmatig je theedier schoon met een zachte kwast en wrijf het met een zachte doek. Hierdoor verandert de oppervlakte langzaam van ruw naar glad en van mat naar glanzend.

Waarom een theedier opvoeden?

Chinese theedieren worden vaak gemaakt in verschillende vormen zoals mythische beesten, heilige personen en goden. Zij symboliseren geluk en welvaart. Dit is een reden dat theeliefhebbers een theedier opvoeden. Daarnaast, stijgen theedieren langzaam aan in waarde (zoals yixing theepotten) wanneer ze goed worden onderhouden.

Meer geluk en welvaart is echter vaak niet de hoofdreden voor deze bezigheid. Het opvoeden van een theedier is een meditatieve bezigheid en onderdeel van een traditionele theeceremonie. De theedier zal langzaam een onmisbaar onderdeel worden van jouw dagelijkse ritueel. Koop jouw favoriete theedier en ervaar het zelf.