Swipe to the left

Wat is paarse thee? Purple tea soorten & gezondheidsvoordelen

Wat is paarse thee? Purple tea soorten & gezondheidsvoordelen
25 oktober 2017 Geen opmerkingen

Met paarse tea (of 'purple tea') wordt er in China verwezen naar een thee cultivar die familie is van de meer bekende Yunnan grootbladsoort (var.assamica), de cultivar die wordt gebruikt voor de productie van pu erh.

Purple tea is geen thee-categorie!

Iedereen kent de tegenwoordig groene en zwarte thee wel, maar valt purple tea dan onder een nieuwe thee-categorie? Het antwoord daarop is; nee. Thee wordt ingedeeld op basis van de toegepaste verwerkingsmethode. De term “paarse thee” verwijst naar een thee cultivar. Deze kan verwerkt worden in elke theesoort zoals bijvoorbeeld groene, zwarte, oolong of pu erh.

2 soorten paarse thee

Wat veel mensen niet weten is dat er twee soorten purple tea bestaan, wat betreft de onbewerkte bladeren; de een heet Zi Ya (紫芽), en de andere Zi Juan (紫娟). We zullen de verschillen hieronder uitleggen.

Zi Ya (Paarse knop)

Zi Ya betekend letterlijk “paarse knop”. Terwijl veel theeplanten door de mens via kruising en selectie langzaam aan zijn veranderd, is de theeplant waar Zi Ya van wordt geplukt vooral genoten van natuurlijke mutatie in de wouden van Yunnan. Het groeit voornamelijk op hoog gelegen gebieden met veel blootstelling aan de zon, zoals bijvoorbeeld in Menghai, Yiwu en Lincang.

Vaak zijn de knoppen en de eerste drie bladeren van de Zi Ya paars, en zijn de rest van de bladeren donker groen. Zi Ya can worden verwerkt tot onbewerkte en rijpe Pu erh thee. Ondanks dat de bladeren van de Zi Ya paars zijn, vertoont de getrokken thee geen groot verschil qua kleur in vergelijking met een rauwe pu erh.

De smaakintensiteit van Zi Ya ligt tussen theebomen die groeien in de natuur en theebomen die worden gecultiveerd in theetuinen. Het wordt gekarakteriseerd door een zachte en volle smaak met een sterke zoete afdronk (nasmaak). Zi Ya theeplanten komen relatief weinig voor in de natuur, waardoor de prijs relatief hoog is. Echter door de populariteit in recente jaren, wordt de Zi Ya ook steeds meer gecultiveerd/gekweekt wat weer leidt tot meer betaalbare prijzen.

wat is paarse thee - zi ya zi juan soorten

Zi Juan (Paarse Schoonheid)

Onderzoekers van het Yunnan Tea Research Institute troffen in 1985 een ongewone theeboom. Deze boom had paarse knoppen, blaadjes en takken. Vergeleken met de Zi Ya, waren de jonge bladeren kleiner en dikker. De paarse kleur was donkerder en had een vleugje groen erin, het oogde zoals violet. Het resulterende thee is ook paarsachtig met een dunnere en sterkere smaak dan Zi Ya.

Het wordt tegenwoordig gecultiveerd/gekweekt op een grotere schaal waarbij er gebruik wordt gemaakt van vegetatieve voortplantingsmethoden. Als u geïnteresseerd bent om dit uit te proberen, kunt u deze zi juan paarse thee cake van Teasenz proberen.

Droom van Keniaanse telers

Zi Juan purple tea is ook het type thee waar Keniaanse telers enthousiast over zijn. De productie van het land bestaat voornamelijk uit zwarte thee met lage winst-marges. Maar door de marketing van paarse tea hebben telers het voor elkaar gekregen om met succes purple tea te verkopen met hogere winst-marges. Een paar andere landen waaronder India volgden dit voorbeeld en produceren nu ook paarse thee.

Zi Juan wordt vaak in losse vorm verkocht. In China wordt het echter vaker verwerkt en samengedrukt tot rijpe of rauwe pu erh cakes, die bestaan uit na-gefermenteerde(behandelde) bladeren. Zijn bittere smaak maakt het minder geschikt om er losse sheng pu erh (mao cha) or sheng pu erh cakes van te maken (deze zijn niet na-gefermenteerd(behandeld)).

Gezondheidsvoordelen van paarse thee

De meest effectieve stoffen van beide purple tea’s zijn anthocyanen. Er word beweerd dat het aantal anthocyanen in purple tea, 50 tot 100 keer groter is dan zelfs in jonge groene theeknoppen.

Anthocyanen zijn een soort polyfenolen die fungeren als geweldige antioxidanten. Ze worden gebruikt bij het voorkomen van cardiovasculaire en neurologische ziekten, circulatiestoornissen, oogproblemen en ontstekingen, bescherming van de huid tegen UV-schade en het bevorderen van de elasticiteit van de huid.

Verder academisch onderzoek is benodigd om de voordelen hierboven te bevestigen. De voorlopige resultaten zien er veelbelovend uit!