Thee & Maagzuur

27 februari 2018 5693 view(s)
Thee & Maagzuur

Last van maagzuur? Dan kan het zijn dat de dokter je hebt geadviseerd om zwarte thee te vermijden en over te schakelen op groene thee of een kruidenthee zoals rooibos. Echter is de thee type niet de enige factor waar je rekening mee moet houden. We hebben hieronder alle factoren op een rijtje gezet, zodat je toch zoveel mogelijk kunt blijven genieten van thee.

1. Soort & verwerking

Groene thee & PH waarde

Groene thee wordt over het algemeen gezien als het minst verwerkte thee. De bladeren worden geplukt, gedroogd en daarna snel geroosterd. Het roosteren stopt de verwelking van thee en reduceert de vochtgehalte van de bladeren. Hierdoor hebben de theebladeren minder tijd 'zuur' te produceren. De algemene consensus dat groen thee een vrij neutrale PH waarde heeft.

Pu erh thee & PH waarde

Jonge rauwe (sheng) pu erh thee hebben vaak ook een vrij neutrale PH waarde, dit komt omdat deze theesoort qua productiemethode veel overeenkomsten heeft met groene thee.

Rijpe (shou) pu erh thee is juist weer wel verzurend. In tegenstelling tot rauwe pu erh, wordt een rijpe pu erh in een vochtige kamer versneld gerijpt. Dit lijkt tot een zachtere smaak, maar ook meer zuur.

Oolong & zwarte thee & PH waarde

Net zoals rijpe pu erh hebben oolong en zwarte thee ook vaak een lagere PH waarde ten opzichte van groene en rauwe pu erh thee. Dit komt omdat deze theesoorten langer worden verwelkt voordat de oxidatie doormiddel van roosteren wordt gestopt. De zwaardere oxidatie/fermentatie is te zien aan het feit dat de bladeren donkerder van kleur zijn.

Kruidenthee & PH waarde

Tenslotte heb je kruidenthee die niet gemaakt zijn van de bladeren van de theeplant. Rooibos thee is hier een voorbeeld van. Omdat er een grote verscheidenheid aan kruiden zijn, is de PH waarde per kruidenthee anders. Het voordeel van de meeste kruidentheeén is wel dat ze vaak cafeïnevrij zijn.

Tegenwoordig zijn er ook kruidenmelanges op de markt die bewerend ontzurend te werken. Hoewel deze thee mogelijk een iets hogere PH waarde hebben dan neutral, is de kans klein dat ze daadwerkelijk een merkbaar ontzurende werking hebben op je lichaam. Hoewel je de beweringen met een korreltje zout kan beschouwen, zijn deze ontzurende theeën op zich wel een alternatief voor zwarte thee of koffie.

2. Versheid en opslag

Om verzurende thee te vermijden dien je ook je thee goed op te bergen en vers te houden. Dit doe je door de thee goed afgesloten en het liefst luchtdicht op te slaan op een droge en donkere plek. Thee is een droog product en het kan hierdoor makkelijk vocht vanuit de lucht absorberen. Hierdoor worden de bladeren vochtiger en kan het verder oxideren. Dit leidt tot aroma verlies en verzuring van de thee.

3. Bereiding

Is de thee die je drink licht verzurend? Pas dan je bereiding aan door:

  1. Minder thee bladeren te gebruiken: de uiteindelijk PH waarde in je kopje is een combinatie van de PH waarde van water (neutraal) en de PH waarde van de hoeveelheid thee die je gebruikt. Wil je de PH waarde opkrikken tot dichtbij neutraal? Gebruik dan simpelweg minder theebladeren.
  2. Spoel je thee eerst: in een traditionele Chinese thee bereiding worden thee bladeren eerst gespoeld. Hierdoor worden de theebladeren eerst 'wakker gemaakt'. De bladeren worden wat losser en zijn gereid voor een optimale bereiding. De PH waarde van je thee wordt hierdoor ook neutraler! Een bijkomend voordeel is ook dat er bij zo'n spoeling, ook een deel van de cafeïne wordt weggespoeld. Cafeïne wordt namelijk vaak ook gezien als een oorzaak van maagzuur. Cafeïne heeft namelijk een verzakkende effect op de sluitspier, waardoor zuur vanuit de maag naar boven komt. Mocht cafeïne de hoofdoorzaak zijn maagzuur, dan kan je het beste na een spoelbeurt, ook de eerste bereiding overslaan.
  3. Trek de thee op een lager temperatuur en verminder de trektijd: in beide gevallen kan dit leiden tot een lichtere thee en meer neutraler PH waarde van je kopje. Het voordeel van lagere temperaturen en kortere trektijden is dat kan genieten van zachtere thee. De natuurlijke aroma van de thee is hierdoor sterker herkenbaar, omdat deze niet wordt overheerst door een sterke smaak.

4. Theezakjes of losse thee

Niet alleen is een onderscheidt tussen theesoort (groen, wit, pu erh, oolong, zwart) belangrijk. Ook speelt de kwaliteit en vorm sterk mee. Een theezakje bestaat vooral uit gebroken bladeren die in één keer veel smaak en cafeïne los laten. In tegenstelling, laten volblad of knoppen thee juist minder cafeïne en smaak vrij per bereiding.

Vaak zijn is een goede kwaliteit thee ook tijdens de transport vanaf de boer tot de theewinkel vaak veel beter en luchtdicht verpakt ten opzichte van theezakjes uit de supermarkt. Hierdoor hebben de bladeren tijdens de transport ook geen kans om te verwelken en hierdoor zuur te produceren.

5. Levensstijl, overgewicht en onderrug hernia

Door simpelweg te switchen van zwarte thee naar een groene thee, is de kans klein dat je maagzuurproblemen direct opgelost zijn. Verzurende thee kan bijdragen aan maagzuur, maar is nooit de oorzaak.

Om maagzuur tegen te gaan dien je je gehele levensstijl aan te passen. Overgewicht en onderrug-problemen zijn bijvoorbeeld volgens wetenschapper veel voorkomende oorzaken van maagzuur. Zorg dus goed voor je rug en houd je gewicht onder controle.

Conclusie

Ga voor vers, goed opgeborgen groene of rauwe pu erh thee en je hebt de beste kans om maagzuur te voorkomen!

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.