Pu Erh Thee & Chinese Gaiwan Cadeau Set - China History Podcast (CHP)
Voor degene die een authentieke Chinese pu erh thee willen uitproberen, hebben wij samen met de China History Podcast (CHP) deze geweldige theeset ontworpen.
Deze kado set bestaat uit het volgende:
- 2006 Sheng (rauwe) pu erh tuocha thee rechtstreeks van de Menghai theefabriek
- 2015 Shou (rijpe) pu erh tuocha thee van de bekende Xiaguan theefabriek
- Theemes voor het losmaken van de pu erh
- Traditioneel Chinese Gaiwan voor de bereiding
Wat is een tuocha?
Een 'Tuocha' is pu erh thee dat samengeperst is in een vorm dat lijkt op een kom. Deze vorm zorgt ervoor dat de pu erh optimaal rijpt en tegelijkertijd makkelijk maakt om op te bergen voor verdere rijping. Het samen persen van bladeren was in het verleden ook erg belangrijk voor het makkelijker vervoeren van thee naar andere streken.
Wat is het verschil tussen een Sheng en Shou pu erh?
Sheng pu erh is gemaakt op basis van de traditionele productiemethode waarbij de bladeren minimaal worden geoxideerd voordat ze worden samengeperst. Hierdoor kan het jaren duren voordat de opgeslagen thee een aangename smaak ontwikkeld. Dit is precies de reden waarom we een Xiaguan tuocha uit 2006 hebben toegevoegd aan deze kadoset, zodat je niet hoeft te wachten!
Een Shou pu erh thee is ontwikkeld op basis van een moderne methode waarbij de oxidatieproces wordt versneld in een gecontroleerde omgeving. Hierdoor zijn Shou pu erh theesoorten vaak direct geschikt voor consumptie. Probeer onze 2015 Dayi tuocha en vergelijk de smaak met de Xiaguan tuocha.
Je zal merken dat een Sheng type een frisse bittere smaak heeft met een zoete nasmaak, terwijl de Shou type zachter en soepel van smaak is. De Shou pu erh trekt een theebrouwsel met een dikker smaaktextuur en donkerder van kleur.
Hoe maak je de bladeren los?
Hoewel samenpersing een geweldige techniek is voor het opslaan en vervoeren van thee, is het soms een uitdaging voor beginners om tuocha te bereiden. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, gezien je alleen maar over een theemesje hoeft te beschikken (die al onderdeel uitmaakt van deze cadeauset). Het zal de eerste keer niet makkelijk zijn, maar wel heel leuk!
De uitdaging is om een stuk thee los the maken met de bijgeleverde gereedschap. Steek met de punt van het mesje in de tuocha. Draai en druk tegelijkertijd tot dat je ongeveer voor 1/3 in de tuocha zit. Daarna haal je het mesje uit de tuocha en herhaal je de instructies hierboven totdat je een stuk van de tuocha hebt kunnen losmaken.
Handige tips:
- Drink uit een klein kopje zodat je beter van de smaak kan genieten.
- Een stuk thee van 5 gram kan je makkelijk tot wel 8 keer trekken. Bovendien is de smaak bij elke trekbuurt weer net even anders.
Provincie in China | Yunnan |
---|---|
Theeregio | Xishuangbanna & Dali |
Oogst | 2006 & 2015 |
Theeseizoen | Lente & winter |
Watertemperatuur | 100 °C |
Hoeveelheid / 500ml | 3 gram |
Trektijd | 3 minuten |
Hoeveelheid (traditioneel) / 100ml | 5 gram |
Trektijd (traditioneel) | 25 sec,10 sec, 5 sec, 5 sec, 5 sec, 5 sec, 10 sec etc. |
Theeplant | Da Ye Zhong |
Thee in Chinees | 沱茶盖碗礼盒 |
Glutenvrij | ja |
Cafeïnegehalte | hoog |