Echte Chinese thee, direct van de bron.

Waarom een Yixing Theepot (Chinese Klei Pot): 8 Eigenschappen
Waarom een Yixing Theepot (Chinese Klei Pot): 8 Eigenschappen

Waarom een Yixing Theepot (Chinese Klei Pot): 8 Eigenschappen

Yixing is een stad in China dat bekend staat voor zijn Chinese klei pot, die worden gezien als de gouden standaard als het gaat om het bereiden van pu erh, oolong en zwarte thee. Deze potjes worden ook wel ‘zisha’ (paarse klei) theepotjes of Yixing theepotjes genoemd. Ontdek in dit artikel waarom de Yixing theepot zijn sterke reputatie aan te danken heeft.

  1. Zisha theepotjes staan erom bekend dat ze de originele kleur, aroma en smaak van pu erh, oolong en zwarte thee niet alleen behouden, maar ook versterken door deze rijker en soepeler te laten smaken. Hoe langer je de Yixing theepot gebruikt, hoe sterker het effect.
  2. Bij regelmatig gebruikt van een Chinese klei pot wordt hij geleidelijk glanzender. Dit komt omdat het klei steeds een beetje thee absorbeert bij gebruik. Hierdoor ontwikkeld het een glanzend laagje.
  3. Een zisha kleitheepot is bovendien erg resistent tegen zowel zeer hoge als lage temperaturen. Zelfs in een magnetron of oven zal hij niet stuk gaan.
  4. Een Chinese klei pot heeft ook de eigenschap dat het niet makkelijk warmte geleid, waardoor het Yixing theepotje niet snel heet aanvoelt bij het bereiden van thee. Daarnaast daalt het temperatuur binnen in de klei theepot niet snel, wat erg handig is als je bladeren op hoog temperatuur wilt trekken.
  5. Zisha absorbeert ook de geur van thee. Alleen al het toevoegen van water in een veel gebruikt Yixing theepotje, zorgt ervoor dat het water de geur van thee verkrijgt.
  6. Een Yixing theepot is normaal gesproken rood-bruin van kleur, hoewel er tegenwoordig ook andere kleuren op de markt verschijnen. Het is fantastisch om te zien hoe de kleur veranderd, afhankelijk van de thee die je gebruikt. Bij het consistent trekken van zwarte thee verkrijgt de zisha theepot de kleur van roodhout, terwijl bij groene thee het juist veranderd in lichter bruin. Het is echter niet heel gewoonlijk om een kleipotje te gebruiken bij groene thee. Om uit te vinden welke soorten wel geschikt zijn en waarom je 1 theepot zou moeten toewijden per soort, kan je meer lezen in dit artikel.
  7. Yixing klei is erg flexibel en kan men in verschillende vormen boetseren. Bovendien vervormd deze niet wanneer het in een oven wordt gebakken. Deze eigenschap van zisha maakt het mogelijk voor kunstenaars om zeer unique theepotjes te produceren.
  8. De poreuze klei heeft ook als eigenschap dat het de inhoud kan conserveren. Zelfs als je thee in het potje bewaard voor een dag, zal het niet bederven.
26 februari 2016
Opmerkingen