Echte Chinese thee, direct van de bron.

Verschil groene thee en zwarte thee

Verschil groene thee en zwarte thee

Vroeger was zwarte thee de meest populaire theesoort buiten China.

Na de ontdekking van zwarte thee, waren de Portugezen de eersten die deze thee meebrachten naar Europa. De koninklijke families waren hier helemaal gek op, en al snel werd het ook geliefd door de gewone burger. De vraag naar thee werd nog veel groter na de uitvinding van het theezakje in 1908 door Thomas Sullivan. Dit was dan ook een van de belangrijkste commerciële uitvindingen in de geschiedenis van thee.

Vanaf 2010 steeg de vraag naar groene thee geleidelijk t.o.v. zwarte thee, totdat deze in 2017 niet meer verder steeg. Groene thee wordt tegenwoordig aangeboden in theezakjes, in losse thee (blends) en in poedervorm (matcha). Ook wordt groene thee steeds vaker verwerkt in verschillende cosmetica en supermarktproducten.

Voor de doorsnee theedrinker is er nog steeds veel onduidelijk over de verschillen tussen groene- en zwarte thee. Helaas is er geen eenduidig, en snel antwoord op deze vraag, het ligt er vooral aan naar welk aspect van de thee u kijkt. Zwarte thee en groene thee verschillen op veel manieren van elkaar. Het meest voor de hand liggende verschil is natuurlijk de smaak, maar ook zijn er verschillen in cafeïne, de locatie van het verbouwen van de thee, de processie methoden en de gezondheidsvoordelen. Maar gelukkig zullen wij nu al deze verschillen verduidelijken in dit artikel.

De Theeplant: Camellia Sinensis

Elke theesoort is gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis theeplant. Is er dan dus geen zwarte theeplant, of groene theeplant? Het antwoord is ja en nee. Er zijn verschillende varianten binnen de Camellia Sinensis, sommige zijn iets meer geschikt voor groene thee, en andere juist weer voor zwarte thee. Het is dus van belang om te letten op de variant van de Camellia Sinensis plant wordt gebruikt, want dit heeft direct invloed op de smaak.

Verschil in productie van groene- en zwarte thee

De productiemethode hebben ook een grote invloed op de thee. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen komen beide soorten thee van specifieke planten binnen de Camellia Sinensis familie. Dus het echte grote verschil komt van de manier hoe de theebladeren worden bewerkt.

De Groene thee volgt eigenlijk de meest gangbare productiemethoden. De thee wordt geplukt, gedroogd (in de schaduw) en daarna verwarmd in een grote pan, als een soort van bakken. De laatste stap zorgt ervoor dat al het water uit de thee wordt gehaald. Hierdoor blijven de bladeren levendig groen. De bladeren worden dus niet zo erg geoxideerd.

Daartegenover staat zwarte thee, deze is namelijk volledig geoxideerd. Tijdens het bewerken worden de bladeren namelijk intensief gedroogd, omgerold en verschrompeld. Dit heeft als resultaat dat de bladeren een veel donkerdere kleur hebben en dat er veel minder water aanwezig is in het eindproduct.

Bewaren van groene- en zwarte thee

Het verschil in oxidatie is van belang bij het opslaan van beide soorten thee. Groene thee bevat namelijk veel meer water dan zwarte thee. Wanneer dit niet correct wordt opgeslagen kan dit verder oxideren dan de bedoeling is. Dit kan komen door de blootstelling aan bijvoorbeeld licht, lucht of een vochtige omgeving. Wanneer u niet van plan bent om de thee binnen 6 maanden te consumeren is het beter om het te behouden in een luchtdichte verpakking in de vriezer. Wanneer u het wel consumeert binnen 6 maanden is een luchtdichte verpakking in een keukenkast voldoende.

Zwarte thee opslaan is daarentegen een stuk makkelijker. De bladeren zijn erg droog, en verliezen dus ook niet zomaar hun smaak. Wanneer u de zwarte thee opslaat in een potje op kamertemperatuur in een kast, dan blijft deze vers voor minimaal 1 jaar.

Smaakverschillen groene- en zwarte thee

Zoals eerder genoemd, hangt de smaak van de thee nauw samen met de manier waarop deze zijn behandeld. Volledig geoxideerde zwarte thee heeft aroma’s die doen denken aan honing, karamel en rijpe vruchten. Ook kunnen ze een licht rokerige smaak hebben. Wanneer er echter een hele sterke rook-achtige smaak optreedt, kan dit duiden op de slechte kwaliteit van deze zwarte thee, deze thee is dan waarschijnlijk foutief bewerkt.

Groene thee heeft daarentegen erg lichte smaken. Subtiele groene theesoorten hebben aroma’s die doen denken aan groene bonen, of citrusvruchten. Sterkere groene thee doet vaker denken aan geroosterde noten, of soms zelfs grasachtig en plantaardig. Slecht geproduceerde groene thee is vaak erg sterk en smaakt daarnaast ook erg bitter.

Cafeïnegehalte

Het cafeïnegehalte in thee is altijd lastig te bepalen omdat het door heel veel factoren wordt beïnvloed. Daarom verwijzen wij u graag door naar ons toegewijde artikel over cafeïne in thee: Een gids voor het cafeïnegehalte in thee.

Afkomst van groene- en zwarte thee

Als laatste is ook de locatie van afkomst bepalend voor de verschillende soorten thee. In China wordt zwarte thee voornamelijk verbouwd in Fujian (bijvoorbeeld Lapsang Souchong en Jinjunmei) en in de Yunnan regio (bijvoorbeeld Yunnan Gold, Dian Hong). Groene thee daarentegen wordt vooral geproduceerd in Anhui (bijvoorbeeld Huangshan Maofeng) en in Sichuan (bijvoorbeeld Zhu Ye Qing).

Gezondheidsvoordelen van groene- en zwarte thee

Wanneer er wordt gelet of de versheid van de thee, hoeft men geen wetenschapper te zijn om te weten dat groene thee verser is dan zwarte thee. Groene thee bevat dus veel meet voedingsstoffen, heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en polyfenolen. Er komt steeds meer bewijs dat thee helpt bij de bestrijding van vrije-radicalen, het verouderingsproces vermindert, het risico op hart en vaatziekten verkleint, en zelfs het risico op het krijgen van Alzheimer en kanker kan verminderen. Thee is absoluut een ‘super food’, en groene thee bevat daarbij meer nuttige stoffen dan zwarte thee. Daarentegen praten we hier wel over verse groene theebladeren en niet over verkruimelde groene thee in theezakjes. Deze hebben wel dezelfde gezondheidsvoordelen, maar in mindere mate. Groene thee met meer antioxidanten wordt beschouwd als het gezondst.

Een andere theesoort die erg veel antioxidanten bevat is witte thee. Als u geïnteresseerd bent in deze soort kunt u het volgende artikel lezen: Witte thee en groene thee.

Eventuele bijwerkingen

Er is echter een iets wat u in uw achterhoofd moet houden. Groene thee mag ook niet teveel worden geconsumeerd. Omdat groene thee van een hoge kwaliteit erg vers is, kan de rauwheid pijn veroorzaken in de maag wanneer dit teveel wordt geconsumeerd. Zwarte thee daarentegen kan meer worden geconsumeerd omdat deze minder rauw, en daarom dus ook zachter voor de maag is.

Bovendien heeft groene thee ook een ‘verkoelende’ en ontstekingsremmende werking. Dit is erg handig wanneer u last heeft van acne of stress. Dit maakt groene thee ook uitstekend voor consumptie op een warme zomerse dag (zelfs wanneer u dit heet drinkt). Maar als u last heeft van koude handen/voeten, of als u zich uitgeput voelt, kunt u groene thee het best tijdelijk vermijden. U kunt in dit geval het best een zachte zwarte thee drinken, hier krijgt u het warm van en u zal zich energieker voelen!

Om alles even samen te vatten; Groene thee is over het algemeen de gezondste optie, maar het moet wel met mate gedronken worden. Wanneer u een vocht afdrijvend effect ervaart, of wanneer het u maagpijn oplevert, kunt u de groene thee beter voor een tijdje vermijden. Wanneer u een gevoelige maag heeft kunt u het best zelfs groene thee helemaal vermijden! Ga voor een zwarte thee, deze is een stuk subtieler en zachter voor de maag. Bovendien heeft zwarte thee nog steeds, ondanks in mindere mate, dezelfde gezondheidsvoordelen als groene thee!

7 augustus 2019
Opmerkingen