Echte Chinese thee, direct van de bron.

Verse Thee Maken: Verse Thee Zetten Thuis, op Kantoor of Horeca

Verse Thee Maken: Verse Thee Zetten Thuis, op Kantoor of Horeca

Verse thee, wie wilt dat niet. Of je nou thuis bent of op kantoor, thee drinken is altijd een goed moment om tot rust te komen. Ook gaan steeds meer en meer horecazaken over op het bereiden verse losse thee. Niet gek, want ook de consument is tegenwoordig op zoek naar een betere smaak en ervaring.

In dit artikel leggen leer je alles te weten over hoe je het beste zelf een vers kopje thee kan zetten:

Wat is verse thee?

Een goed kopje thee begint natuurlijk al bij het selecteren van thee. Vaak wordt er aangenomen dat alle 'losse thee' vers is. De term 'losse thee' zegt eigenlijk niet veel meer dan dat de thee in losse vorm wordt gepresenteerd.

zelf verse thee maken

De kans is echter wel veel groter dat een willekeurige losse thee verser is dan theezakjes. Bij het laatste is vaak het geval dat de unieke aroma's en smaken van de thee zelf al verloren zijn gegaan tijdens de productie en vervoer naar de consument. Bij theezakjes gaat het immers niet zo zeer op de versheid van de thee zelf, gezien de toegevoegde kunstmatige smaakstoffen en aroma's hiervoor compenseren.

Een echte verse thee is met liefde geplukt, verwerkt en goed afgesloten verpakt, opgeslagen en vervoert. Wanneer deze ontvangt zal het nog net zo vers zijn als vlak na de verwerking!

Verse thee maken: Water temperatuur

Hoewel je oolong, kruiden- en pu erh thee kan trekken op 100ºC water is dit lang niet altijd het geval voor verse zwarte, groene en witte thee. Wanneer je deze op de hoogste temperatuur bereid, krijg je vaak een bittere thee. De smaak is dan vaak zo sterk dat je haast niet meer van de zachte aromas van verse thee kan genieten.

Het gekke is dat de ideale temperatuur vaak niet op de verpakking van theeproducten is vermeld.

Merk je dat je thee te bitter of gewoon niet lekker smaakt, laat het gekookte water dan eerst 2-4 minuten afkoelen tot 80-90ºC. Probeer het dan nog eens en je zal merken dat je verse thee vele malen beter smaakt.

Ook wanneer je de thee wel lekker vind, is het aan te raden om eens de thee op lagere temperaturen te maken. Het verschil is vaak zo groot, dat je soms de thee niet eens meer herkent. Kortom, het varieren met de temperatuur is een leuke speelse manier om verschillende theeën te herontdekken.

Verse thee zetten: Trektijd

Vaak vind je op de verpakking van losse thee wel de bereidingstijd. Deze is in de meeste gevallen prima om als uitgangspunt te nemen. Houd er wel rekening mee dat je de trektijd moet aanpassen afhankelijk van hoeveel water je gebruikt. 3 gram verse thee voor 2 minuten trekken in een mok smaak natuurlijk anders wanneer je hetzelfde doet in een grote theepot. Je zou dus de bereidingstijd in de theepot moeten verlengen of dit compenseren door meer bladeren toe te voegen.

Sessies

Wat veel theedrinkers niet weten is dat je dezelfde thee vaak meerdere keren kan zetten. Vaak kan je bijvoorbeeld 3 gram thee in een mok tot wel 3 keer opnieuw bereiden. Hoeveel keer dit precies is, hangt natuurlijk af van ieder individuele thee.

Echter is het zeker zo dat elke thee wel een tweede leven verdient. Vooral met oolong en pu erh thee is het vaak zo dat zelfs de tweede en derde bereiding vaak nog beter smaakt dan de eerst. Dit komt omdat de smaken in deze thee vaak gelaagd zijn. Het herkennen van de verandering in de smaak per bereiding, zorgt voor een nog leukere thee ervaring.

Thee tools

Wanneer je verder gevorderd bent met thee kan je je avontuur verder uitbreiden door special thee tools te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een gaiwan (Chinees kopje met deksel) of kleine Yixing theepotje. Dit zijn speciale tools die thee professioneels in China ook gebruiken om thee te proeven.

verse thee zetten met yixing theepotjes

Ook is het beter om thee in kleinere porties te drinken in kleine proefkopjes. Dit zijn vaak kleine platte porseleinen kopjes die niet de smaak van thee beïnvloeden. Door de kleinere formaat zal de verse thee ook veel sneller afkoelen, waardoor je de net gemaakte thee in enkele seconden al kan drinken. Tenslotte, zal je merken dat je de thee nog beter proeft. Het consumeren in kleine kopjes zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor de kleine nuances in smaak en aroma.

Verse thee & horeca

2-3 euro betalen voor een kopje thee bereid uit theezakjes is echt niet meer van deze thee. Een moderne horeca ondernemer moet zich verdiepen in hoog kwaliteit thee en deze ter plekke vers bereiden.

Teasenz is een leverancier van verse Chinese thee. Ben je een horeca ondernemer en wil je weten of onze thee bij jouw zaak past? Lees dan deze pagina: Losse thee voor horeca.

Met de vele losse thee accessories die tegenwoordig beschikbaar zijn, is het ook niet meer zo moeilijk om verse thee te serveren. Ceremoniële theewaar is waarschijnlijk wat overdreven, maar met een grote thee-ei of theepotjes en mokken met ingebouwde zeef, kom je heel ver!

We hopen dat dit artikel je een stapje verder heeft geholpen. Zelf verse thee zetten vereist, naast de nodige kennis, ook ervaring. Bouw deze ervaring op door simpel weg te genieten van het proces en de resultaten zullen vanzelf komen!

24 mei 2018
Opmerkingen