Alles over jasmijn thee & gezondheid wiki

Is jasmijn thee gezond? Ja zeker. Maar wat men vaak afvraagt is: Waar is jasmijn thee goed voor? En wat is de werking achter de voordelen? Jasmijn thee heeft vele voordelen voor de gezondheid. Ontdekt in dit artikel alle gezonde eigenschappen van jasmijn thee en waarom dagelijkse consumptie je gewicht en gezondheid positief kan beïnvloeden.

losse jasmijn thee gezond

Wat is jasmijn thee?

Jasmijn thee heeft een delicate florale aroma dat zorgt voor een heerlijk aangename drank. De jasmijn geurende groene thee bladeren worden gemaakt door de gedroogde theebladeren te bedekken met gedroogde jasmijn bloemen. Hierdoor trekt de geur van de bloemen in de theebladeren. Deze theesoort is beschikbaar in Jasmijn parels / bolletjes of in losse vorm. Ook komt jasmijn voor in vorm van een jasmijn thee bloem.

Jasmijn thee afvallen: calorie-arm

Groene thee bevat van nature weinig calorieën en is gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Een portie groene thee bevat slechts 2 calorieën, waardoor het een goede vervanger van hoge calorie frisdranken. Drink je momenteel dagelijks en glaasje frisdrank zoals Cola? Alleen al dagelijks je glaasje frisdrank vervangen met een kopje Jasmijn thee kan al op jaar basis vele kilos schelen!

Cafeïne in jasmijn thee

Jasmijn thee, zoals alle andere soorten groene thee, bevat van nature cafeïne, die gewicht-verlies voordelen heeft. De hoeveelheid cafeïne in groene thee varieert 9-50 milligram per kop. Een studie gepubliceerd in 2005 in het academische blad 'Obesity Research' bevestigd dat regelmatige inname van groene thee - met 150 milligram cafeïne - over een periode van drie maanden, leidde tot aanzienlijke gewichtsverlies en vetverbranding bij vrouwen met overgewicht. Zelfs in gevallen waar minder cafeïne in groene thee supplement, was er nog steeds aanzienlijke vermindering in lichaamsgewicht, vetmassa en tailleomtrek.

Hoewel jasmijn thee niet zo veel cafeïne bevat als zwarte thee of koffie, kan het zorgen voor slapeloosheid. De kans is groter wanneer je het in de avonduren drinkt of in grote hoeveelheden. Hoewel de cafeïne niveaus niet hoog zijn, kan overconsumptie leiden prikkelbaarheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid en braken, diarree en verminderde eetlust.

Hoewel effectief bij het afvallen, is het raadzaam om uw inname te beperken tot 200 tot 300 milligram cafeïne per dag. De Universiteit van Maryland Medical Center adviseert tussen de 2 en 3 kopjes groene thee per dag te drinken aan voldoende polyfenolen binnen te krijgen die vele voordelen voor de gezondheid hebben. Een gemiddelde kopje groene thee heeft 50 tot 150 milligram polyfenolen. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de type bladeren en hoe lang je het laat trekken. Wij adviseren ook om consumptie te vermijden tijdens de zwangerschap.

Lees op deze pagina meer over thee & cafeïne. In het tweede deel van onze wiki hieronder bespreken we de verschillende gezondheidsvoordelen inclusief de werking erachter.

Jasmijn thee en metabolisme

Een studie gepubliceerd in een 2013 het wetenschappelijke magazine "Journal of Medicinal Food" gevonden dat het drinken van groene thee zorgt voor een verhoogde stofwisseling van vrouwen. Tijdens een langdurige trainingsprogramma is bovendien bevestigd dat de effecten groter waren voor degenen die naast de training ook groene thee dronken. Lichaamsvet, tailleomtrek en triglyceride niveaus waren lager aan het einde van de vierweekse testperiode. De onderzoekers concludeerden dat groene thee kan helpen bij zowel op gewicht blijven en gewichtsverlies.

jasmijn thee productie

Kalmerend en hartslagverlagend

In een studie gepubliceerd door de "European Journal of Applied Physiology," vonden onderzoekers een positief effect van de geur van jasmijn op de gemoedstoestand en autonome zenuw activiteit van 24 gezonde vrijwilligers. Dit zorgde voor een kalmeerde stemming en significant verlaagde hartslag. Dit kalmerend effect is effectief gebleken tegen hoge bloeddruk veroorzaakt door stress.

Groene thee en type 2 diabetis

Een studie uitgevoerd in 2006 en gepubliceerd in het "Annals of Internal Medicine" tijdschrift concludeerde dat de consumptie van groene thee (zoals Jasmijn thee) wordt geassocieerd met een verlaagd risico op type 2 diabetes. Een onderzoek uit 2004 gepubliceerd in het "BMC Farmacologie" journal geconcludeerd ook dat groene thee glucose metabolisme ondersteund en verlaagde bloedsuikerspiegel bij diabetische muizen.

Verminderd risico op een beroerte en cholesterol

In een Chinese studie concludeerden onderzoekers dat thee drinken de kans op een beroerte kan verlagen. Met name een thee consumptie van >150 gram bladeren (groen, zwart of jasmijnthee) per maand leidde tot een significante vermindering van de kans op een beroerte. Hoewel onderzoek moet worden uitgevoerd bij de mens om conclusies te trekken, geven diverse studies op ratten aan dat jasmijn thee consumptie de cholesterolniveau kan verlagen.

Bij borstvoeding geeft het Voedingscentrum een limiet aan van 200 mg inname per dag. De cafeïne gehalte in een kopje kan erg verschillen afhankelijk van de trektijd, temperatuur en soort thee. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat 2 kopjes thee per dag geen kwaad kan.

Jasmijn thee bij zwangerschap

Net als alle andere theesoorten bevat jasmijnthee cafeïne. Dit kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind en de kans op miskraam en een laag geboortegewicht vergroten. Hoewel je online verschillende adviezen vind over hoeveel cafeïne je mag per dag, vinden we het toch onverstandig. De één is meer gevoelig voor cafeïne dan een ander. 

Wij hopen dat je in deze jasmijnthee wiki antwoord op all je vragen hebt kunnen vinden over de werking en gezondheidsvoordelen van deze Oosterse drank. Nu je alles te weten bent gekomen over de eigenschappen over deze geweldige groene theesoort wil je wellicht direct losse jasmijn thee kopen uit China. Neem een kijkje in de online winkel van Teasenz. Op onze productpaginas kan je ook meer te weten komen over hoe je jasmijn thee kan maken / bereiden.

Lees in het volgend artikel meer over over: jasmijn bloemen