Echte Chinese thee, direct van de bron.

Groene thee zetten

Wil je weten hoe je een losse groene thee het best kan zetten? Volg de handige tips hieronder om zelf een lekker kopje Chinese groene thee te bereiden. Deze richtlijnen zijn opgesteld op basis van de meest voorkomende vragen van theeliefhebbers.

losse groene thee china

Wat voor thee accessoires heb ik nodig?

Losse groene thee zetten in een transparante glas

In China wordt groene thee vaak gezet in transparante glazen, zodat men kan genieten van het zicht van de bladeren. De bladeren hoef je over het algemeen niet uit te filteren. In tegenstelling tot theezakjes zal een hoog kwaliteit losse thee niet snel bitter smaken. De smaak van de ongebroken bladeren worden namelijk geleidelijk losgelaten. Indien je toch de bladeren wilt uitzeven dan is een theemok met filter een goede optie.

Een glas is vaak de beste optie als je alleen voor 1 persoon thee wilt maken.

Groene thee zetten in een theepot

Groene thee kan verder ook worden gezet in een theepot. Porseleinen en glazen theepotten zijn het meest geschikt. Vermijd theepotten van aardewerk, omdat deze een bepaalde geur achterlaten in groene thee.

Het toepassen van een theepot is het meest geschikt als je thee voor 2 of meer personen wilt zetten.

Waarom is watertemperatuur belangrijk bij het zetten van groene thee?

Watertemperatuur is een kritische factor om de beste smaak uit je groene theebladeren te halen. Als de temperatuur van het water te heet is dan wordt je thee bitter en veel delicate aroma zullen verloren gaan. Als de temperatuur van het water is te koud is dan trek het niet de volledige smaak uit de bladeren.

Waarom is groene thee maken beter bij een lagere temperatuur?

Een aantal stoffen in verse groene thee bladeren bijdragen bij aan de smaak en het aroma van groene thee. De algehele smaak en zoetheid van groene thee wordt bepaald door diverse aminozuren en natuurlijke suikers. De bittere smaak wordt veroorzaakt door polyfenolen ('tannine'). Aminozuren lossen op bij 60 graden terwijl tannine oplost bij 80 graden. Bij het zetten van groene op lagere temperatuur zorg je ervoor dat de zoete en complexe aroma's niet zal worden overweldigd door de bitter smaken.

De bittere smaken zijn echter niet te vermijden bij groene thee uit supermarkt zakjes. Voor het beste resultaat kan je gaan voor ongebroken losse groene thee.

Wat is de juiste temperatuur voor groene thee?

Als een algemene richtlijn kan je groene thee het best bereiden bij temperaturen tussen 70 tot 85 graden. De kwaliteit van de thee en de tijd van de oogst zal ook invloed hebben op de juiste trektemperatuur. Jonge groene theebladeren die in het voorjaar geplukt kunnen beter bereid worden op lagere temperatuur vanwege hun hogere niveaus van aminozuren.

Hoe zorg ik ervoor dat het water op de juiste temperatuur is?

De meest nauwkeurige methode is om met een thermometer de temperatuur van het water in de ketel te meten. Een benadering is om het water te verwarmen in de waterkoker totdat de thermometer de juiste temperatuur aangeeft. Houd er rekening mee dat het water 5 graden kan afkoelen terwijl je het in de theepot schenkt. Een andere benadering is om het water aan de kook te brengen en laat het een beetje afkoelen voordat je het in een theepot giet. Wij adviseren de volgende methoden:

  1. Giet het water uit de ketel in een glas en laat het afkoelen tot het gewenste temperatuur:
    1. 60 seconden voor 90 graden, 1,5 minute voor 85 graden, 2 minuten voor 80 graden.
    2. Giet vervolgens het water in je theepot en zet je groene thee voor de gewenste trektijd.
  2. Giet het water uit de ketel in een koel glas of keramische beker en giet heen en weer tussen kopjes tot de gewenste temperatuur is bereikt . Giet vervolgens het water in je theepot.

Wat is de juiste trektijd voor groene thee?

De trektijd voor groene thee is erg persoonlijk. Veel groene thee drinkers in China laten de bladeren gewoon in de glas terwijl ze het drinken. Zodra 2/3 van de glas op is, dan schenkt men weer de glas vol met heet water. Deze methode kan echter alleen worden toegepast wanneer je goede kwaliteit groene thee bladeren gebruikt. Bij minder goede kwaliteit kan de thee vaak bitter worden wanneer je het niet uit het water zeeft. In de video hieronder bereiden we een fijne longjing thee in een glas:

Indien je van plan bent de bladeren uit het water te zeven dan raden wij je aan eerst te experimenteren met een trektijd van 1-3 minuten. Bij kleinere blaadjes kan je een voor een kortere trektijd gaan en blij grotere blaadjes een langere trektijd. Verder kan je varieren met de trektijd en watertemperatuur: hoe lager de temperatuur, hoe langer de thee moet worden getrokken.

Koude groene thee maken

Ben je dol op ijsthee, maar wil je liever lekker thuis en verse groene thee maken? Lees hieronder de methodes die je kan toepassen:

  1. Bereid de groene thee eerst zoals het hierboven is beschreven en zet het daarna in de koelkast.
  2. Wi je sneller kunnen genieten van een koude groene thee? Trek dan eerst de thee met heet water voor 5-10 minuten. Voeg daarna ijsblokjes toe zodat de thee meteen afkoelt en klaar is voor consumptie.

Taiwanese methode

Hoewel je met de bovengenoemde methodes een prima resultaat kan behalen is het nog beter om de bladeren in koud water voor 12-24 uur in de koelkast te zetten. Deze methode is erg populair in Taiwan, omdat je volledig de smaak uit de theebladeren kan trekken, zonder dat enige bittere smaak vrijkomt. Dit vereist misschien wat meer geduld, maar met een beetje planning is het goed te doen. Bereid simpelweg de thee in de avond, en de volgende dag kan je meteen volop ervan genieten! Bekijk de video hieronder voor een demonstratie met onze Dragon Well groen thee:

Zoet

Een voordeel van groene thee thuis maken, is dat je de supermarktijsthee met veel suiker kan vermijden. Wil je toch een zoete smaak, dan kan je zelf bij het serveren wat honing toevoegen. Suiker is ook een optie, maar dan liever kristalsuiker, zodat je de heldere groengele kleur kan behouden.

Wil je ook meer weten over hoe je een kopje losse witte thee kan bereiden lees dan het volgend artikel: witte thee zetten