Echte Chinese thee, direct van de bron.

Moon Cake Festival: Ontdekt Alle Soorten Maancakes!
soorten moon cakes

Moon Cake Festival: Ontdekt Alle Soorten Maancakes!

Vrijwel heel China geniet van 'Moon cakes' (of 'Maancake') tijdens Mid-Autumn Festival. In een eerdere publicatie een diepe duik genomen in historische archieven en legendes over moon cakes. In dit bericht kijken we naar alle interessante soorten cakes die er zijn!

Let op: binnenkort publiceren we recepten, zodat je zelf moon cakes kunt maken! Zorg ervoor dat je je abonneert op onze nieuwbrief om updates te ontvangen!

Er is niet slechts één type moon cake. In plaats daarvan zijn moon cakes in de loop van de tijd geëvolueerd en geïntegreerd met de voedingsgewoonten van verschillende regio's in China. Als gevolg hiervan zijn voortdurend nieuwe stijlen, smaken en looks ontstaan.

Laten we eens kijken naar de kenmerken en smaken van de meest populaire moon cakes hieronder.

Kantonese Moon Cakes

Moon cakes in Kantonese stijl worden gekenmerkt door een dunne schil en dikke vulling, met voornamelijk lotuszaadpasta, kokospasta, gezouten eigeel, gedroogd fruit en verschillende soorten vlees als vulling. Ze zijn matig zoet en zout. De korsten van de maancakes in Kantonese stijl zijn meestal erg glanzend en de smaak van de cake is zacht en glad.

Omdat er veel Chinesen in Nederland en België uit de Kanton regio in China komen, vind je deze moon cakes het vaakst in de Chinese supermarkt in Nederland en België.

guangdong style mooncake
Guangdong Style Moon cake

De naam van elk soort cake is meestal gebaseerd op de hoofdingrediënten van de vulling, zoals vijf pitten, gouden ham, lotuspasta, bonenpasta, jujube-pasta, en kokospasta. Deze worden dan gecombineerd met gezouten eidooier, geconserveerd ei, worstjes, char siu, geraspte kip, geroosterde eend, of champignons. De combinatie van lotus pasta met gezouten eidooier wordt gezien als de klassieker.

Peking Moon Cakes

Een gemiddelde Peking maancake is matig zoet. De verhouding korst tot vulling is ongeveer 2:3. Deze cakes worden gekenmerd door het gebruik van sesamolie en zijn populair in het noorden van China.

beijing style moon cake jujube
Beijing Style Moon cake met Jujube

Peking maancakes zijn lastig te maken en de ingredienten worden vaak met zorg geselecteerd. Als de maancake bijvoorbeeld jujube als vulling gebruikte, moeten het de Miyun-jujubes zijn die in de beste maand zijn geoogst. Bij voorkeur hebben de Jujubes ook kleine pitjes en sappig vruchtvlees. Ook het proces van pitverwijdering, schillen, raffinage, sortering en eindsortering is erg ingewikkeld, waardoor deze cakes bijna nooit thuis worden gemaakt.

Suzhou Moon Cakes

Moon cakes in Suzhou-stijl zijn ontstaan ​​in de provincies Shanghai, Jiangsu en Zhejiang en de omliggende gebieden. Su Shi, een dichter uit de Song-dynastie, zei in zijn gedicht: "Kleine cakes als eetbare manen, gekenmerkt door knapperigheid en geluk."

Suzhou-stijl moon cakes zijn "knapperig" en de vulling wordt stevig aangedrukt. Echter door zachtjes een hap te nemen, kan de korst gemakkelijk worden verspreid door de vulling in je mond.

Lees ook: Gedicht van Su Shi (Simmering Tea)

Knapperige Suzhou Stijl Moon cake

De vullingen zijn meestal vijf pitten, en verschillende soorten bonenpasta. Vaak zijn deze cakes zoeter dan andere soorten maancakes.

Yunnan Moon Cakes

Yunnan moon cakes, ook bekend als Yunnan-hammaancakes, zijn gemaakt van een Xuanwei-ham, plus een mengsel van honing, varkensvet en suiker als vulling.

Yunnan Style Mooncake with Xuanwei Ham
Yunnan Style Moon cake with Xuanwei Ham

De korst wordt gemaakt van paars tarwemeel uit Kunming. De moon cakes hebben een goudbruin of bruinrode kleur. De smaakcombinatie van ham en de zoete honing is hartig en zeer bevredigend.

Chaozhou (Teochew) Moon Cakes

Voor Chaozhou moon cakes wordt veel olie en suiker gebruikt. Hierdoor zijn deze cakes over het algemeen zoeter dan de andere soorten. De cake is plat en de korst is vaak licht van kleur. 

Groene bonenpasta en zwarte bonenpasta worden het vaakst gebruikt voor Chaozhou moon cakes. Het gebruik van varkensvet zorgen ervoor dat de cakes vaak hartig smaken. Wat ook heel onderscheidend is, is het gebruik van rode stempels om de vulling aan te geven, en hierdoor tegelijkertijd de cake te versieren.

Traditionele taartjes worden in de pan gebakken, maar er is ook een 'Duizend-lagen'-cake die wordt gefrituurd. Zie een foto hieronder:

Chaozhou/Teochow Duizend Lagen Cake

Hong Kong Ice Skin Moon Cakes

Er is een speciale categorie moon cakes die niet gebakken of gefrituurd hoeven te worden. Ze staan ​​bekend als moon cakes van 'ijshuid' (ice skin) of 'sneeuwhuid' (snow skin), verwijzend naar de doorschijnende melkwitte huid.

Deze moon cakes gebruiken kleefrijst als hoofdingrediënt voor de buitenste laag. Afhankelijk van de vulling moeten ze koud worden bewaard of soms zelfs worden ingevroren.

Ice Skin Mooncake Snow Skin Mooncake
Hong Kong Ice Skin Moon cake (of Snow Skin Moon cake)

Er zijn ook korsten vermengd met andere ingrediënten die variëren in kleur en smaak. Bijvoorbeeld een groene ijshuid waaraan matchapoeder is toegevoegd en een paarse ijshuid waaraan taropasta is toegevoegd. Het uiterlijk oogt erg delicaat en is vaak mooi om te zien.

Snow Skin Mooncakes in Different Colors
Snow Skin Moon cakes in meerdere kleuren

Andere soorten Moon cake

Omdat er het aantal soorten cakes oneindig is, kunnen we helaas niet ze allemaal hier bespreken. Hieronder nog een aantal noemenswaardige cakes, die we alleen kort zullen toelichten.

Taiwanese Moon cakes

Traditionele Taiwanese moon cakes, ook wel moonlight cake genoemd, met zoete aardappel als vulling, smaken zoet maar niet zo vettig, luchtig en lekker.

Halal Moon cakes

Ze bevatten geen varkensvlees en zijn vooral bekend om hun halal beef moon cakes.

Thee Moon cakes

Tea moon cakes, zoals de naam het al verklapt, zijn gemaakt met thee gemengd in de vulling. Een oolong thee moon cake met lotuszaadpasta is hier een goed voorbeeld van.

17 september 2021