Swipe to the left

Is pu erh thee laxerend of de echte vetkiller?

1 juni 2017 Geen opmerkingen

Wat je vaak met groene thee-gebaseerde dietproducten hebt, is dat het afslankeffect vaak tijdelijk is. Wanneer je een grote hoeveelheid thee per dag drink, werkt het namelijk erg laxerend. Hierdoor verlies je in enkele dagen geen vet, maar een paar kilo's aan vocht. Hoe zit het met pu erh thee? Werkt dit ook laxerend? Dit bespreken we in dit artikel.

Wat is pu erh thee? Welke soorten bestaan er?

Alle theesoorten zijn gemaakt van de Camellia Sinenses theeplant. De onderscheid tussen groene, witte, zwarte, oolong en pu erh thee heeft dus niets te maken met het verschil in grondstoffen. De theesoorten worden namelijk onderscheiden op basis van verschillen in de verwerking van de bladeren.

Pu erh thee is uit de provincie Yunnan. Deze thee wordt gekenmerkt door de toegepaste fermentatie process. Wat veel mensen niet weten is dat er 'rijpe' en 'rauwe' pu erh soorten zijn. Dit onderscheid is nogal belangrijk om te bepalen of pu erh laxerend werkt of niet.

De klassieke rauwe pu erh thee is na het plukken simpelweg zongedroogd. Niet heel anders dan een groene thee dat in de schaduw wordt gedroogd en daarna geroosterd in de pan. Door de 'rauwheid' van groene thee in combinatie met cafeïne werkt dit nogal laxerend op de maag. Ditzelfde geldt voor een verse rauwe pu erh.

Rijping verminderd laxerend effect

Het verschil met pu erh en groene thee is dat de je pu erh kan laten rijpen. Hierdoor ontwikkeld het langzaam aan een zoetere aroma en verlies het de bittere smaak. Bovendien, wordt de thee na vele jaren minder 'rauw'. Het laxerend effect ook minder!

Zoals hierboven vermeld heb je naast rauwe pu erh ook rijpe pu erh. De termijn zijn nogal verwarrend. Omdat veel mensen niet het geduld hebben om 3-10 jaar te wachten voordat ze de pu erh lekker vinden, is er een nieuwe productie techniek ontwikkeld. Net verwerkte bladeren worden opgestapeld in een warme en vochtige ruimte dat het rijpingsproces versneld. Dit proces heet ook wel 'wet-piling'. In enkele weken tijd heb je een rijpe pu erh dat zacht is voor de maag.

Conclusie: Dus werkt pu erh laxerend?

Ja en nee. Een jonge rauwe pu erh kan laxerend werken. Echter is het laxerend effect van een oudere rauwe pu erh of rijpe pu erh minimaal.

We adviseren daarom om altijd na te gaan welke type pu erh je aan het drinken bent. Qua smaak beleving is elke type anders. Drink je het puur om af te vallen? Ga dan voor een rijpe pu erh. Een rauwe pu erh is namelijk nogal schadelijk voor de maag wanneer je er heel veel van drinkt.

Ga absoluut niet voor pu erh thee capsules. Producten Dat is puur marketingbedrog. Verkopers van dit soort producten weten zelf niet wat ze je verkopen. Je maag kan er echt chronisch van kapot gaan.

Conclusie: Is Pu erh thee de vetkiller?

Pu erh bevat cafeïne dat je vetverbranding wat verhoogd gedurende dag en de spijsvertering ondersteund. Het bevat ook zeer weinig calorieën. Een gezonde drank dus voor de lange termijn! Verwacht echter niet dat een vetkiller dat zorgt voor resultaat in enkele dagen. Wanneer je ongezonde dranken vervangt met pu erh, dan zul je in 3-4 weken wel enkele kilo's kunnen afvallen. Blijft het daarna drinken, en de kilo's zullen dan ook niet terugkomen!