Echte Chinese thee, direct van de bron.

Wanneer Thee Drinken? Beste moment van de dag, seizoen en meer

Wanneer Thee Drinken? Beste moment van de dag, seizoen en meer

Wat is nou het beste moment om thee te drinken? Dit is een van de meest voorkomende vragen die beginnende theeliefhebber vaak stellen. Misschien verwacht je een simpel antwoord, maar omdat het antwoord complexer is dan het in eerste opzicht lijkt, wijden we een heel artikel hieraan.

when to drink tea - best time to drink tea

Beste moment van de dag

Na ontbijt en lunch

Thee heeft twee belangrijke gezondheidsvoordelen:

 • Het versneld de darmwerking
 • Het bevat cafeïne dat je energieverbruik gedurende dag verhoogt.

Om optimaal van de hier bovengenoemde voordelen te kunnen genieten zijn bepaalde tijdstippen op een dag erg geschikt voor theeconsumptie. Voor de meeste mensen zijn de energieniveaus laag in de ochtend en vlak na een zware lunch. Hierdoor is thee het meest geschikt om zo'n 20 minuten na ontbijt en lunch te drinken.

Let op: Drink niet thee op een lege maag, omdat dit laxerend kan werken.

Vermijd thee in de avond

Net als koffie kan men na een avondmaal vaak verlangen naar een kopje thee. Echter door de cafeïne in thee kan je beter dit vermijden. We adviseren daarom een Chinese kruidenthee te drinken zoals Chrysanten en lavender thee dat juist de slaapkwaliteit bevordert.

Als je toch graag een echt kopje thee wilt dan kan je cafeïne inname te verminderen door thee voor een kortere tijd trekken. Hierdoor zal minder cafeïne worden losgelaten door de bladeren. In theorie kan je ook thee op een lagere watertemperatuur bereiden. Echter, levert dit niet vaak een geweldige smaak op.

Beste theesoorten per seizoen

Het seizoen is ook erg bepalend voor elke theesoorten het meest gezond zijn om te drinken. Lees hieronder waar je onder andere rekening mee kan houden.

Drink thee vers

Als je bijvoorbeeld seizoensverse groene thee heb gekocht dan is deze natuurlijk het lekkerst wanneer je het vers drinkt. Verse thee bevat meer antioxidanten en smaakt bovendien veel beter. Hieronder een lijstje met theesoorten die je beter binnen een bepaalde tijd kan drinken om optimaal van de smaak te kunnen genieten:

 • Groene thee: het beste binnen 4 maanden consumeren (of in de diepvries bewaren).
 • Lichte oolong: het beste binnen 6 maanden consumeren (of in de diepvries bewaren).
 • Donkere oolong: het beste binnen 1 jaar consumeren.

Zwarte thee is volledig geoxideerd. Hierdoor blijft deze langer vers en is de urgentie er niet om deze sneller op te drinken. Zolang je deze droog en koel bewaard, zal zowel de smaak als aroma lang geconserveerd blijven.

Lees ook: wat is oxidatie?

Met pu erh thee hoef je je helemaal niet te haasten. De smaak wordt namelijk alleen maar beter door het langer te bewaren. Dit is soms ook het geval met bepaalde witte thee.

Let op: de boven genoemde richtlijnen gelden alleen voor pure thee zonder toegevoegde ingrediënten en smaakstoffen.

Beste thee voor lente en zomer

Naast het feit dat je het beste thee vers kan drinken, is het ook een goed idee om je theekeuze te laten bepalen door het seizoen. Minder verwerkte theesoorten zoals witte en groene thee hebben vaak een 'koelende' werking op het lichaam (ongeacht wanneer je deze warm of koud drinkt). Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor tijdens de lente en zomer. Het koelende effect balanceert je lichaam met het warme weer.

Ben je een pu erh liefhebber? Ga dan voor een sheng type pu erh voor een soort gelijk effect. Voor oolong drinkers adviseren wij een minder geoxideerde type zoals Tieguanyin.

Beste thee voor herfst en winter

Tijdens herfst en winter wil je juist gaan voor theesoorten die juist je lichaam opwarmen. In dit geval is zwarte thee de beste keus. Als je houd van oolong, dan zijn donkere oolongs zoals Dahongpao een goed alternatief. Ben je een pu erh drinker, ga dan voor een shou type pu erh.

Leeftijd

Je lichamelijke conditie veranderd met de leeftijd. Senioren zijn vaker gevoelig voor kou. Groene en witte thee is hierdoor minder geschikt door het koelende effect op het lichaam. Deze soorten ook meer 'rauw' en hierdoor kan het soms wat zwaar zijn voor de maag, met name op oudere leeftijd. Gegeven deze feiten, vinden wij de volgende soorten het meest geschikt:

 • Gefermenteerde witte thee
 • Zwarte thee
 • Donkere oolong thee
 • 10+ jaar oude Sheng pu erh thee
 • Shou pu erh thee

Wanneer thee vermijden

Thee is heerlijk, maar in sommige gevallen kan je het beter vermijden:

 • bij zwangerschap
 • onder de 12 jaar
 • gevoelig voor cafeïne
 • afgeraden door dokter

Veelgestelde vragen

Kan ik de hele dag thee drinken?

Zoals hierboven vermeld bevat thee cafeïne. Hierdoor is het beter om thee in de avonduren te vermijden. Ga in plaats daarvan voor een kruidenthee.

Hoeveel kopjes thee per dag is het beste?

De meningen zijn verdeeld. De realiteit is dat dit per persoon verschilt. Het hangt erg af van je gevoeligheid voor cafeïne. Ga in het begin voor zo'n 2-3 kopjes per dag en luister goed naar je lichaam. Als cafeïne niet een sterk effect heeft op jouw, dan kan je het aantal kopjes verhogen naar 3-5 per dag.

11 maart 2016
Opmerkingen