Swipe to the left

Thee met Kleefrijst Smaak (Nuo Mi Xiang Cha)

Thee met Kleefrijst Smaak (Nuo Mi Xiang Cha)

Pu erh is een soort gefermenteerde thee ui Yunnan, China. Een bijzondere type is de een pu erh thee met de aroma van kleefrijst, ook bekend als de 'nuo mi xiang'.

De Nuo Mi Xiang Kruid (Semnostachya Menglaensis)

Je vraagt je misschien af waarom een pu erh naar kleefrijst kan smaken. Wordt er ook echt kleefrijst toegevoegd aan de thee? Nee, de geur van kleefrijst is het resultaat van een lokale kruid dat 'nuo mi xiang' (“Semnostachya Menglaensis”). De naam betekent letterlijk 'kleefrijst geur' in het Chinees. Hieronder een foto van de kruid.

nuo mi xiang nen ye kruid Semnostachya Menglaensis

De bladeren van de Semnostachya Menglaensis zijn klein en lijken een beetje op munt bladeren. De lokale bevolking gebruikt de kruid ook als volksmedicijn om het lichaam te ontgiffen. In de meeste gevallen wordt de kruid echter gebruikt een extra aroma toe te voegen aan pu erh (raw en rijp). Nuo Mi Xiang vind je vooral veel in mini pu erhs in 'tuocha' vorm.

Wat is tuocha?

Tuocha is een pu erh dat is samengeperst in een kom vorm. Je vind ze in verschillen formaten van klein (3-8g) tot wel 1kg groot.

De kleinere tuocha's zijn vooral popular op kantoor in China. Je hebt immers geen theemes nodig om een stuk los te maken van een grotere tuocha. Nuo Mi Xiang vind je vooral vaak in de kleinere tuocha's.

Productieproces

Men heeft slechts 3 ingrediënten nodig voor een kleefrijst pu erh: nuo mi xiang bladeren, pu erh thee en tijd.

Per kilo pu erh heb je ongeveer 100 gram aan nuo mi xiang nodig. De gedroogde pu erh thee wordt simpelweg samen met de nuo mi xiang bladeren opgeslagen voor enkele maanden, voordat ze worden samengeperst in tuocha's.

De smaak

Gelukkig vind je ook een kleefrijst pu erh thee in onze mini tuocha mix. 1 kleine tuocha weegt ongeveer 6 gram en is goed voor een grote pot thee.

nou mi xiang tuocha kleefrijst pu erh

Wanneer je de papier verwijderd laat de droge tuocha meteen een herkenbare geur los van kleefrijst. Ook zie wat witte en groene bladeren in de tuocha. Dat is de nuo mi xiang kruid.

Normaal gesproken pakken we een gaiwan, maar het is hier nu erg laat in de middag. Om toch lekker te kunnen slapen vanavond, plaatsen we deze keer de tuocha op een filter op een pitcher. Daarna gieten we er heet water overheen voor een heerlijke maar niet te sterke thee.

Zoals je hierboven kan zien, komt er toch veel smaak vrij. De brouwsel is prachtig oranje. De aroma is magisch alsof je in de Dai keuken geniet van een Yunnan Kleefrijst gerecht.

pu erh thee kleefrijst smaak aroma

De smaak is rijstachtig en een beetje notig. De tuocha kan makkelijk meerdere keren getrokken worden zonder smaakverlies. Voor ons was het in iedergeval een goede ervaring om onze werkweek af te sluiten. Heb je nog nooit een nuo mi xiang pu erh geprobeerd? Bestel onze mini tuocha mix dan vandaag nog. Het is absoluut een aanrader.