Theemanie: De Pu Erh Thee Als Beleggingsinstrument & de Crisis van 2007 (Deel 1)

18 mei 2017 1724 view(s)
Theemanie: De Pu Erh Thee Als Beleggingsinstrument & de Crisis van 2007 (Deel 1)

Voor de province Yunnan was de lente van 2007 eerder een koude winter met een onverwachte storm. De economie destijds was sterk afhankelijk van pu erh thee; Een samengeperste thee in ronde schijven dat onbeperkt houdbaar is en door jarenlang rijpen steeds beter smaakt.

Na een scherpe stijging van de prijzen in 2005 en 2006, ging het in 2007 schokkend snel omlaag. Dit werd gevolgd door een lange periode van recessie. De 3 jaar durende rage, die leek op die van de Nederlandse Tulpenmanie in de 17de eeuw, was opeens voorbij.

Het is nu 10 jaar sinds de crisis. Ondanks dat het een periode is waaruit veel lessen getrokken kunnen worden, konden we helaas weinig informatie vinden online (zowel in Nederlands als Engels).

We zijn daarom zelf ons eigen onderzoek gestart en hebben onze bevindingen gedocumenteerd bestaande uit een serie van 3 artikelen.

Waarom deze casestudie?

Voor de financiële wereld is een dergelijke casestudie nuttig om toekomstige prijzenbubbels te herkennen in andere markten (bijv. Bitcoin? Huizenmarkt?). Bovendien, hopen we dat theebedrijven en pu erh theeliefhebbers zich beter kunnen waken voor zulke bubbels na het lezen van dit artikel.

Tenslotte zijn wij zelf als theebedrijf (Teasenz) recent begonnen met het opbouwen van een pu erh theevoorraad in Nederland. Dit is waarom deze studie voor ons ook erg belangrijk is.

Waarom pu erh thee?

Pu erh thee werd voor de crisis van 2007 gezien als een beleggingsinstrument dat waardevast is en zelfs verder kon stijgen in waarde. Maar waarom? Hieronder bespreken we 4 belangrijke factoren.

1. Schaars en uniek

Pu erh is gemaakt van zon gedroogde bladblaadjes die alleen in een bepaald gebied van de provincie Yunnan worden geproduceerd. Het eindproduct wordt vaak samengeperst in verschillende vormen, waaronder de bekende ronde schijven (‘tea cakes’).

De unieke terroir van de heuvelachtige landschap langs de Lancang rivier geeft pu erh een eigen charme. De beste cakes zijn gemaakt van bladeren die direct uit de natuur geplukt zijn van de grote oude bomen.

In de 19de eeuw was het Robert Fortune die namens de British East India Company de productiemethode van thee documenteerde en de Chinese theezaden smokkelde naar India. Het land produceerde snel een grote hoeveelheid aan zwarte thee dat met veel succes de hele wereld over werd geëxporteerd. Tegenwoordig produceren meerdere landen in de wereld zowel zwarte, groene als oolong thee. Maar waarom geen pu erh?

In tegenstelling tot zwarte thee en groene thee, is de productie van pu erh bijzonder moeilijk te kopiëren in andere provincies of overal in de wereld. Je hebt de unieke milieu- en bodemomstandigheden van Yunnan nodig om een echte pu erh te maken.

Dit leidde tot een perceptie van uniekheid en nog belangrijker: schaarste.

2. Rijping verbetert smaak en aroma

Groene thee en zwarte thee kan je beter vers drinken. In gedroogde vorm is thee lang houdbaar, maar de aroma’s kunnen in enkele maanden al verzwakken. Dit is niet het geval voor pu erh dat onbeperkt houdbaar is. Dit doet je wellicht denken aan een artikel uit 2016 van The Guardian waarin wordt vermeld dat gevangenen in de Verenigde Staten Ramen Noodles gebruikte als ruilmiddel. Het is immers makkelijk te bewaren, lang houdbaar en bevat veel calorieën die je in de gevangenis wel kan gebruiken.

Pu erh heeft echter nog een groot voordeel: de smaak wordt voller en zoeter, terwijl de bitterheid langzaam door rijping verdwijnt.

Ook worden de theecakes steeds zeldzamer, omdat een deel van de productie langzaam wordt geconsumeerd. Met name cakes die voor 2005 zijn geproduceerd zijn moeilijk te verkregen. Verzamelaars zijn er daarom dol op.

3. Makkelijk op te bergen

De meeste theeliefhebbers die jonge pu erh thee inkopen, zullen ze eerst op een geschikte plek opbergen voor verdere rijping. Omdat losse bladeren nogal veel plek innemen, wordt pu erh bladeren vaak gestoomd en daarna samengeperst in ronde schijven. Hierdoor kan je in een klein kastje al tientallen kilo’s opbergen.

Echter is niet iedereen bereid om te investeren in een voorraad. Het kost immers geld en bovendien heeft niet iedereen het geduld om 5 jaar of langer te wachten. Daarom zijn veel liefhebbers bereid meer te betalen voor thee dat al langer is gerijpt.

3. Culturele waarde, historische relevantie

Naast de objectieve aspecten heeft pu erh thee ook emotionele waarde. Theeblokken en schijven werden vroeger vervoerd langs de ‘Thee-paard route’ of bekend als de Thee Zijderoute.

Tijdens de Song Dynastie werd vooral veel thee verhandeld langs de route in ruil voor paarden. Deze had de keizer nodig, om het leger te versterken en het land te beschermen tegen toenemen druk aan de grenzen. Destijds werd thee dus gezien als een munt voor handel met buurlanden.

Moderne vervoersmiddelen bestonden in die tijd nog niet, en grote samengeperste blokken werden op de rug van mensen vervoerd (zie foto).

De bergachtige gebieden rondom Yunnan werden gekenmerkt door een koude klimaat. Ook was de voedingspatroon sterk gefocust op vlees. Thee was daarom een perfecte drank: het hield je warm en complementeerde het lokale dieet met gezonde antioxidanten.

Sommige vroegere Chinese keizers konden een goede pu erh thee ook zeer appreciëren. Met name tijdens de Qing dynastie was het offeren van een top kwaliteit aan de keizer een juiste keuze.

Geschiedenis van pu erh zorgt daarom voor een nostalgische en exclusive imago.

4. Lage productiekosten

Voor de crisis van 2007 was pu erh thee erg goedkoop ten opzichte van andere theesoorten. Het was destijds nog een verborgen juweeltje in het grensgebied van China. Zowel fabrikanten, handelaren en consumenten hadden nooit verwacht dat de prijzen konden verveelvoudigen in 2007. De prijs van 10 kilo aan pu erh was destijds vergelijk baar aan die van 1 kilo oolong thee.

Toen pu erh nog niet zo populair was in China, begonnen theehandelaars uit Hong Kong en Taiwan hun voorraden op te bouwen. Je kon in het begin van de 21ste eeuw voor 1,50 euro 1 kilogram aan pu erh inkopen. Een fabrieksmedewerker kreeg destijds slechts enkele eurocenten per kg productie.

werkten veel mensen aan om pu erh te kopen in de tijd van theefabrieken en theekopjes in de steden en dorpen van Yunnan. De prijs was verrassend laag, vooral in de afgelegen dorpen. Voor de eerste paar jaar was de inkoopprijs niet meer dan 10 yuan per kilo, dat is vandaag minder dan 1,50 euro. Een medewerker in de theefabriek kreeg slechts slechts 0,15 euro per kilo. Je kon niet spreken van ‘fair trade’.

Al deze zijn goede redenen waarom de speculanten kozen om pu erh in te kopen en te verhandelen.

In deel 2 bespreken we hoe machtige theehandelaren controle over de markt wisten te verkrijgen en kunstmatig de prijzen wisten op te voeren. Ook leggen we uit hoe ze de lokale overheden en media wisten te beïnvloeden.

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.