<![CDATA[Chinese Thee: - Post Feed]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee.html Sun, 18 Feb 2018 02:21:17 +0000 Zend_Feed http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[Thee tijdens de Tang Dynastie]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/thee-tang-dynastie.html Vroeger werd thee gedronken om zijn medicinale krachten. Stammen in het Noordwesten van China kookten de thee totdat alle smaak en voedingsstoffen uit de bladeren waren gehaald. Dit zorgde ervoor dat de thee vaak bitter was, en daarom ook niet zo lekker. Vaak werd yak melk en suiker toegevoegd om de smaak te verzachten. Thee werd vooral gezien als een praktisch drankje dat je beschermt tegen allerlei kwaaltjes, en een drankje dat je warm houdt.

Maar thee werd Tang Dynastie een vorm van tijdverdrijf en genot. Teelt, productie en handel bloeiden. En daardoor werd het drinken van thee steeds populairder. Je kon nergens meer heen in de hoofdstad van Chang An zonder thee tegen te komen: op het koninklijk hof, in kloosters en op straat… Iedereen dronk thee: priesters, dichters en zelfs de gewone burger.

Waarom was thee zo populair tijdens de Tang Dynastie?

Er zijn meerdere redenen waarom thee werd verhandelt op grotere schaal. Als eerste komt dit omdat de Tang Dynastie een relatief vredige periode was. Keizers zoals Taizong en Gaozong hielden minder meer bezig met oorlog voeren. Ze hadden meer dan genoeg tijd om te genieten van thee op een ceremoniële wijze.

Maar zij waren niet de enige die van thee hielden. Met steun van de priesters en bekende dichters zoals Lu Yu, was het nog maar een kwestie van tijd voordat de gewone burger ook thee begon te sippen.

Thee en Chan Boeddhisme (Zen Boeddhisme)

Monniken speelde tijdens de Tang Dynastie een belangrijke rol in het spreiden van theecultuur.

Chan Boeddhisme bloeide ten tijde van de Tang Dynastie. Monniken mediteerden destijds vele uren per dag. Thee was ideaal, omdat het erg verfrissend was voor de geest. Het hielp hen om wakker te blijven en alle afleidende gedachten van zich af te zetten. Niet gek dus, dat thee hun favoriete drankje werd.

Naast het drinken begonnen monniken al snel ook zelf thee te verbouwen. De meeste Chan tempels bevonden zich in de bergen (om dichter bij de hemel te zijn). Deze gebieden gekenmerkt door ideale temperaturen en zeer vruchtbaar grond.

Monniken behoorden tot één van de eerste groepen die op grote schaal thee kweekten in China. Snel werden er nieuwe methodes ontdekt voor het verbouwen en verwerken van thee om zo de smaak te verbeteren.

De monniken dronken niet alleen zelf thee, maar introduceerde dit ook enthousiast aan mensen in hun omgeving. Geloof was tijdens de Tang dynastie erg belangrijk. Monniken hadden daarom een centrale rol in de samenleving en hebben daarom een belangrijke rol gespeeld bij het verspreiden van theecultuur.

Lu Yu en de “Classic of Tea”

De Tang Dynastie was echt economisch gezien een gouden tijdperk. Hierdoor hadden theeliefhebbers de kans om zich fanatiek te verdiepen in thee. Lu Yu is zonder twijfel de bekendste theeliefhebber van zijn tijd.

Op jonge leeftijd wilde Lu Yu’s vader dat hij zich verdiepte in Boeddhisme, maar Lu Yu was veel meer geïnteresseerd om de wereld te zien en begrijpen. Op een 14-jarige leeftijd vertrok hij van huis. Uiteindelijk bezocht hij verschillende theeregio’s in China en ontmoette hij vele theemeesters. Alle kennis en ervaring die hij opdeed, leidde uiteindelijk tot een boek dat zijn levenswerk werd: The Classic of Tea.

Het boek liet het hele proces zien van het drinken van thee. Het bevatte ook een lijst van 28 gereedschappen voor theebereiding en besprak 8 regio’s waar thee werd verbouwt. Het was de geboorte van de Chinese theeceremonie.

Lu Yu's Classic of Tea werd uiteindelijk een basis voor de verdere ontwikkeling van theecultuur in latere eeuwen. Door zijn belangrijke bijdrage wordt hij ook wel gezien als de Tea Sage.

Theehandel tijdens de Tang Dynastie

Naast monniken en Lu Yu waren er ook andere belangrijke figuren die hun bijdrage hebben geleverd aan de verspreiding van theecultuur. In de vroegere periodes van de Tang Dynastie trouwde Prinses Wengcheng met de Tibetaanse koning Songtsän Gampo, en introduceerde zo thee aan Tibet.

De Tibetaanse mensen hadden een dieet dat bestond uit vlees en zuivelproducten, en thee was het perfecte drankje voor alle vitaminen die ze misten in hun dieet. Snel was de vraag naar thee enorm. Het taaie klimaat maakten het echter moeilijk om thee in Tibet te verbouwen.

Gelukkig werd er meer dan genoeg thee in de omringde provincies zoals Yunnan en Sichuan geproduceerd. Theehandelaren begonnen daarom thee in te kopen in ruil voor Tibetaanse paarden. Het leger had namelijk veel paarden nodig om stabiliteit in de grensgebieden te waarborgen. Deze handelsroute wordt daarom ook wel de ‘Thee-Paard route’ of de ‘Antieke thee zijderoute’ genoemd.

Het woord “Thee” Tijdens de Tang

Voor de Tang Dynastie heette thee “tu” (荼). Het betekent thee, maar ook bittere groente en een soort onkruid. Toen thee populairder werd, vonden mensen dat het een speciale naam nodig had. Ze namen daarom een streep uit het teken “tu” (荼) en noemden het “cha” (茶). Lu Yu gebruikte ook de term “cha” in zijn boek “The Classic of Tea” (Cha Jing). Bekende theeliefhebbers en dichters zoals Lu Tong gebruikte ook “cha” in hun gedichten. Sindsdien was “cha” de officiële term voor thee, en dat is zo gebleven tot de dag van vandaag.

Theewaren tijdens de Tang Dynastie

Theeservies werd erg belangrijk voor de cultuur in de tijd van de Tang Dynastie. De snelle groei in de keramiek industrie zorgde ervoor dat theeservies steeds meer betaalbaar werd. Normale families konden nu thee drinken uit keramische kopjes en thee opslaan in keramische potten.

In die tijd waren er 2 belangrijke stijlen theeservies, Xing-kerammiek uit Hebei en Yue-keramiek uit Yuezhou. De eerste stond bekend om zijn schone witte vertoning, en de tweede stond juist bekend om zijn jade-achtige uiterlijk.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 16:47:03 +0000
<![CDATA[Thee tegen een slechte adem]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/thee-tegen-een-slechte-adem.html Heeft u ooit wel een van uw echtgenoot gehoord dat u een slechte adem heeft? Of kent u zelf iemand met dit probleem? Het blijft altijd lastig om iemand te vertellen dat hij of zij een slechte adem heeft. Echter, kan een slechte adem zelfs een relatie erg beïnvloedden. Gelukkig kan thee helpen!

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Er zijn verschillende redenen:

De eerste reden is erg voor de hand liggend, het kan komen omdat iemand zijn tanden niet goed of vaak genoeg zijn of haar tanden poetst. Hierdoor blijven er voedselresten in de mond achterblijven. Dit gaat rotten waardoor bacteriën gaan groeien en daardoor een slechte adem veroorzaken. Dit kan vrij eenvoudig worden opgelost door elke dag goed te poetsen en te flossen. Dan zou de slechte adem verdwenen moeten zijn in ongeveer 2 weken. Maar…

Vaak zijn het niet hygiëne-problemen zijn die een slechte adem veroorzaken. Het kan namelijk ook komen door chronische problemen. Bij homeopathie (of alternatieve geneeswijzen) noemen we dit “hitte” of “ontsteking”. Dit komt onder andere door te veel werken, stress of andere specifiekere oorzaken. Hierdoor kunnen er in het lichaam bepaalde delen geïrriteerd raken wat vaak leidt tot kwalen zoals een slechte adem of acne. En als u verder leest komt u te weten welke soorten thee helpen tegen deze problemen.

Groene thee tegen een slechte adem

Mar 20, 2017 1:41:32 AM

Groene thee word vaak erkend als een middel tegen een slechte adem. Dit is gedeeltelijk waar. Een van de voordelen is namelijk dat het drinken van groene thee, een antibacteriële werking heeft. Daarom kan het gelijk na het drinken een positief effect hebben op een slechte adem. Daarnaast kan groene thee ook het lichaam kalmeren en ontsteking remmend werken. Echter is het effect hiervan niet heel sterk.

Maar gelukkig zijn er meerdere soorten thee die effectiever zijn tegen chronische slechte adem problemen. En deze gaan we in het volgende deel bespreken.

Chrysant thee

May 9, 2016 3:25:53 PM

Naast alle andere kruidentheeën, zijn chrysant-theeën de lichtste drank tegen ontstekingen met een zelfde intensiteit als groene thee. Maar het voordeel van deze thee, is dat het ook ‘s avonds gedronken kan worden, omdat het cafeïnevrij is.

Kamperfoelie thee

Een ander soort bloementhee dat bewezen effectief is, is Kamperfoelie thee (Honeysuckle). Deze bloementhee is erg effectief tegen ontstekingen. Maar daarom moet u letten op de hoeveelheid die u hiervan drinkt. Begin met een kopje per dag. Het is ook belangrijk om te weten dat het onverstandig is om Kamperfoelie thee te drinken wanneer u borstvoeding geeft, wanneer u zwanger bent of wanneer u net een operatie heeft gehad of net ingaat.

Kuding thee

Aug 18, 2016 8:19:47 PM

En als laatste is er nog Kuding thee. Deze thee is het meest effectief in het tegengaan van een slechte adem, maar het nadeel hiervan, is dat het erg bitter smaakt. Vaak nog bitterder dan wat u ooit eerder heeft geproefd. Kuding theebladeren worden vaak gerold en verwerkt in naaldvormen. En wanneer u deze van plan bent te kopen, let er dan op dat u de groenere bladeren neemt omdat die vaak een meer plezante en frissere nasmaak hebben.

Net zoals bij Kamperfoelie thee is het onverstandig is om Kuding thee te drinken wanneer u borstvoeding geeft, wanneer u zwanger bent of wanneer u net een operatie heeft gehad of net ingaat.

]]>
Wed, 22 Nov 2017 10:26:49 +0000
<![CDATA[Rijpe Pu Erh Thee Productie: Wat is “Wet-piling”( Wo Dui)?]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/pu-erh-thee-productie-wet-piling-wo-dui.html Traditionele sheng pu erh thee (of 'rauwe pu erh') heeft jaren nodig om te rijpen. Hierdoor ontwikkeld het een zachte en zoete smaak waar theeliefhebbers gek op zijn. Vroeger was dit eigenlijk nog niet echt een groot probleem. Mannen en paarden vervoerden de cakes langs de eeuwenoude theeroute naar buurlanden. Zulke reizen duurden erg lang, wat er voor zorgde dat de thee al redelijk gerijpt was wanneer ze bij hun bestemming aankwamen. Daarbovenop sloegen de theehuizen in Hong Kong en Guangdong veel pu erh thee op, zodat ze jaren lang konden rijpen voordat ze werden geserveerd aan klanten.

Wet Piling methode voor de productie van rijpe pu erh thee

Maar toen verbeterde de middelen van transport en de vraag naar thee toenam, was er al gauw een te kort aan goed gerijpte Pu Erh thee. En daarom heeft men de “wet-piling” of "natte opslagmethode" uitgevonden.

Wet-piling staat in China bekend als Wo Dui (渥堆). Het is een fermentatie proces dat wordt gebruikt voor de productie van rijpe Pu Erh (ook bekend als "shou pu erh").

Het was als eerste in gebruik genomen door De Kumming-Theefabriek. Met deze methode wordt Pu Erh wordt opgeslagen om het sneller te laten rijpen onder een warme vochtge omstandigheid.

Het verschil tussen sheng en shou pu erh

Om deze methode te kunnen begrijpen moeten we eerste de verschillen tussen traditionele Sheng (rauw) en Pu Erh en Shou Pu Erh (rijp).

Een traditionele Sheng Pu Erh wordt geplukt, geroosterd, en door de zon gedroogd. Als laatste werd het gestoomd onder druk om er ronde schijven van de maken (cakes). Het probleem hierbij is dat het minimaal 3 tot 5 jaar moet rijpen tot de smaak zachter wordt, en van bitter naar zoet. Zie hieronder de kleur van de losse sheng pu erh mao cha en de kleur de resulteren thee:

rauwe sheng pu erh thee mao cha kleur

De ontwikkeling van de wet-piling methode had als eerste doel om de rijpingstijd te verkorten. Door deze geweldige uitvinding was dat gelukt om de rijpingsperiode te verkorten naar 45 dagen. Door deze methode worden de losse sheng pu erh bladeren ("mao cha") eerst gefermenteerd tot shou pu erh, voordat ze worden samengeperst tot cakes.

In eerste instantie was ‘Wo Dui’ bedoeld om de smaak en kleur van gerijpte sheng pu erh te imiteren. Maar door het grote verschil in smaak wordt het vaker gezien als een nieuwe stijl van Pu Erh.

Wet-piling, Hoe werkt het?

Om met deze methode aan de gang te gaan heb je eerst ‘Mao Cha’ nodig, wat letterlijk betekend "nog niet afgemaakte thee", oftewel: losse sheng pu erh bladeren. Deze zijn wel al geplukt, gerold en zongedroogd. Daarna wordt de Mao Cha samengedrukt tot Sheng pu erh cakes, of opgeslagen volgens de wet-piling methode om er shou pu erh van te maken. We bespreken de stappen van het ‘natte opslag process’ hieronder.

Het proces van wet-piling bestaat uit het opstapelen, draaien en het bevochtigen van de bladeren, wat erg lijk op composteren:

 1. Stapelen: Stapel de Mao Cha bladeren op tot een bepaalde hoogte. Dit is meestal rond de 70cm maar sommige theemeesters hebben zo hun eigen gebruiken.
 2. Bevochtigen: bevochtig de stapels Mao Cha met water, en bedek deze met een linnen doek. Deze stap zorgt ervoor dat de Mao Cha warm en vochtig blijft, wat lijdt tot een versnelde fermentatie.
 3. Draaien: Wacht tot de bladeren zijn gefermenteerd tot een bepaald punt, leg ze daarna uit en laat ze drogen.

Het hangt van de duur van de Wet-piling af, welke kleur de bladeren hebben. Dit kan zijn van groen tot geel, kastanjebruin of een bruin-zwartige kleur. Je kan zien hoe lang de bladeren zijn opgeslagen aan de kleur van de drank. Hoe donkerder de kleur, hoe langer het opgeslagen is geweest. Hieronder tenslotte een foto van losse pu erh thee dat gerijpt is volgens de natte opslagmethode:

]]>
Wed, 22 Nov 2017 10:27:07 +0000
<![CDATA[De Antieke Thee-Paarden Route: 8-delige video documentaire]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/antieke-zuidelijke-thee-paarden-zijde-route.html Bekijk alle afleveringen van deze historische documentaire over de thee-paardenroute, ook bekend als de zuidelijke zijdeweg of antieke theeroute. De afleveringen zijn gemaakt door CCTV/CNTV en zijn in het Chinees met Engelse ondertiteling.

De Antieke Theeroute: Deel 1

Zoals de beroemde Zijderoute is de oude theeroute een belangrijke toegangsweg voor communicatie en handel tussen het oude China en West Azië. Deze route light in het Zuidwesten van China en vormde een grote netwerk van verbindingen tussen Yunnan-Guizhou met Qinghai-Tibet.

Het fungeerde als een belangrijk platform voor economische doeleinden, maar zorgde ook voor politieke, sociale en culturele uitwisseling tussen verschillende ethische groepen.


Culturele uitwisseling op de Zuidelijke Theeroute: Deel 2

De eerste theehandel vond plaats tussen Yunnan naar de Westelijke delen van China en aangrenzende landen. Eeuwenlang trokken karavanen met thee van de ene plaats door naar een volgende, van het ene land naar het andere land, zelfs tot aan de andere kant van de wereld. Het werd een onophoudelijke verbinding tussen verschillende ethische groepen en continenten.


Verhalen uit het verleden: Deel 3

Het zoeken van sporen van de karavanen op de zijderoute is zoals het vinden van wrakken van een gezonken boot in de oceaan. Vermiste stammen hebben zich schuilgehouden in de bergen, valleien en de bossen in het Zuidwesten van China. Alleen door hun volksverhalen kunnen we een vaag beeld krijgen van het verleden.

Het dieet van de Tibetanen bevatte weinig groente, waardoor thee zeer noodzakelijk was. Thee met melk was een hun dagelijks genot.


Een test van leven en dood: Deel 4

Voor de karavanen van het verleden, was de oude weg een test van leven en dood. Het waren eindeloze wegen met waar men met veel tegenslagen te maken hadden.


De Thee-Paardenroute: Deel 5

De oude weg is in schilderijen misschien bewegingloos, maar deze route draagt een rijk verleden aan tijd, cultuur, karavanen en reizigers. De hoeven stelt de weg in staat om zijn liederen te zingen op de ruggen van de paarden.


Yanjing: Deel 6

Het dorp Yanjing is niet alleen een doorgang tot Tibet, maar ook een spiritueel thuis voor vele etnische groepen en culturen. Buitenlandse missionarissen kwamen Tibet binnen via India over de thee zijderoute in de 19e eeuw. Daarna reisden ze door naar Yanjing, en brachten daarmee de westerse religie naar de lokale bevolking van Tibet en Naxi.


De weg naar geluk en welvaart: Deel 7

De belangrijkste functie van de thee-paardenroute is de handel. Het succes van kleine huishoudens een grote familiebedrijven hing af van de antieke theeroute. Voor veel mensen staat deze weg symbool voor geluk en welvaart.


Het middelpunt: Deel 8

Het midden van de thee zijderoute is het samenkomende deel van de oude Yunnan-Tibet en Sichuan-Tibet paardenwegen. De meerderheid van de inwoners is Tibetaans, en de meeste bekende ruiters komen hier vandaan. Een lied over de stad laat blijken dat de oude weg nog steeds populair is.


]]>
Fri, 10 Nov 2017 12:32:18 +0000
<![CDATA[Wat is eendenpoep-thee (Ya Shi Xiang)?]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/eendenpoep-thee-ya-shi-xiang.html In de Feniksberg in China groeit een soort speciale theeboom. De verwerkte thee hiervan wordt ook wel "Eendenpoep-thee" (Ya Shi Xiang) genoemd. Als er een wedstrijd zou bestaan voor rare theenamen, zou deze thee ongetwijfeld in de top 3 eindigen. Lijkt deze thee dan op eendenpoep, of ruikt het ernaar? Laten we dat uitvinden!

De herkomst van de naam “Ya Shi Xiang”

Er zijn meerdere geruchten over de afkomst van de naam “Ya Shi Xiang”. Het bekendere verhaal is dat de moederboom van Ya Shi Xiang gevonden was terwijl hij groeide in een “Ya Shi” aardbodem. Deze aardbodem is geel met zichtbare witte kalk erin, dat leek op eendenpoep. De agrariër die deze boom had gevonden, Mr. Wei, maakte thee van de bladeren en nodigde toen de buren uit om langs te komen en deze thee te proeven.

Na het proeven van de thee was iedereen onder de indruk van zijn geweldige aroma’s. En zij waren nieuwsgierig naar dit cultivar, dat omdat ze zo'n heerlijke geur en smaaktextuur nog nooit hadden geproef. Toen werd Mr. Wei erg bang dat zijn boom misschien misschien zou worden gestolen, dus bedachte hij een erg onaantrekkelijk naam: "Eendenpoep-thee”.

In een ander verhaal was er een agrariër die een boom had gevonden met aparte donkergroene bladeren. Hij plukte er een paar om er thuis thee mee te zetten. De thee was wonderbaarlijk lekker, dus besloot de agrariër om terug naar die boom te gaan om meer te plukken. Maar toen hij daar aankwam, zag hij een paar hoopjes eendenpoep onder de boom liggen. En zo was dan de naam “Ya Shi Xiang” in het leven geroepen. Wat het juiste verhaal ook is, het is maar goed om te weten dat de echte smaak van deze thee niks te maken heeft met eendenpoep.

Alles over Eendenpoep thee

Ya Shi Xiang en Fenghuang Dancong

Ya Shi Xiang is een cultivar van(/ is familie van de) Fenghuang Dancong (Phoenix Single Bush) Oolong thee. Alle cultivars van Fenghuang Dancong staan bekend om hun natuurlijke smaken en geuren die verschillende bloemen en vruchten representeren, zoals orchideeën, oranje bloesem, Osmanthus bloem, amandel, gemberbloem, etc. Deze cultivars worden vaak vernoemd naar de bloem of fruitsmaak die ze bezitten, behalve dus Ya Shi Xiang, gelukkig maar. De bevolking vindt zelfs dat Ya Shi Xiang de meeste aroma’s bezit vergeleken met alle andere Fenghuang Dancong cultivars.

Eendenpoep theebomen

De “moederboom” van Ya Shi Xiang is ouder dan 80 jaar, en 900 meter boven het zeeniveau, op de Wudong berg in Chaozhou-City, in de Guangdong provincie, China. De Ya Shi Xiang bosjes spreidden zich nu uit door het gehele Fenghuang gebergte.

De verwerking van Ya Shi Xiang

De verse bladeren van Ya Shi Xiang zijn donker groen. Ze zijn groter, dikker en zachter dan andere Dancong cultivars. Er zijn 6 productiestappen nadat de blaadjes zijn geplukt. Aller eerst worden de bladeren gedroogd in de zon. Daarna worden ze goed gelucht en laat de boer de bladeren op kamertemperatuur natuurlijk oxideren. Dit wordt vervolgd door oxidatie op hogere temperatuur. Tenslotte worden de bladeren gerold tot hun gewenste vorm. Zodra de boer tevreden is met de vorm worden de bladeren gedroogd.

De verwerkte bladeren zijn groen-zwart of groen-bruin van kleur, lang en gerold. De randen zijn vaak gelig, wat komt door het rollen. Dit is vooral zichtbaar wanneer de bladeren worden bereid.

Hoe bereid je Eendenpoep thee?

Een Gaiwan is waarschijnlijk het meest geschikt voor het brouwen van deze in elkaar gedraaide bladeren. Ya Shi Xiang heeft de smaak en aroma’s van amandelen en verschillende vruchten en bloemen. Het brouwsel heeft een doorzichtige geel-goud achtige kleur met een sterke geur. Door zijn geweldige langdurige kwaliteit, kan je er wel tot 20 keer thee mee zetten. De complexiteit van de thee laat de smaak elke keer veranderen wanneer je hem opnieuw zet. U kunt ook van zijn zacht-fruitige nasmaak genieten.

]]>
Tue, 07 Nov 2017 09:54:57 +0000
<![CDATA[Pu erh thee is gezond, maar hoeveel moet je drinken per dag? Een gebruiksaanwijzing]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/pu-erh-thee-hoeveel-drinken.html Pu erh thee is een type thee uit Yunnan, China. Let zoals groene en zwarte thee is het gemaakt van dezelfde Camellia Sinenses theeplanten. Het verschil is dat pu erh thee onbeperkt bewaard kan worden en door rijping steeds lekkerder smaakt.

Er bestaat rauwe en rijpe pu erh thee. In Nederland wordt er vooral rijpe pu erh verkocht onder verschillende afslankmerken. Dit is logisch, omdat rijpe pu erh thee de stoelgang bevorderd.

Pu erh thee gebruiksaanwijzing

Om deze thee bereiden kan je het beste de gebruiksaanwijzing raadplegen die op de verpakking staat. Is dat niet vermeld, doe dan het volgende:

 1. Voeg 3 gram pu erh toe aan een grote mok of theepot. Gaat het om losse thee? Dan is het beter om te beschikken over een handige thee-ei of mokken met ingebouwde zeefjes.
 2. Voeg zo heet mogelijk water toe en laat het trekken voor 2 minuten.
 3. Verwijder daarna het theezakje of losse thee.
 4. Laat de thee daarna nog 1 minuutje afkoelen, zodat het een aangename drinktemperatuur bereikt.
 5. Zodra je de thee op hebt gedronken kan je de bladeren nogmaals trekken voor een extra kop. Verleng nu de trektijd met 1 minuut.

Pu erh thee, hoeveel drinken?

Een vraag dat veel voorkomt is hoevel pu erh thee je per dag moet drinken.

Om optimaal te genieten van de stoelgang bevorderende voordelen kan je het beste 1 a 2 kopjes pu erh thee drinken. Doe dit ongeveer een half uur na het ontbijt en lunch. Sommige afslanksites raden aan om meer pu erh thee te drinken. In de meeste gevallen is dit niet verstandig, omdat pu erh thee laxerend kan werken.

In de avond raden we pu erh thee vanwege het feit dat het cafeïne bevat. Hierdoor kan je minder goed slapen. Goed slapen is erg belangrijk, zeker als je pu erh thee drinkt om af te vallen. Wanneer je goed slaapt ben je actiever gedurende dag. Je hebt meer zin om te sporten en je bent sneller geneigd om gezond te koken in plaats van af te halen.

Dit betekent niet dat je helemaal geen thee mag. Ga in plaats van pu erh voor bijvoorbeeld een kalmerende Chrysanten thee.

Tenslotte een laatste tip: als je pu erh helemaal niet lekker vind, probeer het dan te combineren met andere kruiden. Chrysanten zijn in dit geval ook een goede keus. Daarnaast zijn goji bessen ook een goede optie.

]]>
Mon, 06 Nov 2017 09:04:31 +0000
<![CDATA[Wat is de functie van een 'Fairness Pitcher/Karafje'?]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/fairness-pitcher-karafje.html Als je ooit een echte Chinese theeceremonie hebt meegemaakt, dan heb je vast wel gemerkt dat de thee artiest de thee vanuit de theepot eerst in een pitcher giet. Zo’n karafje staat bekend als een “gong dao bei”, wat letterlijk “eerlijkheidskopje” betekend. In het Engels word dit vaak een 'fairness pitcher' genoemd. In Nederland, worden zulke thee tools erg weinig gebruikt, waardoor er nog niet echt een algemene term beschikbaar is. Wellicht dat een 'theekarafje' of 'theekannetje' een geschikte term is hiervoor.

De geschiedenis van dit stuk theewaar dateert terug uit de tijd van de Ming Dynastie, toen losse thee meer populair begon te worden ten opzichte van de samengeperste thee in blokken en schijven. In dit artikel bespreken we het belang van zo'n pitcher.

Waarom zou je een Fairness Pitcher moeten gebruiken?

De trektijd is belangrijk voor de smaak van thee, helemaal wanneer je zwarte thee, oolong en pu erh thee maakt. Wanneer je thee op de Chinese manier bereid zijn de bereidingstijden bijzonder kort: meestal maar 10 tot 15 seconden.

Stel je voor je trekt thee voor 10 seconden in een klein theepotje en daarna begin je de thee achterelkaar te schenken in 6 kopjes. Het resultaat zal dan ongeveer zoals in het plaatje hieronder zijn:


Zoals je kan zien heeft elk kopje een andere kleur en daarom ook een verschillende smaak intensiteit. Je kan je dan ook wel voorstellen waarom het moeilijk is om samen van “dezelfde thee” te genieten.

Dat is ook niet gek, als je je bedenkt dat het thee in het eerste kopje 10 seconden in het theepotje heeft gezeten terwijl thee in het laatste kopje wellicht wel 20 seconden. Dat is een verschil van 100% in bereidingstijd! De intensiteit van de thee veranderd zelfs in de seconden waarin je de thee uit de theepot giet. De smaak zal ook per kopje verschillen.

Opmerking: We hebben deze porseleinen kopjes gebruikt, omdat ze de natuurlijk smaak van de thee niet beïnvloeden. Bovendien maakt hun witte uiterlijk het mogelijk om de natuurlijke kleur van de thee te beoordelen.

Om dit op te lossen moet je daarom de thee eerst in een Fairness kannetje gieten. Dit zorgt ervoor dat de concentratie en smaak van de thee gelijk is. Hieronder kan je namelijk zien dat alle theekopjes dezelfde kleur hebben. We hebben dezelfde thee en dezelfde trektijd toegepast, maar nu hebben we de thee eerst nog in een “gong dao bei” gegoten:


Nu kan je zien dat elk kopje dezelfde kleur heeft! Nu kan je samen met je theevrienden gaan zitten, praten en drinken van dezelfde thee.

Andere voordelen van een Fairness Cup

Er zijn drie andere voordelen aan het gebruiken van een Fairness Pitcher:

Verdelen van thee

Omdat een fairness karafje geen deksel heeft, kan je de hoeveelheid thee die erin zit nog zien. Dit helpt bij het verdelen van de thee. Want wanneer je de gewone theepot gebruikt kan het zo zijn dat je volle kopjes giet in het begin, maar bij het laatste kopje tekort komt.

Bereidingen samenvoegen

Je kan een fairness pitcher ook gebruiken om thee van meerdere treksessies bij elkaar te voegen. Soms bereid je wellicht te veel thee om in een keer op te drinken. Deze kan je laten zitten in het karafje en later een extra bereiding toevoegen. Hierdoor is de thee weer goed op temperatuur. Ook kan het zijn dat je per ronde niet genoeg thee bereid doordat je theepotje te klein is. Door een karafje is het mogelijk om twee bereidingen samen te voegen tot één.

Optioneel gebruik van een filter

Een ander voordeel van een pitcher is dat je een filter er bovenop kan plaatsen. Dit is gebruikelijk en zorgt ervoor dat er geen kleine blaadjes in de thee komen. De meeste kleine blaadjes blijven in de theepot, maar om het nog betere thee te zetten kan je toch beter een filter op de pitcher zetten. Sommige pitchers hebben zelfs een ingebouwd filter.

Dus in conclusie, met een Fairness Cup heeft elk kopje dezelfde smaak, en dezelfde hoeveelheid thee. Het is dan “fair”(eerlijk) voor iedereen! Want wees nou eerlijk, als je samen van thee wilt genieten, wil je natuurlijk ook dat iedereen dezelfde thee drinkt, met dezelfde smaak.

Ik heb nog geen theekarafje! Wat nu?

Ga er een halen! Als je een beperkt budget hebt kan je altijd een universele glazen theekarafje halen die bij elke thee-set past die je hebt. Een glazen of porseleinen zou het beste zijn want die beïnvloeden de smaakt van de thee niet.

Gelijke thee schenken zonder pitcher

Je wilt geen karafje aanschaffen, maar toch het probleem oplossen? In plaats van alle kopjes gelijk vol te gieten, giet je een beetje in elk kopje. Wanneer je het laatste kopje heb gehad, begin je weer van voor af aan bij het eerste kopje, totdat alle thee is verdeeld. Dit zorgt voor een betere verdeling van de smaak. Zeker wanneer je in redelijke tempo doorgiet.

Fairness pitcher materialen

De materialen die worden gebruikt voor pitchers zijn voornamelijk glas, keramiek en yixing klei. Zoals eerder gezegd beïnvloeden glas en porselein de smaak van thee niet. Glazen karafjes laten duidelijk de kleur en het volume van de drank zien, en daarom zijn deze ook het populairst.

Yixing klei beïnvloed de smaak wel. Deze worden vooral gebruikt om de smaak van oolong en pu erh positief te beïnvloeden. Wil je meer weten over Yixing? Lees dan dit artikel: Waarom een Yixing theepot

Als je die video hieronder bekijkt, zie je een Yixing reis-set, die ook een van Yixing klei gemaakte Fairness Pitcher bevat:


]]>
Sat, 04 Nov 2017 14:13:34 +0000
<![CDATA[Waar komt het woord 'thee' vandaan?]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/waar-komt-het-woord-thee-vandaan.html Het woord 'thee' verschilt nogal per taal en land. Dit heeft vooral te maken met de verschillen in uitspraak van het woord 'thee' in de Chinese taal en de machtsbalans tussen verschillende regio's in het land door de geschiedenis heen.

3 manieren waarop je ‘thee’ kan uitspreken

China heeft vele etnische groepen, en zij hebben allen een eigen uitspraak.

Noord-China: ‘Cha’

Zuid-China: ‘Tey’ of ‘Ti’

Zuidwest-China: ‘La’

De 6e eeuw: Het begin van de Theehandel

In de 6e eeuw begon China met de handel van thee gedurende de Sui-dynastie. Het Noorden was de meest invloedrijke regio met veel export naar de landen: Japan, Turkije, Rusland, Iran, Portugal en andere Arabische landen. Omdat Noord China thee uitspreekt als 'cha' is het door deze landen ook overgenomen.

Wanneer je het woord thee van het Nederlands naar een van de ander genoemde talen vertaald, zal je zien dat het woord altijd een variatie is op het woord ‘Cha’, bijvoorbeeld ‘Chai’ of ‘Char. Nog meer voorbeelden:

 • Russisch: ‘Char’
 • Japans: ‘Cha’
 • Turks: ‘çay’

16e en 17e eeuw: Thee export naar Europa

Tijdens deze periode schoof de economische activiteit van het Noordelijke- naar het Zuidelijke deel van China. En daar werd thee, ‘tey’ genoemd. De landen met de grootste vraag naar thee waren Engeland, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië en Spanje. Deze landen gebruiken daarom nu uitspraken die erg lijken op ‘Tey’ of ‘Ti’.

 • Frankrijk: Thé
 • Nederland: Thee
 • Duitsland : Tee
 • Italië: tè
 • Spanje: té
 • Engeland: tea

Zie hieronder hoe verschillende Europese landen het woord 'thee' uitspreken:


Ondanks het feit Spanje en Portugal buurlanden zijn en een zeer overeenkomende taal spreken, spreken ze het woord 'thee' anders uitspreken (Portugal: Chá, Spanje: té). Dit benadrukt de dominantie in de thee-producerende landen in de geschiedenis een grote rol hebben gespeeld.

Uitzonderingen

Sommige Europese landen zoals bijvoorbeeld Polen zijn een uitzondering. Het Poolse woord voor 'thee' komt niet overeen met een van de eerder genoemde uitspraken, maar het komt van het woord 'kruid’ in het Engels (herb): Herbata.

Export naar de Buurlanden van China

In dezelfde periode waren de Dai, Miao en Yi minderheden in het Zuidwesten deel van China ook aan het exporteren naar buurlanden. Omdat sommige etnische minderheden het woord 'thee' als ‘la’ uitspreken, gebruiken deze importlanden hetzelfde woord in hun eigen taal. Gedurende tijd zijn sommige van deze landen toch overgegaan om varieties het woord 'cha' vanuit de Chinese hoofdtaal.

]]>
Wed, 01 Nov 2017 09:01:42 +0000
<![CDATA[Wat is paarse thee? Purple tea soorten & gezondheidsvoordelen]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/wat-is-paarse-thee.html Met paarse tea (of 'purple tea') wordt er in China verwezen naar een thee cultivar die familie is van de meer bekende Yunnan grootbladsoort (var.assamica), de cultivar die wordt gebruikt voor de productie van pu erh.

Purple tea is geen thee-categorie!

Iedereen kent de tegenwoordig groene en zwarte thee wel, maar valt purple tea dan onder een nieuwe thee-categorie? Het antwoord daarop is; nee. Thee wordt ingedeeld op basis van de toegepaste verwerkingsmethode. De term “paarse thee” verwijst naar een thee cultivar. Deze kan verwerkt worden in elke theesoort zoals bijvoorbeeld groene, zwarte, oolong of pu erh.

2 soorten paarse thee

Wat veel mensen niet weten is dat er twee soorten purple tea bestaan, wat betreft de onbewerkte bladeren; de een heet Zi Ya (紫芽), en de andere Zi Juan (紫娟). We zullen de verschillen hieronder uitleggen.

Zi Ya (Paarse knop)

Zi Ya betekend letterlijk “paarse knop”. Terwijl veel theeplanten door de mens via kruising en selectie langzaam aan zijn veranderd, is de theeplant waar Zi Ya van wordt geplukt vooral genoten van natuurlijke mutatie in de wouden van Yunnan. Het groeit voornamelijk op hoog gelegen gebieden met veel blootstelling aan de zon, zoals bijvoorbeeld in Menghai, Yiwu en Lincang.

Vaak zijn de knoppen en de eerste drie bladeren van de Zi Ya paars, en zijn de rest van de bladeren donker groen. Zi Ya can worden verwerkt tot onbewerkte en rijpe Pu erh thee. Ondanks dat de bladeren van de Zi Ya paars zijn, vertoont de getrokken thee geen groot verschil qua kleur in vergelijking met een rauwe pu erh.

De smaakintensiteit van Zi Ya ligt tussen theebomen die groeien in de natuur en theebomen die worden gecultiveerd in theetuinen. Het wordt gekarakteriseerd door een zachte en volle smaak met een sterke zoete afdronk (nasmaak). Zi Ya theeplanten komen relatief weinig voor in de natuur, waardoor de prijs relatief hoog is. Echter door de populariteit in recente jaren, wordt de Zi Ya ook steeds meer gecultiveerd/gekweekt wat weer leidt tot meer betaalbare prijzen.

wat is paarse thee - zi ya zi juan soorten

Zi Juan (Paarse Schoonheid)

Onderzoekers van het Yunnan Tea Research Institute troffen in 1985 een ongewone theeboom. Deze boom had paarse knoppen, blaadjes en takken. Vergeleken met de Zi Ya, waren de jonge bladeren kleiner en dikker. De paarse kleur was donkerder en had een vleugje groen erin, het oogde zoals violet. Het resulterende thee is ook paarsachtig met een dunnere en sterkere smaak dan Zi Ya.

Het wordt tegenwoordig gecultiveerd/gekweekt op een grotere schaal waarbij er gebruik wordt gemaakt van vegetatieve voortplantingsmethoden. Als u geïnteresseerd bent om dit uit te proberen, kunt u deze zi juan paarse thee cake van Teasenz proberen.

Droom van Keniaanse telers

Zi Juan purple tea is ook het type thee waar Keniaanse telers enthousiast over zijn. De productie van het land bestaat voornamelijk uit zwarte thee met lage winst-marges. Maar door de marketing van paarse tea hebben telers het voor elkaar gekregen om met succes purple tea te verkopen met hogere winst-marges. Een paar andere landen waaronder India volgden dit voorbeeld en produceren nu ook paarse thee.

Zi Juan wordt vaak in losse vorm verkocht. In China wordt het echter vaker verwerkt en samengedrukt tot rijpe of rauwe pu erh cakes, die bestaan uit na-gefermenteerde(behandelde) bladeren. Zijn bittere smaak maakt het minder geschikt om er losse sheng pu erh (mao cha) or sheng pu erh cakes van te maken (deze zijn niet na-gefermenteerd(behandeld)).

Gezondheidsvoordelen van paarse thee

De meest effectieve stoffen van beide purple tea’s zijn anthocyanen. Er word beweerd dat het aantal anthocyanen in purple tea, 50 tot 100 keer groter is dan zelfs in jonge groene theeknoppen.

Anthocyanen zijn een soort polyfenolen die fungeren als geweldige antioxidanten. Ze worden gebruikt bij het voorkomen van cardiovasculaire en neurologische ziekten, circulatiestoornissen, oogproblemen en ontstekingen, bescherming van de huid tegen UV-schade en het bevorderen van de elasticiteit van de huid.

Verder academisch onderzoek is benodigd om de voordelen hierboven te bevestigen. De voorlopige resultaten zien er veelbelovend uit!

]]>
Thu, 26 Oct 2017 10:32:57 +0000
<![CDATA[Pu erh thee ingrediënten & cafeïne]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/pu-erh-thee-ingredienten.html Welke ingrediënten zit er in pu erh thee? Deze vraag zijn we nu enkele keren tegengekomen in onze emails. Het feit is dat pu erh thee, net als de andere theesoorten, gemaakt van de Camellia Sinensis theeplant. Met andere woorden, er zijn verder geen andere ingrediënten gebruikt.

Verschil pu erh en andere theesoorten

Het verschil tussen pu erh thee en andere theesoorten zoals groen, zwart, en oolong thee. Is de verwerkingsmethode die is toegepast. Met name het oxidatieniveau is een belangrijk onderscheid.

Echter komt het soms wel voor dat andere ingrediënten zijn toegevoegd aan pu erh thee. Neem bijvoorbeeld kleefrijst pu erh. In dit geval is er een kruid toegevoegd, waardoor de pu erh ruikt naar kleefrijst (nuo mi xiang). Dit gebeurt tijdens de productie van pu erh thee.

Pu erh thee blends

In andere gevallen worden later ingrediënten toegevoegd om een theeblend te maken. Denk bijvoorbeeld aan aromatische chrysanthemum bloemen. Bovendien zijn osmanthus bloemen ook een aanrader voor pu erh.

Pu erh thee cafeïne & polyfenolen

Ondanks dat pu erh maar bestaat uit één ingrediënt, is deze uiteraard wel opgebouwd uit verschillende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan mineralen en polyfenolen, zoals flavonoïden en EGCG. Wetenschappelijk is aangetoond dat deze erg gezond zijn. Polyfenolen zorgen ook voor de bittere smaak van thee.

Pu erh thee bevat verder ook cafeïne. 3% van het gewicht van gedroogde theebladeren bestaan uit cafeïne. Dat vertaalt zicht tot 30-90mg cafeïne in een 250ml kopje thee, afhankelijk van de bereidingswijze.


]]>
Fri, 03 Nov 2017 09:11:12 +0000