<![CDATA[Chinese Thee - Post Feed]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee.html Mon, 21 Oct 2019 07:25:20 +0000 Zend_Feed http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[Osmanthus oolong thee recept]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/osmanthus-oolong-thee-recept.html osmanthus oolong thee recept

Gedroogde osmanthus bloemen kom je vaak tegen in populaire Chinese desserts zoals een osmanthus jelly of osmanthus rijstcake. Door de zoete en hartige geur is het een veel gebruikte ingredient in de Chinese keuken. Ook in de theewereld worden deze gedroogde bloemen veel toegepast.

In dit artikel leren we je stap voor stap hoe je een heerlijke osmanthus oolong zelf thuis kan bereiden. Osmanthus is bovendien niet alleen erg lekker, maar ook rijk aan antioxidanten en vitamine b3.

Dit heb je nodig:

Osmanthus oolong thee bereiding

  1. Spoel de oolong thee met heet water (95-100 ºC) om het lekker los te laten komen.
  2. Voeg opnieuw heet water toe.
  3. Strooi de osmanthus-bloemen over de thee.
  4. Laat het 3 minuten trekken en serveer.

Bekijk onderstaande video voor een demonstratie:

Ben je dol op osmanthus? Ontdek ook ons recept voor het maken van osmanthus suikersiroop.

]]>
Thu, 10 Oct 2019 15:49:31 +0000
<![CDATA[Theeproductie: Oxidatie Stoppen 'Shaqing']]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/theeproductie-shaqing.html In eerdere publicaties hebben besproken hoe verflensing ervoor zorgt dat bladeren gaan oxideren. Hierdoor gaan de bladeren smaken ontwikkelen en worden ze zachter voor verdere verwerking. Echter moet uiteindelijk de oxidatie process ook worden stopgezet, en dat gebeurd tijdens het “kill-green" proces. De term kill-green is afgeleid van het Chinese woord shaqing (杀青), wat “het groen doden" betekend.

Wat is Shaqing?

Er wordt ook wel naar kill-green gerefereerd als “fixing" en is het een proces van thee verwerking waarbij er een halt wordt toegeroepen aan de oxidatieve verbruining van theebladeren. Dit wordt bereikt door het neutraliseren of stoppen van de enzymen die verantwoordelijk zijn voor oxidatie (polyfenole oxidase en peroxidase).

Denk bijvoorbeeld aan een appel, eenmaal opengesneden wordt deze snel bruin. Appels in een appeltaart zijn echter niet bruin, omdat de warmte die gebruikt wordt om een taart te maken de verdorring in de appels neutraliseert en zo de enzymatische verbruining voorkomt. Hetzelfde geldt voor aardappelen, avocado's, bananen etc.

Bij thee moeten de bladeren verhit worden tot ongeveer 65 graden Celsius om de oxidatie te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld door de bladeren te stomen of the roosteren. Het eerste gebeurd vooral bij Japanse thee, terwijl het roosteren tegenwoordig meer wordt toegepast in China.

Groene thee dat gestoomd wordt zal snel deze temperatuur bereiken dan thee wat verhit wordt in een pan. Dit resulteert in een fel groene en plantaardige thee.

Maillardreactie: verbruining

Japanse thee ogen vaak groener dan Chinese thee, omdat het gestoomd wordt. Hierdoor bereiden de bladeren sneller een evenredige verhitting tot 65ºC.

Ook onstaat bij pan-verhitte thee een zogenaamde Maillaird-reactie op, wat een manier is van non-enzymatische verbruining die een geroosterde smaakt produceert. Het resultaat is dat de theebladeren normaal gesproken wat geler van kleur zijn in hun uiterlijk, zoals Dragon Well (Longjing) groene thee. In vergelijking tot stomen heeft een boer bij roosteren wel meer controle over de uiteindelijke vorm (fixing) van het eindproduct.

Bekijk in de tweede helft van de video hieronder hoe bladeren in een pan worden geroosterd.

Over het algemeen zijn de meeste Chinese groene theesoorten pan verhit. Er bestaan ook nog andere manieren om “het groen te doden" – soms wordt er gebruik gemaakt van een verwarmde droogtrommel of een soort van oven, terwijl andere thee simpelweg zongedroogd wordt. In het laatste geval wordt de oxidatie niet stopgezet door een combinatie van warmte en uitdroging.

Het kill-green proces van thee productie wordt vaak toegepast bij de productie van groene, gele, oolong, gedroogde zwarte en post-gefermenteerde thee.

]]>
Thu, 19 Sep 2019 15:04:29 +0000
<![CDATA[Theeproductie: Wat is verflensing / oxidatie?]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/theeproductie-verflensing.html Het moment dat een theeblad van de theeplant geplukt wordt, begint het op een natuurlijke manier te drogen, een proces wat we 'verflensing' noemen (ook bekend als 'oxidatie' of 'fermentatie').

tea withering green tea farmer

Dit proces moet gecontroleerd gedroogd worden met als doel de bladeren voor te bereiden voor verdere verwerking. Dit gebeurd door het reduceren van hun vocht inhoud om zo de aroma en smaak samenstellingen in de bladeren te ontwikkelen. Sommige boeren doen dit zelf, terwijl anderen de geplukte bladeren direct doorverkopen aan een grotere theeproducent.

Uiteraard werkt Teasenz vooral met zelfstandige boeren voor de beste thee! Zie de foto hoe onze Longjing theeboer Wang met trots zijn oogst van dit jaar presenteert terwijl deze het verflensingsproces ondergaan.

Hoe werkt het?

Het beheersen van het verflensen betekend het nauwgezet toezicht houden van de vochtigheid, temperatuur en luchtstroom na verloop van tijd.

Een gecontroleerde verflensing kan zich voordoen met theebladeren die buiten voorzichtig neergelegd zijn op bamboe matten of zeilen, of binnen in troggen met gestuwde lucht. De lucht kan verwarmd worden om het proces te versnellen, mocht dit nodig zijn. De tijd dat hiervoor nodig is en de methode dat wordt toegepast verschilt er thee type en productieregio.

Er wordt ook met grote zorgvuldigheid gekeken naar de dichtheid van de drogende bladeren om een gelijkmatige verflensing te garanderen. Het proces is voltooid zodra de theebladeren het gewenste percentage water-verlies hebben bereikt. Dit wordt vastgesteld door het eindgewicht van de theebladeren te wegen na het drogen of door de slapheid en de veranderingen in de aroma van de bladeren te controleren.

Wat gebeurd er bij het oxideren van theebladeren?

Tijdens het oxideren wordt de vochtinhoud van de bladeren teruggebracht naar ongeveer één-derde tot de helft, wat de bladeren slap en soepel maakt. Dit bereidt de bladeren voor op verdere verwerking: rollen en vormen. Aan de chemische kant van het verflensen begint het chlorofyl in het blad af te breken, beginnen de cafeïne niveau's langzaam te stijgen en zullen de vluchtige smaak en aroma stoffen in de bladeren ontwikkelen, terwijl de grasachtige aroma's verdwijnen.

Aangezien de bladeren worden afgesneden van hun energievoorraad, beginnen ze ook hun opgeslagen koolhydraten te gebruiken als energie. Het vochtverlies zorgt er ook voor dat de celwanden afbreken, wat de polyfenol oxidase en peroxidase activiteiten inleidt – de reactie die bekend staat als oxidatie (of fermentatie).

Bij een langer verflensingsproces ontwikkelen er meer aroma en smaak stoffen in de bladeren. Dit komt omdat er tijdens het droogproces veel van de chemische stoffen in de bladeren afbreken tot vluchtige stoffen. Vooral sterkere theesoorten zoals zwarte thee en oolong thee zijn sterker geoxideerd ten opzichte van lichte theesoorten groene thee.

Veel theeproducenten maken in feite gebruik van hun reukvermogen om te ruiken om het fermentatieproces voltooid is. Als de bladeren te lang gedroogd zijn zal het oxidatie-proces stoppen als gevolg van uitdroging. Zodra de verdorring als voltooid wordt beschouwd vervolgt de verdere verwerking.

]]>
Thu, 19 Sep 2019 14:51:29 +0000
<![CDATA[Theesoorten: verschil in werking, verwerking en smaken]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/theesoorten-werking-verwerking-smaken.html Er zijn meer dan 3000 soorten thee in de wereld en ze zijn allemaal afkomstig van dezelfde plant; Camellia Sinensis. De theesoorten verschillen van uiterlijk, smaak, aroma en gezondheidsvoordelen door variaties in de groeitijd, oogsttijd, het gedeelte van de plant wat gebruikt wordt, en verwerkingsmethode. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten thee met de focus op het verschil in verwerkingsmethode. Daarnaast gaan we zowel in op de smaken als de werking voor de gezondheid.

Witte theesoorten

witte thee type

Witte thee is de minst verwerkte thee van alle Chinese theesoorten. Traditioneel gezien komen de plantsoorten die gebruikt worden voor het maken van witte theesoorten uit de Fujian regio in China. Aangezien deze thee gemaakt wordt van jonge, tedere, pas gegroeide bladeren, hebben ze een hoog aminozuur L-Theanine gehalte. Dit stofje werkt zeer goed als anti-stress middel en verbeterd het humeur. Dit aminozuur voegt ook een zijdezachte zoetheid toe aan de kwaliteit van de thee en aan het kalmerende effect die deze theesoort vaak heeft op het menselijk lichaam.

Bladeren voor hoog kwaliteit witte thee worden slechts één keer per jaar geoogst, in een periode van een paar weken tijdens het vroege voorjaar. De bladeren worden op een minimale manier blootgesteld aan oxidatie en ze worden hiernaast ook niet gerold, gestoomd of verhit zoals alle andere theesoorten.

Verwerking: Verse Theebladeren -> Verflensen -> Drogen (luchtgedroogd, zongedroogd of mechanisch gedroogd) -> Witte Thee

Werking: Vermindert risico op kanker, gezond voor het hart, verminderd bloeddruk, versterk tanden en botten.

Groene theesoortengroene theesoort

Groene Thee is duizenden jaren geleden in China ontstaan en is de minst geoxideerde van alle thee varianten. De eerste oogstperiode neemt vaak plaats tussen eind april en begin mei. Hierna volgen nog de tweede oogstperiode (van juni tot en met juli) en een derde oogstperiode die hier direct op aansluit en doorloopt tot begin augustus. Het zijn de bladeren van de allereerste oogst van het jaar die voor thee van de hoogste kwaliteit zorgt. De meerderheid van de Japanse soorten groene thee worden gestoomd, terwijl ze in China vaak verwerkt worden via pan verhitting; Asamushi – licht gestoomd, 30 seconden of minder, Chumushi – traditioneel gestoomd en Fukamushi – diep gestoomd, 90 seconden of meer.

Verwerking: Verse Theebladeren -> Stomen (Japan)/Pan Verhitting (China) ->Vormen -> Drogen -> Groene Thee

Werking: Gewichtsverlies, vermindert kans op kanker, verlaagd cholesterol, onstekingsremmend.

Oolong theesoorten

oolong theesoortOolong is een thee categorie waarvan de bladeren semi-geöxideerd zijn om op deze manier complexe fruitachtige en florale smaken te creëren. Groene thee heeft een oxidatie niveau van nagenoeg 0%, zwarte thee zit dicht tegen de 100% oxidatie aan en oolong thee zit tussen deze waarden in. Normaal gesproken is het oxidatie niveau (de blootstelling van bladeren aan zuurstof wat leidt tot verflensing) tussen de 5% en 60%. Er bestaan een paar oolongs die hier een uitzondering op zijn.

De meest oolongs, helemaal degenen van een goede kwaliteit, maken gebruik van theeplant rassen die exclusief gebruikt worden voor specifieke theesoorten; velen van deze planten worden verbouwd op hoge hoogten. Dit leidt tot een stevigere en betere smaak. Deze thee categorie is vooral populair onder fijnproevers in Zuid China (waar oolong thee is ontstaan) en in Taiwan, waar een groot deel wordt geproduceerd.

Verwerking: Verse Theebladeren -> Verflensen -> Kneuzen -> Gedeeltelijke Oxidatie -> Pan Verhitting/Bakken -> Rollen/Verdraaien -> Drogen -> Roosteren (bij bepaalde theesoorten) -> Oolong Thee

Werking: Antioxidanten, tandversterkend, diabetes, dieet.

Zwarte theesoorten

zwarte theesoort

Zwarte Thee staat in China, het land van herkomst, eigenlijk bekend als Hong Cha ofwel rode thee. Bij het produceren van zwarte theesoorten worden de bladeren niet verhit voordat het oxidatie proces compleet is. Dit resulteert in donkere theebladeren en een koper-rode infusie. Deze verandering van kleur doet zich voor omdat de langdurige oxidatie de polyfenolen (antioxidanten) in de theebladeren verandert. Verse theebladeren zijn rijk aan polyfenolen en hebben daarom een zuiver en groenachtig pigment. Wanneer deze groene polyfenolen oxideren veranderen ze in theeflavin, wat een goud-gelig pigment heeft en wat meer voorkomt in oolongs en witte theesoorten). Bij zwarte thee is de theeflavin stof nog verder geöxideerd, zodat het omgezet wordt tot theerubigin; een stof meer een pigment richting de kleur rood.

Verwerking: Verse Theebladeren -> Verflensen -> Volledige Oxidatie -> Vervormen -> Drogen -> Zwarte Thee

Werking: vermindert risico op Parkinson, cholesterol verlagend, vermindert risico op kanker.

Pu erh theesoorten

puerh thee type

Deze gerijpte thee heeft zijn naam verkegen van de stad Pu-erh. Deze Chinese stad in de provincie Yunnan is historisch gezien de plek van handel voor deze theesoort, terwijl het in andere afgelegen plekken werd verbouwd. Net als bij Champagne hoort authentieke pu-erh thee uit de Yunnan regio te komen en vergelijkbaar met wijn heeft het jaartal, de soort, de regio, de aarde, het klimaat etc. invloed op de smaak en de kwaliteit van de thee.

Er bestaan twee soorten pu-erh: Sheng (rauw) waar de thee natuurlijk gerijpt wordt door het 5, 10 of soms meer dan 20 jaar te laten rusten en Shou (rijp) waar de thee via een bewust versnelde methode gerijpt wordt. Via deze manier van rijpen die “wet piling" wordt genoemd kan het proces worden verkort tot slechts zes maanden.

Beide soorten pu-erh beginnen met het uitharden van de groene theebladeren in de zon, die vervolgens smaak en karakter vergaren tijdens het verouderingsproces. In tegenstelling tot witte, groene, zwarte en oolong thee, die een relatief korte houdbaarheidsdatum hebben, kan er meerdere jaren van pu-erh thee genoten worden.

Verwerking: Verse Theebladeren -> Drogen in de zon -> Stomen -> Rollen/Vormen -> Drogen -> Natuurlijk Rijpen/Wet Piling -> Pu-erh Thee

Werking: verbetert spijsvertering, goed voor de lijn, vermindert bloedvetten wat goed is voor het hart.

Kruiden & theesoorten

Kruiden Thee is niet afkomstig van de Camellia Sinesis plant en is om deze reden niet echt een theesoort. Zoals thee, wordt deze drank echter wel klaargemaakt met een infusie van heet water en bladeren. In sommige gevallen komen er echter ook wortelen, stengels, bessen, fruit en andere plantsoorten bij voor. De meeste soorten bevatten geen cafeïne.

]]>
Thu, 19 Sep 2019 15:13:34 +0000
<![CDATA[Silver Needle Legende: Een verhaal over de ontdekking van Bai Hao Yin Zhen witte thee]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/silver-needle-legende-verhaal-bai-hao-yin-zhen-witte-thee.html

Al voor vele jaren bezoeken wij regelmatig verschillende theeregio's in China. Naast het feit dat we heel veel kennis absorberen over thee, horen wij ook regelmatig verhalen van de lokale bewoners over hun thee. Het is absoluut niet gebaseerd op feiten zoals vastgelegd in geschiedenisboeken, maar toch erg leuk om te delen. Hierbij een verhaal over de legende van Silver Needle (Bai Hao Yin Zhen), wat een witte thee type is van de province Fujian.

Het hemelse kruid

Heel lang geleden leed het dorp He Zheng aan een lange periode van droogte en een verschikkelijke epidemie. Het dorp is gevestigd dichtbij de berg Dong Gong, waar op de toppen een hemels kruid groeit dat men van verschillende ziektes kan genezen. Door de epidemie zijn verschillende moedige mannen de berg opgegaan om deze kruid te vinden, maar helaas is er nooit wat van ze vernomen.

In het dorp leefde een familie met drie kinderen genaamd Zhigang, Zhicheng en Yu Chi. Omdat hun ouders ziek zijn, hebben ze besloten om de hemelse kruid te vinden. De oudste broer Zhigang is als eerst de berg op gegaan. Onderweg ontmoette hij een oude wijze man. "De hemelse kruid groeit naast een waterput boven aan de bergtop. Je zal alleen de kruid vinden wanneer je moedig de berg op blijft klimmen," zegt hij.

Zhigang klimt verder de berg op en ziet halverwege heel veel stenen. Helaas heeft hij nog geen zicht op de kruid. Opeens hoort hij een stem: "waag je niet om verder te klimmen!". Zhigang raakte in paniek en begon zich terug te trekken. Om het moment dat hij de berg af wilt gaan, veranderd hij in een steen. Omdat er dagen niets van Zhigang is vernomen besloot Zhicheng de berg op te gaan. Helaas onderging hij hetzelfde lot.

Omdat de beide broers niet zijn teruggekomen vertrekt Yu Chi, het kleine zusje, uit het dorp. Onderweg ontmoette ze dezelfde wijze man, die ook hetzelfde advies aan Yu Chi gaf. Deze keer gaf ze ook Yu Chi een rijstcake voor onderweg in het geval ze honger krijgt. Aangekomen bij op dezelfde plek met alle stenen, hoor Yu Chi ook de rare geluiden die haar vertellen om terug te gaan. Yu Chi gebruikte kleine stukjes van de rijstcake om haar oren te verstoppen en moedig klimt ze verder de berg op.

Eenmaal aangekomen op de bergtop vind ze snel het hemelse kruid. Daarna haalt ze water uit het put en giet ze deze over het kruid. De planten begonnen sneller te groeien en de bloemen begonnen te openen. Ze plukte snel wat knoppen en verzamelde tegelijkertijd wat zaden. Eenmaal terug in het dorp, maakt ze snel een kruidenthee dat wonderbaarlijk haar ouders genas van hun onbekende ziekte.

De zaden gebruikte ze om het hemelse kruid in het dorp te planten, zodat ze deze konden gebruiken om andere dorpelingen te genezen. Later kwamen de dorpelingen erachter dat het kruid een theeplant is die vandaag de dag wordt gebruikt voor het oogsten fijne theeknoppen voor het maken van een Silver Needle witte.

Zelf Silver Needle thee proeven?

Wil zelf een Silver Needle proeven, bezoek dan onze witte theecategorie pagina voor een losse Silver Needle or eentje die geperst is in vorm van een Silver Needle cake.

]]>
Thu, 19 Sep 2019 15:18:46 +0000
<![CDATA[Verschil groene thee en zwarte thee]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/verschil-groene-thee-en-zwarte-thee.html Vroeger was zwarte thee de meest populaire theesoort buiten China.

Na de ontdekking van zwarte thee, waren de Portugezen de eersten die deze thee meebrachten naar Europa. De koninklijke families waren hier helemaal gek op, en al snel werd het ook geliefd door de gewone burger. De vraag naar thee werd nog veel groter na de uitvinding van het theezakje in 1908 door Thomas Sullivan. Dit was dan ook een van de belangrijkste commerciële uitvindingen in de geschiedenis van thee.

Vanaf 2010 steeg de vraag naar groene thee geleidelijk t.o.v. zwarte thee, totdat deze in 2017 niet meer verder steeg. Groene thee wordt tegenwoordig aangeboden in theezakjes, in losse thee (blends) en in poedervorm (matcha). Ook wordt groene thee steeds vaker verwerkt in verschillende cosmetica en supermarktproducten.

Voor de doorsnee theedrinker is er nog steeds veel onduidelijk over de verschillen tussen groene- en zwarte thee. Helaas is er geen eenduidig, en snel antwoord op deze vraag, het ligt er vooral aan naar welk aspect van de thee u kijkt. Zwarte thee en groene thee verschillen op veel manieren van elkaar. Het meest voor de hand liggende verschil is natuurlijk de smaak, maar ook zijn er verschillen in cafeïne, de locatie van het verbouwen van de thee, de processie methoden en de gezondheidsvoordelen. Maar gelukkig zullen wij nu al deze verschillen verduidelijken in dit artikel.

De Theeplant: Camellia Sinensis

Elke theesoort is gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis theeplant. Is er dan dus geen zwarte theeplant, of groene theeplant? Het antwoord is ja en nee. Er zijn verschillende varianten binnen de Camellia Sinensis, sommige zijn iets meer geschikt voor groene thee, en andere juist weer voor zwarte thee. Het is dus van belang om te letten op de variant van de Camellia Sinensis plant wordt gebruikt, want dit heeft direct invloed op de smaak.

Verschil in productie van groene- en zwarte thee

De productiemethode hebben ook een grote invloed op de thee. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen komen beide soorten thee van specifieke planten binnen de Camellia Sinensis familie. Dus het echte grote verschil komt van de manier hoe de theebladeren worden bewerkt.

De Groene thee volgt eigenlijk de meest gangbare productiemethoden. De thee wordt geplukt, gedroogd (in de schaduw) en daarna verwarmd in een grote pan, als een soort van bakken. De laatste stap zorgt ervoor dat al het water uit de thee wordt gehaald. Hierdoor blijven de bladeren levendig groen. De bladeren worden dus niet zo erg geoxideerd.

Daartegenover staat zwarte thee, deze is namelijk volledig geoxideerd. Tijdens het bewerken worden de bladeren namelijk intensief gedroogd, omgerold en verschrompeld. Dit heeft als resultaat dat de bladeren een veel donkerdere kleur hebben en dat er veel minder water aanwezig is in het eindproduct.

Bewaren van groene- en zwarte thee

Het verschil in oxidatie is van belang bij het opslaan van beide soorten thee. Groene thee bevat namelijk veel meer water dan zwarte thee. Wanneer dit niet correct wordt opgeslagen kan dit verder oxideren dan de bedoeling is. Dit kan komen door de blootstelling aan bijvoorbeeld licht, lucht of een vochtige omgeving. Wanneer u niet van plan bent om de thee binnen 6 maanden te consumeren is het beter om het te behouden in een luchtdichte verpakking in de vriezer. Wanneer u het wel consumeert binnen 6 maanden is een luchtdichte verpakking in een keukenkast voldoende.

Zwarte thee opslaan is daarentegen een stuk makkelijker. De bladeren zijn erg droog, en verliezen dus ook niet zomaar hun smaak. Wanneer u de zwarte thee opslaat in een potje op kamertemperatuur in een kast, dan blijft deze vers voor minimaal 1 jaar.

Smaakverschillen groene- en zwarte thee

Zoals eerder genoemd, hangt de smaak van de thee nauw samen met de manier waarop deze zijn behandeld. Volledig geoxideerde zwarte thee heeft aroma’s die doen denken aan honing, karamel en rijpe vruchten. Ook kunnen ze een licht rokerige smaak hebben. Wanneer er echter een hele sterke rook-achtige smaak optreedt, kan dit duiden op de slechte kwaliteit van deze zwarte thee, deze thee is dan waarschijnlijk foutief bewerkt.

Groene thee heeft daarentegen erg lichte smaken. Subtiele groene theesoorten hebben aroma’s die doen denken aan groene bonen, of citrusvruchten. Sterkere groene thee doet vaker denken aan geroosterde noten, of soms zelfs grasachtig en plantaardig. Slecht geproduceerde groene thee is vaak erg sterk en smaakt daarnaast ook erg bitter.

Cafeïnegehalte

Het cafeïnegehalte in thee is altijd lastig te bepalen omdat het door heel veel factoren wordt beïnvloed. Daarom verwijzen wij u graag door naar ons toegewijde artikel over cafeïne in thee: Een gids voor het cafeïnegehalte in thee.

Afkomst van groene- en zwarte thee

Als laatste is ook de locatie van afkomst bepalend voor de verschillende soorten thee. In China wordt zwarte thee voornamelijk verbouwd in Fujian (bijvoorbeeld Lapsang Souchong en Jinjunmei) en in de Yunnan regio (bijvoorbeeld Yunnan Gold, Dian Hong). Groene thee daarentegen wordt vooral geproduceerd in Anhui (bijvoorbeeld Huangshan Maofeng) en in Sichuan (bijvoorbeeld Zhu Ye Qing).

Gezondheidsvoordelen van groene- en zwarte thee

Wanneer er wordt gelet of de versheid van de thee, hoeft men geen wetenschapper te zijn om te weten dat groene thee verser is dan zwarte thee. Groene thee bevat dus veel meet voedingsstoffen, heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en polyfenolen. Er komt steeds meer bewijs dat thee helpt bij de bestrijding van vrije-radicalen, het verouderingsproces verminderd, het risico op hart en vaatziekten verkleint, en zelfs het risico op het krijgen van Alzheimer en kanker kan verminderen. Thee is absoluut een ‘super food’, en groene thee bevat daarbij meer nuttige stoffen dan zwarte thee. Daarentegen praten we hier wel over verse groene theebladeren en niet over verkruimelde groene thee in theezakjes. Deze hebben wel dezelfde gezondheidsvoordelen, maar in mindere mate. Groene thee met meer antioxidanten wordt beschouwd als het gezondst.

Een andere theesoort die erg veel antioxidanten bevat is witte thee. Als u geïnteresseerd bent in deze soort kunt u het volgende artikel lezen: Witte thee en groene thee.

Eventuele bijwerkingen

Er is echter een iets wat u in uw achterhoofd moet houden. Groene thee mag ook niet teveel worden geconsumeerd. Omdat groene thee van een hoge kwaliteit erg vers is, kan de rauwheid pijn veroorzaken in de maag wanneer dit teveel wordt geconsumeerd. Zwarte thee daarentegen kan meer worden geconsumeerd omdat deze minder rauw, en daarom dus ook zachter voor de maag is.

Bovendien heeft groene thee ook een ‘verkoelende’ en ontstekingsremmende werking. Dit is erg handig wanneer u last heeft van acne of stress. Dit maakt groene thee ook uitstekend voor consumptie op een warme zomerse dag (zelfs wanneer u dit heet drinkt). Maar als u last heeft van koude handen/voeten, of als u zich uitgeput voelt, kunt u groene thee het best tijdelijk vermijden. U kunt in dit geval het best een zachte zwarte thee drinken, hier krijgt u het warm van en u zal zich energieker voelen!

Om alles even samen te vatten; Groene thee is over het algemeen de gezondste optie, maar het moet wel met mate gedronken worden. Wanneer u een vocht afdrijvend effect ervaart, of wanneer het u maagpijn oplevert, kunt u de groene thee beter voor een tijdje vermijden. Wanneer u een gevoelige maag heeft kunt u het best zelfs groene thee helemaal vermijden! Ga voor een zwarte thee, deze is een stuk subtieler en zachter voor de maag. Bovendien heeft zwarte thee nog steeds, ondanks in mindere mate, dezelfde gezondheidsvoordelen als groene thee!

]]>
Wed, 07 Aug 2019 12:23:07 +0000
<![CDATA[Verschil groene thee & witte thee]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/verschil-groene-thee-witte-thee.html Groene thee is erg bekend dankzij de verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies. In de laatste paar jaren is echter witte thee steeds populairder aan het worden. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze twee soorten? In dit artikel vergelijken we groene- en witte thee met betrekking tot hun productie, prijs, cafeïnegehalte, gezondheidsvoordelen en meer.

Het verschil in de productie van witte thee en groene thee

Om thee met elkaar te vergelijken moet men het productieproces van de verschillende soorten in acht nemen, deze processen zijn namelijk erg bepalend voor de smaak, aroma’s, cafeïnegehalte en gezondheidsvoordelen.

Allereerst is het handig om te weten dat alle soorten thee komen van verschillende soorten planten binnen de Camellia Sinensis theeplanten familie. Het verschil zit hem dus niet in de rauwe materialen (de soort plant), maar vooral in de manier van verwerking.

Groene- en witte thee zijn erg licht bewerkt. Dit staat recht tegenover de zwaar bewerkte zwarte theesoorten. Het verschil echter tussen groene- en witte thee is dat groene thee wordt gedroogd in de schaduw, en daarna wordt ‘gebakken’ of gestoomd om het water eruit te krijgen.

donzige haartjes op witte thee

Witte thee daarentegen wordt onder direct zonlicht gedroogd, en daarna verder gedroogd in een overdekte ruimte. Het resultaat van deze lichte bewerking is dat de thee zijn witte kleur behoudt. Dit is heel erg zichtbaar wanneer de thee bestaat uit theeknoppen (Zoals is te zien in de foto hierboven). De witte kleur komt van de donzige haren op deze theeknoppen. Deze donzige haren zijn echter niet te zien op groene thee, want deze zijn eraf ‘gebrand’ door het bakproces.

Veel mensen geloven dat de productie van witte thee dus erg makkelijk is omdat het alleen gedroogd moet worden, maar dit is dus niet zo! Allereerst moeten de theebladeren gelijkmatig worden verdeeld over bamboeplaten om te drogen in het zonlicht, dit moet zo snel mogelijk na het plukken gebeuren. Wanneer dit niet gelijk gebeurd worden de theebladeren namelijk bruin. Het is zelfs nog moelijker wanneer men de bladeren binnen wilt drogen, want nu moet ook de luchtvochtigheid en kamertemperatuur gecontroleerd worden. Ook moet er worden gelet op het fermentatiegehalte van de bladeren, zodat ze niet teveel of te weinig gefermenteerd worden, dit kan leiden tot een slechte kwaliteit van de thee.

Mythes:

  • Sommige mensen beweren dat het verschil tussen groene- en witte thee ligt in de tijd van oogsten. Zij zeggen dat witte thee op een jongere leeftijd wordt geoogst. Dit is dus een mythe en niet waar. Beide theesoorten worden geoogst en samengesteld met een mix van jonge en oude bladeren, zo worden theesoorten ook geclassificeerd.
  • Heel vaak gaat het verhaal de ronde dat witte thee helemaal niet is gefermenteerd of geoxideerd. Dat is gewoonweg niet waar. Wanneer bladeren worden geplukt, oxideren zij al gelijk omdat ze geen voedingsstoffen van de moederplant meer ontvangen. Wel is het zo dat witte thee iets lichter is bewerkt omdat deze thee niet wordt gebakken of gestoomd zoals groene thee.

Chinese groene thee

Het verschil tussen Groene- en witte thee in de locatie van de teelt

Het leren van theeproductie gaat niet zomaar in een dag. In China wordt de kennis van de theeteelt al generaties overgedragen en verbeterd. Dat is waarom witte- en groene thee in verschillende regio’s wordt verbouwd en bewerkt. De regio’s die bekend zijn om hun teelt van groene thee zijn vooral de West Lake regio ten zuiden van Hangzhou en de Gele berg (ook wel bekend als Huangshan).

Daarentegen is de Fujian-regio erg gespecialiseerd in de teelt van witte thee. De beste witte theesoorten komen uit de dorpen Fuding en Zhenghe. Bekende theesoorten zijn dan ook de Silver Needle en Bai Mu Dan.

Het verschil in de prijs tussen Groene- en witte thee

Zowel groene thee en witte thee hebben varianten die redelijk goedkoop zijn, tot de peperdure varianten. Er is gewoon niet een eenduidige prijsaanduiding te geven over deze theesoorten. De prijzen komen vaak tot stand onder invloed van bijvoorbeeld een goede of juist slechte oogst. Wanneer het klimaat uitstekend is en de oogst verloopt voortvarend, is er meer thee om aan de vraag ernaar te voldoen, dit resulteert in een lagere theeprijs. Maar wanneer de thee komt uit een bekende regio met veel geschiedenis zal deze juist weer duurder worden, in vergelijking met thee uit een onbekende regio met het gebrek aan geschiedenis.

Chinese witte thee

Cafeïnegehalte van groene- en witte thee

Over het algemeen is het zo dat witte thee minder cafeïne bevat dan groene thee. Maar hiermee is nog niet alles gezegd.

Om het cafeïnegehalte te bepalen moet er ook worden gekeken naar andere factoren. Thee met een hoger gehalte aan jonge bloemknoppen bevatten over het algemeen meer cafeïne. Ook heeft het theetrekken invloed op het gehalte van cafeïne in een kopje thee. Wanneer de thee langer getrokken wordt bij een hogere temperatuur, zal er meer cafeïne uit de theebladeren vrijkomen.

Om het cafeïnegehalte te bepalen aan de hand van de theesoort is over het algemeen niet toereikend. In een studie uit 2005, gepubliceerd in het ‘Journal of Food Science’, werd er aangetoond dat er verschil zit in het cafeïnegehalte binnen een bepaalde theesoort. De onderzoekers onderzochten 77 verschillende soorten en vonden daarbinnen veel verschillende gehaltes in cafeïne. Wat er zo bijzonder was aan deze studie, is dat er werd aangetoond dat de witte thee gemiddeld het meeste cafeïne bevatte! Het is dus onjuist om witte thee te drinken omdat dit zogenaamd minder cafeïne zou bevatten dan andere theesoorten.

Een andere studie gepubliceerd in de ‘Journal of Analytical Toxicology’ (2008) dat zij per 600-800 ml een gemiddeld gehalte cafeïne van 14-61 mg konden aantonen. Hierbij maakte de theesoort eigenlijk geen substantieel verschil.

Lees hier meer over cafeïne in thee: cafeïnegehalte in thee.

Bijwerkingen van groene- en witte thee

Beide soorten bevatten cafeïne, dus wanneer men gevoelig is voor cafeïne is het beter deze thee te vermijden. Om verdere bijwerkingen te voorkomen is het aan te raden om de thee in middag en ochtend te drinken, en dan het liefst tijdens of beter nog ná een maaltijd. De thee kan het beter níet in de avond worden gedronken. In de avond is een kruidenthee of bloementhee aan te raden.

Hiernaast is het ook nog zo dat witte- en groene thee erg ‘rauw’ zijn dankzij hun milde bewerkingen. Dit kan vervelend zijn voor de maag. Het beste is om de thee niet te drinken op een lege maag. Drink deze theesoorten dus zoals hiervoor genoemd ongeveer 30 minuten na het eten van een maaltijd. Wanneer de negatieve effecten dan nog steeds optreden is het aan te raden om een andere theesoort te drinken zoals Oolong, zwarte of rijpe Pu Erh thee.

Lees hier ook onze gids over: Wanneer wel en wanneer geen thee drinken.

EGCG in witte- en groene thee

EGCG is de meest aanwezige catechine en is een stof die uitstekend doorgaat als antioxidant. Het heeft vele toepassingen in de behandeling van ziekten zoals bijvoorbeeld kanker. In groene thee zit EGCG en dit is de reden waarom groene thee zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Voorbeelden van deze voordelen zijn; dat het goed is tegen hart en vaatziekten, het verlaagt cholesterol, het verlaagt de risico’s op kanker en EGCG helpt bij gewichtsverlies.

Maar hoe zit het dan met witte thee? Sommige mensen geloven dat witte thee meer EGCG bevat dan groene of zwarte thee, omdat deze witte thee minder intensief bewerkt is. Maar een studie uit 2010 gepubliceerd in het ‘Journal of Food Science’ beweert juist dat het erg lastig is om het catechinegehalte te bepalen aan alleen de hand van een bepaalde soort thee. De onderzoekers ontdekten dat het catechinegehalte in witte thee kan verschillen tussen 4.40 tot 369.60 mg/g in vergelijking met gedroogde groene thee dat een catechinegehalte heeft van 21.38 tot 228.20 mg/g. Deze getallen duiden er alleen maar op dat er een groot verschil is binnen elke theesoort.

De onderzoekers stelden ook in hun onderzoek dat de verwerking van de thee, en de teelt meer uitmaakt, dan alleen het verschil tussen witte en groene thee.

Omdat de theesoorten op zichzelf dus niet relevant zijn voor het bepalen van een EGCG-gehalte, denken wij dat het dus vooral afhangt van de productiemethoden, en de locatie waar de thee geteeld is. Thee met een hoger gehalte aan volgroeide bladeren en bloemknoppen bevatten vaak meer catechine. Bovendien hangt dit gehalte ook af van de versheid van de thee. Wanneer u thee drinkt vanuit een theezakje, komt dit vanaf een groot containerschip, en voordat het bij u in een kopje beland, is te thee vaak al 4-6 maanden oud. Daarom steken wij bij Teasenz veel tijd in het oogsten maar vooral in het snel verpakken van de theebladeren. Wanneer wij deze theebladeren direct in aluminium zakjes verpakken zijn deze beschermd tegen het bederven, en verslechteren van de kwaliteit.

Lees meer over het bewaren van thee in dit artikel: losse thee bewaren

Voordelen bij gewichtsverlies

Het is een uitstekende keuze om thee te drinken wanneer u van plan bent om af te vallen. Thee is erg laag in calorieën wanneer u er geen suiker of melk aan toevoegt. Bovendien zult u zich door het drinken van thee energieker voelen tijdens de dag door de cafeïne. De polyfenolen helpen daarnaast bij het verbranden van vetstoffen.

Er zijn veel studies die aantonen dat het drinken van groene- en witte thee helpt bij het afvallen. Er is echter nog geen studie gedaan waarin deze twee theesoorten met elkaar vergeleken worden. Er wordt soms wel eens gezegd dat witte- en groene thee meer polyfenolen bevatten dan zwarte thee, omdat witte- en groene thee minder zwaar zijn bewerkt dan zwarte thee. Maar wij denken dat dit verschil niet substantieel is, al deze theesoorten komen immers van dezelfde Camellia Sinensis theeplant.

Wanneer u thee drinkt om gewicht te verliezen zult u dit op een lange termijn moeten doen. Thee is helaas geen wonderdrankje waarmee u in een paar dagen kilo’s kunt kwijtraken. Thee is laag in calorieën, en het helpt bij de gezondheid op de lange termijn. Wanneer u thee incorporeert in uw dagelijkse eetpatroon, zal dit u helpen om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en ook te behouden. Het belangrijkste is echter niet om uit te zoeken of witte thee of groene thee beter kan zijn, maar om een theesoort te vinden die ú lekker vindt en ook op de lange termijn kan blijven drinken. Pas wanneer u echt van een theesoort houdt, kan dit u helpen om op de lange termijn gezond te blijven, en de resultaten zullen volgen!

Heeft u nog vragen? Voelt u zich zo vrij om deze achter te laten in de ruimte hieronder, wij beantwoorden al uw vragen

]]>
Wed, 07 Aug 2019 11:59:12 +0000
<![CDATA[De Legende van Da Hong Pao Thee]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/legende-van-da-hong-pao-thee.html Authentieke Da Hong Pao thee

Da Hong Pao, is een Oolong theesoort dat oorspronkelijk herkomstig is van in het Wuyi berggebied in Fujian. In 2002 kwam deze theesoort wereldwijd in de schijnwerpers te staan, omdat 20 gram van deze thee werd geveild voor wel 28.000 dollar. Of te wel: 30 keer meer dan de prijs van goud!

In dit artikel bespreken wij de verschillende verhalen over het ontstaan van deze theesoort, die bovendien de naam 'Da Hong Pao' ('Groot Rood Gewaad') verklaren.

De Moederbomen van de Da Hong Pao thee

De 20 gram thee die tijdens de veiling in 2002 werd verkocht, was gemaakt van theebladeren van een paar overgebleven moederbomen. Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om nog thee te oogsten van deze bomen. Hieronder staat een foto van de moederbomen, deze zijn door ons zelf genomen tijdens een bezoek aan het Wuyishan natuurgebied.

De Moederbomen van de Da Hong Pao thee

Authentieke Da Hong Pao thee

Gelukkig is het niet nodig voor u om duizenden euro’s neer te leggen voor een authentiek kopje Da Hong Pao thee. Er zijn namelijk vele theeplanten en theetuinen in wuyishan waarvan u ook thee kunt drinken. De thee is dan wel niet afkomstig van de bekende moederbomen, maar wanneer de thee goed is verbouwd, smaakt deze net zo lekker.

De theebladeren hebben een donkere uitstraling, en ze zijn ook te herkennen aan hun mineraal-achtig karakter. Theeliefhebbers zijn zo enthousiast over deze thee omdat het een hele spannende thee is. Ze zijn geboeid door de complexe smaken en verschillende lagen van aroma’s.

Authentieke Da Hong Pao thee

De legende van de Da Hong Pao thee.

De Letterlijke vertaling van Da Hong Pao, is “Groot Rood Gewaad”. Wij hebben aan veel individuen van de lokale bevolking gevraagd om hun versie van de legende te vertellen. Wij kwamen erachter dat veel van hen hetzelfde verhaal vertelden, maar dat er steeds een aantal subtiele verschillen in de details zaten. Hieronder staat het verhaal waarbij we hebben geprobeerd om alle verhalen van de lokale bevolking te combineren tot een compleet geheel met zoveel mogelijk details. Lees hieronder de legende!

Zhuan Yuan Ju Zi Ding da hong pao

Onderweg naar de keizerlijke examens

Het verhaal begint als volgt: In 1385, tijdens de Ming-dynastie, was er een scholier genaamd Ju Zi Ding onderweg naar de keizerlijke examens. Het examen was in die tijd een grote opzet tot een carrière als overheids-official.

Wanneer deze jongen echter ziek werd, strandde hij in het dorp Wuyishan. Hij kon zijn reis niet verder vervolgen.

De maatschappij van China bestond destijds uit hoofdzakelijk 4 groepen. De agrariërs, de handelaren, de ambachtslieden en de geleerden. Om een overheids-official te worden moest men slagen voor het keizerlijke examen, een hogere score hield in dat je een betere carrière voor je had liggen. Dit systeem werd bedacht en ingevoerd tijdens de eenwording van China ten tijde van de Qin-dynastie.

De monnik met de geneeskrachtige thee

Gelukkig voor de jongeman was er in dit dorp een monnik uit de ‘Tian Xin Yong Le’ tempel die hem een speciale thee voorschotelde. Deze thee had een geneeskrachtige werking, en na het drinken van de thee voelde Ju Zi Ding zich beter en ging snel op weg voor zijn examens. Uiteindelijk haalde deze jongen het examen met de hoogste score. Hiervoor kreeg hij een keizerlijke dieprode mantel.

Leerlingen met de hoogste scores worden ‘Zhuan Yuan’ genoemd, zij hebben een vaak een voortvarende carrière. Ze adviseren de keizer en nemen de hoogst haalbare titels binnen de keizerlijke hiërarchie.

De thee werd geëerd met een koninklijk gewaad

De nederige scholier was zo dankbaar dat hij terugreisde naar de monnik om hem te bedanken, en om hem te vragen waar hij deze bijzonder thee, die hem gered heeft, vandaan haalde. Wanneer ze samen aankwamen bij de theeplanten, nam de scholier zijn rode gewaad af, en deed deze 3 keer om de theeplant heen, hiermee liet hij zijn dankbaarheid zien. Daarna nam hij nog een potje van deze thee mee terug naar het paleis. Sindsdien heet de thee dus Da Hong Pao, in het Nederlands “Groot Rood Gewaad”.

Tian Xin Yong Le tempel

De ‘Tian Xin Yong Le’ tempel ('Hemel Hart Eeuwig Geluk Tempel'). De monnik die de jongen, Ju Zi Ding, weer op de been hielp was afkomstig van deze tempel (foto hierboven).

De zieke moeder van de keizer

Het volgend deel van het verhaal wordt ook wel gezien als een ander Da Hong Pao verhaal. Het is namelijk niet duidelijk of de leerling in dit verhaal dezelfde is als die in het vorige verhaal (Ju Zi Ding).

Op een dag was er een leerling die merkte dat de situatie verslechterde van de al zieke moeder van de keizer. Er waren wel honderd doctoren die hebben geprobeerd haar te genezen, maar tevergeefs. Nu wilde deze scholier ook een poging doen om de moeder van de keizer te genezen. Hij nam zijn potje met Oolong thee tevoorschijn en maakte hiervan een kopje thee voor de moeder van de keizer. Nadat zij deze thee had gedronken begon haar gezondheid langzaam aan weer te verbeteren. Ze was genezen!

da hong pao gebrouwde thee en natte bladeren kopje

De keizer beval hierna zijn dienaren om te zoeken naar de theeplanten waar deze Oolong thee vandaan kwam. Zij moesten deze thee exclusief voor de keizerlijke familie behouden. De keizer beval zijn dienaren om naar de theetuin te gaan met rode gewaden en dit ieder jaar te herhalen. Ook werd het een traditie om de rode gewaden op te hangen aan de theeplanten.

Wij hopen dat u heeft genoten van dit artikel. Als je vragen hebt stel ze gerust hieronder!

]]>
Mon, 05 Aug 2019 07:39:10 +0000
<![CDATA[Beste Thee Tegen Eczeem: Groene Thee of Oolong Thee?]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/beste-thee-tegen-eczeem.html Eczeem is een type huidziekte waarbij de huid zich rood, geïrriteerd en ontstoken kan voordoen. Het is een veelvoorkomende huidconditie want 15% van de jongeren en 3% van de volwassen mensen krijgt hiermee te maken. Veel jongeren verliezen de symptomen van eczeem wanneer zij hun 10e levensjaar passeren, maar bij volwassenen ligt dit anders, veel van hen lijden zelfs aan chronisch eczeem.

Eczeem is zeer lastig te behandelen. De meest natuurlijke wijze om dit te doen is door olie van een theeboom, soms gemixt met kokosolie, te smeren op de geïrriteerde huid. Het is bewezen dat olie van een theeboom kan helpen om de huid te kalmeren en de irritatie te verminderen. Daarentegen is dit geen medicijn dat eczeem volledig kan behandelen. Maar hoe werkt thee in de strijd tegen eczeem? Verder in dit artikel staat alles wat u moet weten over thee als middel tegen eczeem.

Thee tegen eczeem

Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten thee. Er bestaan groene, zwarte en oolong theeblaadjes die van de Camellia Sinensis theeplant komen. Maar naast de traditionele theesoorten bestaan er ook nog verschillende soorten kruidenthee (of ook wel ‘tisanes’), deze kunnen worden gemaakt van allerlei verschillende soorten planten en bloemen. Wij zullen deze soorten hieronder in detail beschrijven, en daarna geven wij het beste thee-advies in de strijd tegen eczeem.

Groene thee tegen eczeem

Het drinken van verse groene thee heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zo werkt het bijvoorbeeld de ontsteking tegen, die door eczeem wordt veroorzaakt.

In een onderzoek dat is gepubliceerd in het ‘Korean Journal of Dermatology’ (Koreaans nieuwsblad voor Dermatologische ontwikkelingen) zijn onderzoekers er achter gekomen dat extracten van groene thee in crèmes helpen bij het verminderen van een droge huid. Met behulp van de hiervoor genoemde effecten kan groene thee helpen bij het bestrijden van (Atopic Dermatitis en Xerotisch) eczeem.

In een uitgave van de ‘Mycobiological Journal’ in 2012 stond een artikel waarin onderzoekers bewezen dat bad-therapie met groene thee-extracten een veilige en effectieve manier is om patiënten met ezceem (atopic dermatitis, ter gevolge van Malassezia Sympodialis) te behandelen

Oolong thee tegen eczeem

In 2001 is er een onderzoek gedaan naar oolong thee tegen eczeem door Japanse wetenschappers.

Voordat wij dit onderzoek zullen bespreken moeten wij duidelijk maken dat oolong thee wordt geoogst van dezelfde plant als groene thee. Het verschil tussen deze twee soorten is echter dat groene thee minimaal geoxideerd/gefermenteerd is, en oolong thee als het ware, semi-gefermenteerd.

In de hierboven genoemde Japanse studie waren 118 patiënten met eczeem (Atopic Dermatitis) bestudeert, zij kregen elke dag drie kopjes met Oolong thee te drinken. Al na een maand was de huid van 74 patiënten zichtbaar beter, en na zes maanden gaven al 64 patiënten aan dat hun huid er nu weer ‘goed’ uitzag.

De onderzoekers denken dat dit komt door de ‘thee-polyfenolen’ in thee, die een anti-allergene werking hebben. Dit onderzoek is dermate van belang, omdat het laat zien dat je met behulp van het drinken van thee ook effectief eczeem kan bestrijden, zonder het gebruik van crème op de huid.

Beste thee tegen eczeem is...

Zoals hierboven genoemd, komen alle soorten bladthee van een en dezelfde plant, de Camellia Sinensis plant. De verschillende soorten thee worden gesorteerd aan de hand van hun productieproces. Verschillende bewerkingen en verwerkingen zorgen ervoor dat de soorten thee verschillende niveaus van oxidatie ondergaan. Groene thee is het minst geoxideerd, hierdoor behoud deze soort het meeste van zijn thee-polyfenolen. Hieruit kunnen wij concluderen dat groene thee dus het meest effectief is tegen eczeem. Op de tweede plek komt dan de semi-geoxideerde oolong thee, en als laatste de volledig geoxideerde thee, de zwarte thee.

Helaas hebben wij geen definitief onderzoek kunnen vinden dat ook de verschillende theesoorten test op hun werking, en deze met elkaar vergelijkt. Maar ondanks dat hebben wij met de overige studies wel een zekere hypothese kunnen geven.

Chinese kruidenthee tegen eczeem

Er zijn verschillende soorten kruidenthee die kunnen helpen tegen eczeem. De meest welbekende is kamillethee. Maar een betere optie zou ook nog chrysanten-thee kunnen zijn. Chrysanten staan bekend als de kamille van het Oosten.

Uw beste thee-keuze tegen eczeem

Wanneer u er aan denkt om thee te gaan drinken tegen eczeem, is het ook zeer aan te raden om eens te denken aan de bijeffecten van de desbetreffende thee. Groene thee bevat wel de meeste thee-polyfenolen die ontstekingsremmend werken, maar het is daarbij ook de meest ‘rauwe’ thee, dit zorgt er bij sommige mensen voor dat zij maagklachten ondervinden. Dit komt omdat groene thee niet zo makkelijk te verwerken is voor de maag (met name op een lege maag). Het beste advies is daarom om 30 minuten na een maaltijd groene thee te drinken.

Wanneer uw maag hierna nog steeds moeite heeft met groene thee kunt u er over nadenken om te wisselen naar oolong of zwarte thee. Hoewel deze minder geconcentreerd thee-polyfenolen bevatten, kan dit nog steeds effectief zijn tegen eczeem.

Nog een zorg voor theedrinkers kan zijn het cafeïnegehalte. Wanneer u gevoelig bent voor cafeïne kunt u het beste alleen thee drinken na ontbijt en/of lunch. Wanneer dit nog steeds niet helpt tegen eventuele slapeloze nachten kunt u eens denken aan cafeïnevrije Chrysanten-thee. Voor meer informatie over cafeïne kun u onze gids lezen over Cafeïne in thee.

]]>
Sun, 07 Jul 2019 11:09:01 +0000
<![CDATA[Pu Erh thee: Verschil Droge en Vochtige Opslag]]> https://www.teasenz.nl/chinese-thee/pu-erh-thee-verschil-droge-en-vochtige-opslag.html Pu erh komt oorspronkelijk uit Yunnan dat wordt gekenmerkt door relatief droog klimaat. Daarom wordt volgens traditionele gebruiken, de pu erh thee opgeslagen in een droge omgeving. Toen de populariteit van pu erh groeide in de tropische Guangdong provincie, gingen de mensen daar zelf de thee inkopen en opslaan. Zodoende merkte men dat de pu erh thee een hele andere smaak kreeg wanneer deze wordt bewaard in het hete en vochtige klimaat in Guangdong.

Hedendaags wordt er veel gehandeld in pu erh cakes en er wordt daarom ook vaker gevraagd of de desbetreffende thee in een droog of in een vochtig klimaat is opgeslagen. Droog opgeslagen (dry storage) cakes, en vochtig opgeslagen (wet storage) cakes zijn dus termen die vaak worden genoemd wanneer er wordt gesproken over pu erh thee.

Smaakverschil tussen droog en vochtig opgeslagen pu erh thee

Wanneer pu erh thee wordt opgeslagen in een vochtig klimaat zal deze sneller rijpen. Dit komt door de verhoogde microbiologische activiteit in de thee. Ook zal dit vochtige klimaat er voor zorgen dat de rauwe pu erh bladeren sneller donker, en soms ook een beetje bruin kleuren. Dat lijkt dan meer op rijpe pu erh thee. Een vochtig klimaat zorgt ervoor dat de thee dikker, zachter en zoeter smaakt. Er komen echter wel risico’s kijken bij het opslaan van pu erh thee onder vochtige omstandigheden. Als de cakes niet goed worden geventileerd kan er schimmel ontstaan, en deze zijn dan ongeschikt voor consumptie.

Gedroogde pu erh cakes van dezelfde opslagduur is de textuur dunner, en de smaak complexer, meer bitter en de aroma’s sterker.

Wanneer je pu erh thee koopt is het aan te raden om te letten op de specifieke omstandigheden waarin deze is opgeslagen. Een pu erh thee uit Guangdong betekent niet per definitie dat deze ook vochtig is opgeslagen. Hoewel het klimaat is vochtig, kunnen de omstandigheden in een lokale winkel totaal verschillend zijn door bijvoorbeeld een airco. Hierdoor is de lucht juist heel erg droog wordt. Uiteraard, heb je niet altijd de luxe om een Chinese theewinkel binnen te lopen. Bij een webshop kan je de beschrijving doornemen, of dit even navragen bij de klantenservice.

Is droge opslag of vochtige opslag beter?

Zoals hierboven is beschreven, kan de manier van opslaan het rijpingsproces beïnvloedden. Er is echter geen goed of fout, het hangt vooral af van uw persoonlijke smaak. Je zou zelfs kunnen beschouwen als 2 verschillende soorten.

Over het algemeen raden wij gedroogde pu erh aan, wanneer u geen haast hebt, om dit droog op te slaan. Het risico op schimmel hierbij miniem. Voor een beginnende theedrinker is een vochtig behouden thee toegankelijker, maar bij de ervaren theedrinker en thee enthousiast zal de voorkeur uitgaan naar de gedroogde pu erh cakes dankzij de complexe smaak en sterke aroma’s.

Wanneer u ervoor kiest om thee cakes op te slaan voor de lange termijn, zal de gedroogde thee cake meer waard worden. Wanneer u liever vochtig-opgeslagen pu erh cakes wilt hebben, dan raden het je aan om ervoor te zorgen dat de vochtige omgeving ook een goede ventilatie heeft.

In Nederland en België hebben we eigenlijk ook niet de klimaat om pu erh thee vochtig op te slaan. Kelders zijn misschien vochtig, maar daar is de luchtventilatie vaak slecht en de temperatuur wat te laag.

Verschil rijpe pu erh en vochtig-opgeslagen rauwe pu erh

Door de schaarste in juist gerijpte rauwe pu erh, is er een nieuwe methode ontwikkeld in de Jaren 70, genaamd “Wet Piling.”Deze methode wordt gezien als een extreme versie van vochtige opslag. Rauwe pu erh bladeren (mao cha) worden opgestapeld, ingedampt met water en daarna bedekt met een linnen doek in een kamer met een hoge, maar gecontroleerde vochtigheid en temperatuur. Dit heet 'wet piling' (wo dui).

Deze methode zorgt ervoor dat thee erg snel kan rijpen, en deze thee wordt dus ook “rijpe pu erh thee” genoemd. Een rijpe (shou/shu) pu erh thee moet daarom ook niet worden verward met gewoon vochtig-opgeslagen rauw pu erh thee. Het echter wel als een interessant alternatief worden gezien. Wanneer je houd van vochtig opgeslagen rauwe pu erh, dan zal je een rijpe pu erh ook vaak lekker vinden.

]]>
Sun, 07 Jul 2019 10:49:24 +0000