Echte Chinese thee, direct van de bron.

Silver Needle Legende: Een verhaal over de ontdekking van Bai Hao Yin Zhen witte thee

Silver Needle Legende: Een verhaal over de ontdekking van Bai Hao Yin Zhen witte thee

Al voor vele jaren bezoeken wij regelmatig verschillende theeregio's in China. Naast het feit dat we heel veel kennis absorberen over thee, horen wij ook regelmatig verhalen van de lokale bewoners over hun thee. Het is absoluut niet gebaseerd op feiten zoals vastgelegd in geschiedenisboeken, maar toch erg leuk om te delen. Hierbij een verhaal over de legende van Silver Needle (Bai Hao Yin Zhen), wat een witte thee type is van de province Fujian.

Het hemelse kruid

Heel lang geleden leed het dorp He Zheng aan een lange periode van droogte en een verschikkelijke epidemie. Het dorp is gevestigd dichtbij de berg Dong Gong, waar op de toppen een hemels kruid groeit dat men van verschillende ziektes kan genezen. Door de epidemie zijn verschillende moedige mannen de berg opgegaan om deze kruid te vinden, maar helaas is er nooit wat van ze vernomen.

In het dorp leefde een familie met drie kinderen genaamd Zhigang, Zhicheng en Yu Chi. Omdat hun ouders ziek zijn, hebben ze besloten om de hemelse kruid te vinden. De oudste broer Zhigang is als eerst de berg op gegaan. Onderweg ontmoette hij een oude wijze man. "De hemelse kruid groeit naast een waterput boven aan de bergtop. Je zal alleen de kruid vinden wanneer je moedig de berg op blijft klimmen," zegt hij.

Zhigang klimt verder de berg op en ziet halverwege heel veel stenen. Helaas heeft hij nog geen zicht op de kruid. Opeens hoort hij een stem: "waag je niet om verder te klimmen!". Zhigang raakte in paniek en begon zich terug te trekken. Om het moment dat hij de berg af wilt gaan, veranderd hij in een steen. Omdat er dagen niets van Zhigang is vernomen besloot Zhicheng de berg op te gaan. Helaas onderging hij hetzelfde lot.

Omdat de beide broers niet zijn teruggekomen vertrekt Yu Chi, het kleine zusje, uit het dorp. Onderweg ontmoette ze dezelfde wijze man, die ook hetzelfde advies aan Yu Chi gaf. Deze keer gaf ze ook Yu Chi een rijstcake voor onderweg in het geval ze honger krijgt. Aangekomen bij op dezelfde plek met alle stenen, hoor Yu Chi ook de rare geluiden die haar vertellen om terug te gaan. Yu Chi gebruikte kleine stukjes van de rijstcake om haar oren te verstoppen en moedig klimt ze verder de berg op.

Eenmaal aangekomen op de bergtop vind ze snel het hemelse kruid. Daarna haalt ze water uit het put en giet ze deze over het kruid. De planten begonnen sneller te groeien en de bloemen begonnen te openen. Ze plukte snel wat knoppen en verzamelde tegelijkertijd wat zaden. Eenmaal terug in het dorp, maakt ze snel een kruidenthee dat wonderbaarlijk haar ouders genas van hun onbekende ziekte.

De zaden gebruikte ze om het hemelse kruid in het dorp te planten, zodat ze deze konden gebruiken om andere dorpelingen te genezen. Later kwamen de dorpelingen erachter dat het kruid een theeplant is die vandaag de dag wordt gebruikt voor het oogsten fijne theeknoppen voor het maken van een Silver Needle witte.

Zelf Silver Needle thee proeven?

Wil zelf een Silver Needle proeven, bezoek dan onze witte theecategorie pagina voor een losse Silver Needle or eentje die geperst is in vorm van een Silver Needle cake.

16 september 2019
Opmerkingen