Verschil groene thee & witte thee

7 augustus 2019 694 view(s)
Verschil groene thee & witte thee

Groene thee is erg bekend dankzij de verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies. In de laatste paar jaren is echter witte thee steeds populairder aan het worden. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze twee soorten? In dit artikel vergelijken we groene- en witte thee met betrekking tot hun productie, prijs, cafeïnegehalte, gezondheidsvoordelen en meer.

Het verschil in de productie van witte thee en groene thee

Om thee met elkaar te vergelijken moet men het productieproces van de verschillende soorten in acht nemen, deze processen zijn namelijk erg bepalend voor de smaak, aroma’s, cafeïnegehalte en gezondheidsvoordelen.

Allereerst is het handig om te weten dat alle soorten thee komen van verschillende soorten planten binnen de Camellia Sinensis theeplanten familie. Het verschil zit hem dus niet in de rauwe materialen (de soort plant), maar vooral in de manier van verwerking.

Groene- en witte thee zijn erg licht bewerkt. Dit staat recht tegenover de zwaar bewerkte zwarte theesoorten. Het verschil echter tussen groene- en witte thee is dat groene thee wordt gedroogd in de schaduw, en daarna wordt ‘gebakken’ of gestoomd om het water eruit te krijgen.

donzige haartjes op witte thee

Witte thee daarentegen wordt onder direct zonlicht gedroogd, en daarna verder gedroogd in een overdekte ruimte. Het resultaat van deze lichte bewerking is dat de thee zijn witte kleur behoudt. Dit is heel erg zichtbaar wanneer de thee bestaat uit theeknoppen (Zoals is te zien in de foto hierboven). De witte kleur komt van de donzige haren op deze theeknoppen. Deze donzige haren zijn echter niet te zien op groene thee, want deze zijn eraf ‘gebrand’ door het bakproces.

 

Veel mensen geloven dat de productie van witte thee dus erg makkelijk is omdat het alleen gedroogd moet worden, maar dit is dus niet zo! Allereerst moeten de theebladeren gelijkmatig worden verdeeld over bamboeplaten om te drogen in het zonlicht, dit moet zo snel mogelijk na het plukken gebeuren. Wanneer dit niet gelijk gebeurd worden de theebladeren namelijk bruin. Het is zelfs nog moelijker wanneer men de bladeren binnen wilt drogen, want nu moet ook de luchtvochtigheid en kamertemperatuur gecontroleerd worden. Ook moet er worden gelet op het fermentatiegehalte van de bladeren, zodat ze niet teveel of te weinig gefermenteerd worden, dit kan leiden tot een slechte kwaliteit van de thee.

Mythes:

  • Sommige mensen beweren dat het verschil tussen groene- en witte thee ligt in de tijd van oogsten. Zij zeggen dat witte thee op een jongere leeftijd wordt geoogst. Dit is dus een mythe en niet waar. Beide theesoorten worden geoogst en samengesteld met een mix van jonge en oude bladeren, zo worden theesoorten ook geclassificeerd.
  • Heel vaak gaat het verhaal de ronde dat witte thee helemaal niet is gefermenteerd of geoxideerd. Dat is gewoonweg niet waar. Wanneer bladeren worden geplukt, oxideren zij al gelijk omdat ze geen voedingsstoffen van de moederplant meer ontvangen. Wel is het zo dat witte thee iets lichter is bewerkt omdat deze thee niet wordt gebakken of gestoomd zoals groene thee.

Het verschil tussen Groene- en witte thee in de locatie van de teelt

Het leren van theeproductie gaat niet zomaar in een dag. In China wordt de kennis van de theeteelt al generaties overgedragen en verbeterd. Dat is waarom witte- en groene thee in verschillende regio’s wordt verbouwd en bewerkt. De regio’s die bekend zijn om hun teelt van groene thee zijn vooral de West Lake regio ten zuiden van Hangzhou en de Gele berg (ook wel bekend als Huangshan).

Daarentegen is de Fujian-regio erg gespecialiseerd in de teelt van witte thee. De beste witte theesoorten komen uit de dorpen Fuding en Zhenghe. Bekende theesoorten zijn dan ook de Silver Needle en Bai Mu Dan.

Het verschil in de prijs tussen Groene- en witte thee

Zowel groene thee en witte thee hebben varianten die redelijk goedkoop zijn, tot de peperdure varianten. Er is gewoon niet een eenduidige prijsaanduiding te geven over deze theesoorten. De prijzen komen vaak tot stand onder invloed van bijvoorbeeld een goede of juist slechte oogst. Wanneer het klimaat uitstekend is en de oogst verloopt voortvarend, is er meer thee om aan de vraag ernaar te voldoen, dit resulteert in een lagere theeprijs. Maar wanneer de thee komt uit een bekende regio met veel geschiedenis zal deze juist weer duurder worden, in vergelijking met thee uit een onbekende regio met het gebrek aan geschiedenis.

Cafeïnegehalte van groene- en witte thee

Over het algemeen is het zo dat witte thee minder cafeïne bevat dan groene thee. Maar hiermee is nog niet alles gezegd.

Om het cafeïnegehalte te bepalen moet er ook worden gekeken naar andere factoren. Thee met een hoger gehalte aan jonge bloemknoppen bevatten over het algemeen meer cafeïne. Ook heeft het theetrekken invloed op het gehalte van cafeïne in een kopje thee. Wanneer de thee langer getrokken wordt bij een hogere temperatuur, zal er meer cafeïne uit de theebladeren vrijkomen.

Om het cafeïnegehalte te bepalen aan de hand van de theesoort is over het algemeen niet toereikend. In een studie uit 2005, gepubliceerd in het ‘Journal of Food Science’, werd er aangetoond dat er verschil zit in het cafeïnegehalte binnen een bepaalde theesoort. De onderzoekers onderzochten 77 verschillende soorten en vonden daarbinnen veel verschillende gehaltes in cafeïne. Wat er zo bijzonder was aan deze studie, is dat er werd aangetoond dat de witte thee gemiddeld het meeste cafeïne bevatte! Het is dus onjuist om witte thee te drinken omdat dit zogenaamd minder cafeïne zou bevatten dan andere theesoorten.

Een andere studie gepubliceerd in de ‘Journal of Analytical Toxicology’ (2008) dat zij per 600-800 ml een gemiddeld gehalte cafeïne van 14-61 mg konden aantonen. Hierbij maakte de theesoort eigenlijk geen substantieel verschil.

Lees hier meer over cafeïne in thee: cafeïnegehalte in thee.

Bijwerkingen van groene- en witte thee

Beide soorten bevatten cafeïne, dus wanneer men gevoelig is voor cafeïne is het beter deze thee te vermijden. Om verdere bijwerkingen te voorkomen is het aan te raden om de thee in middag en ochtend te drinken, en dan het liefst tijdens of beter nog ná een maaltijd. De thee kan het beter níet in de avond worden gedronken. In de avond is een kruidenthee of bloementhee aan te raden.

Hiernaast is het ook nog zo dat witte- en groene thee erg ‘rauw’ zijn dankzij hun milde bewerkingen. Dit kan vervelend zijn voor de maag. Het beste is om de thee niet te drinken op een lege maag. Drink deze theesoorten dus zoals hiervoor genoemd ongeveer 30 minuten na het eten van een maaltijd. Wanneer de negatieve effecten dan nog steeds optreden is het aan te raden om een andere theesoort te drinken zoals Oolong, zwarte of rijpe Pu Erh thee.

Lees hier ook onze gids over: Wanneer wel en wanneer geen thee drinken.

EGCG in witte- en groene thee

EGCG is de meest aanwezige catechine en is een stof die uitstekend doorgaat als antioxidant. Het heeft vele toepassingen in de behandeling van ziekten zoals bijvoorbeeld kanker. In groene thee zit EGCG en dit is de reden waarom groene thee zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Voorbeelden van deze voordelen zijn; dat het goed is tegen hart en vaatziekten, het verlaagt cholesterol, het verlaagt de risico’s op kanker en EGCG helpt bij gewichtsverlies.

Maar hoe zit het dan met witte thee? Sommige mensen geloven dat witte thee meer EGCG bevat dan groene of zwarte thee, omdat deze witte thee minder intensief bewerkt is. Maar een studie uit 2010 gepubliceerd in het ‘Journal of Food Science’ beweert juist dat het erg lastig is om het catechinegehalte te bepalen aan alleen de hand van een bepaalde soort thee. De onderzoekers ontdekten dat het catechinegehalte in witte thee kan verschillen tussen 4.40 tot 369.60 mg/g in vergelijking met gedroogde groene thee dat een catechinegehalte heeft van 21.38 tot 228.20 mg/g. Deze getallen duiden er alleen maar op dat er een groot verschil is binnen elke theesoort.

De onderzoekers stelden ook in hun onderzoek dat de verwerking van de thee, en de teelt meer uitmaakt, dan alleen het verschil tussen witte en groene thee.

Omdat de theesoorten op zichzelf dus niet relevant zijn voor het bepalen van een EGCG-gehalte, denken wij dat het dus vooral afhangt van de productiemethoden, en de locatie waar de thee geteeld is. Thee met een hoger gehalte aan volgroeide bladeren en bloemknoppen bevatten vaak meer catechin. Bovendien hangt dit gehalte ook af van de versheid van de thee. Wanneer u thee drinkt vanuit een theezakje, komt dit vanaf een groot containerschip, en voordat het bij u in een kopje beland, is te thee vaak al 4-6 maanden oud. Daarom steken wij bij Teasenz veel tijd in het oogsten maar vooral in het snel verpakken van de theebladeren. Wanneer wij deze theebladeren direct in aluminium zakjes verpakken zijn deze beschermd tegen het bederven, en verslechteren van de kwaliteit.

Lees meer over het bewaren van thee in dit artikel: losse thee bewaren

Voordelen bij gewichtsverlies

Het is een uitstekende keuze om thee te drinken wanneer u van plan bent om af te vallen. Thee is erg laag in calorieën wanneer u er geen suiker of melk aan toevoegt. Bovendien zult u zich door het drinken van thee energieker voelen tijdens de dag door de cafeïne. De polyfenolen helpen daarnaast bij het verbranden van vetstoffen.

Er zijn veel studies die aantonen dat het drinken van groene- en witte thee helpt bij het afvallen. Er is echter nog geen studie gedaan waarin deze twee theesoorten met elkaar vergeleken worden. Er wordt soms wel eens gezegd dat witte- en groene thee meer polyfenolen bevatten dan zwarte thee, omdat witte- en groene thee minder zwaar zijn bewerkt dan zwarte thee. Maar wij denken dat dit verschil niet substantieel is, al deze theesoorten komen immers van dezelfde Camellia Sinensis theeplant.

Wanneer u thee drinkt om gewicht te verliezen zult u dit op een lange termijn moeten doen. Thee is helaas geen wonderdrankje waarmee u in een paar dagen kilo’s kunt kwijtraken. Thee is laag in calorieën, en het helpt bij de gezondheid op de lange termijn. Wanneer u thee incorporeert in uw dagelijkse eetpatroon, zal dit u helpen om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en ook te behouden. Het belangrijkste is echter niet om uit te zoeken of witte thee of groene thee beter kan zijn, maar om een theesoort te vinden die ú lekker vindt en ook op de lange termijn kan blijven drinken. Pas wanneer u echt van een theesoort houdt, kan dit u helpen om op de lange termijn gezond te blijven, en de resultaten zullen volgen!

Heeft u nog vragen? Voelt u zich zo vrij om deze achter te laten in de ruimte hieronder, wij beantwoorden al uw vragen

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.