Waarom is groene thee gezond?

"Beter drie dagen zonder rijst dan 1 dag zonder thee." Chinese gezegde

Voor zover wij weten is er geen ander drank zo gezond als thee. Voor velen in China is groene thee al 4000 jaar een natuurlijk geheim tot een gezonder leven. Tegenwoordig heeft ook wetenschappelijk onderzoek in Azië en het westen gezorgd voor hard bewijs dat groene thee gezond is.

De National Cancer Institute heeft resultaten gepubliceerd van een epidemiologische studie waaruit blijkt dat het drinken van groene thee het risico op slokdarmkanker in de Chinese mannen en vrouwen met bijna zestig procent verlaagd. Universiteit van Purdue onderzoekers concludeerde onlangs dat een verbinding in groene thee de groei van kankercellen remt. Er is ook onderzoek waaruit blijkt dat het drinken van groene thee cholesterol verlagend werkt, evenals het verbeteren van de verhouding van goede (HDL) cholesterol aan slechte (LDL) cholesterol.

Voor een aantal medische aandoeningen is drinken van groene thee behulpzaam volgens medici:

  • kanker
  • reumatoïde artritis
  • hoge cholesterolgehalte
  • hartziekte
  • bepaalde infecties
  • verzwakking van immuumsysteem
  • puistjes / acne

Wat maakt groene thee zo speciaal?

Het geheim van groene thee ligt in het feit dat het is rijk aan catechine polyfenolen, in het bijzonder epigallocatechinegallaat (EGCG). EGCG is een krachtige anti-oxidant dat naast het remmen van de groei van kankercellen ook deze doodt zonder nadelige gevolgen voor gezond weefsel. Het is ook effectief in het verlagen van LDL-cholesterol, en het remmen van de abnormale vorming van bloedstolsels. Deze laatste is erg belangrijk bij trombose waarbij de vorming van abnormale bloedstolsels de belangrijkste oorzaak is van hartaanvallen en beroertes.

Welke groene thee is gezond?

Over het algemeen heeft elke groene theesoort dezelfde gezondheidseigenschappen. Echter is het beter als je verse groene thee koopt zonder kunstmatige smaak- en zoetstoffen. Met name bij losse thee dat niet in theezakjes zijn verwerkt zit je vaak veilig. Daarnaast is het beter om losse thee aan te schaffen dat bestaat uit vol blad thee in plaats van gebroken bladeren. Voor meer informatie kan je onze groene thee catalogus bezoeken.

Hoeveel kopjes per dag?

2-5 kopjes per dag is een goede maatstaf om aan te houden. Vermijd echter consumptie in de avond, wanneer je gevoelig bent voor cafeïne in thee.

De Franse Paradox

Er is een belangrijk verband tussen de effecten van het drinken van groene thee en de 'Franse Paradox'. Al jaren waren de onderzoekers verbaasd over het feit dat Franse eetpatroon gemiddeld veel vet bevat, ondanks een lagere incidentie van hart- en vaatziekten dan Amerikanen. Het antwoord werd gevonden in rode wijn, die resveratrol bevat, een polyfenol dat de negatieve gevolgen van vette voeding en roken beperkte. In een studie uit 1997, onderzoekers van de Universiteit van Kansas vastgesteld dat EGCG zelfs is twee keer zo krachtig als resveratrol, wat kan verklaren waarom het niveau van hart- en vaatziekten onder Japanse mannen is vrij laag, ondanks dat ongeveer vijfenzeventig procent van de Jappaners roken.

Groene thee dieet en gezond afvallen

Nieuw bewijs is in opkomst dat groene thee ook kan helpen bij een gezond dieet. De American Journal of Clinical Nutrition publiceerde de resultaten van een studie aan de Universiteit van Genève in Zwitserland. Onderzoekers ontdekten dat mannen die een combinatie van cafeïne en groene thee-extract toegediend kregen meer calorieën verbrandde dan mannen die alleen cafeïne of een placebo toegediend kregen.

Groene thee en tandbederf

Groene thee kan ook helpen bij het voorkomen van tandbederf. Door de bacteriën vernietigende eigenschap kan deze theesoort helpen bij het voorkomen voedselvergiftiging en het doden van bacteriën die tandplak veroorzaken.

Groene thee en huid

Wat betreft de gezondheidsvoordelen voor de huid, hebben we een apart artikel gepubliceerd: Is groene thee gezond voor de huid?