De authentieke Chinese thee ervaring
Winkelwagen - € 0,00

U hebt niets in uw winkelwagen.

Swipe to the left

Opastijl thee: op deze manier maken Chinese opa's hun thee

25 juli 2017 Geen opmerkingen

Je denkt misschien dat alle Chinezen en Japanners dagelijks hun thee op een ceremoniële wijze bereiden. Echter in werkelijkheid maken de meesten toch hun thee op een hele simpele manier. In Engelse thee forums wordt deze methode ook wel 'Grandpa style tea' genoemd. Met name oudere mensen in Anhui en Zhejiang bereiden dagelijks op deze manier hun groene thee.

grandpa style tea brewing

Opastijl of kungfu stijl?

Hieronder vind je de verschillen tussen de opa methode en de ceremoniële wijze, ook bekend als 'kungfu style'.

  • Ipv thee in een kleine gaiwan of theepot, bereid je de thee bladeren direct in een grote mok.
  • Bij kungfu stijl gebruik je relatief veel thee ten opzichte van water. Omdat bij elke sessie minder water wordt gebruik kan dezelfde thee tot wel 12 keer gebruiken. Bij een opa style theebereiding gebruik je juist weinig bladeren en relatief veel water, waardoor je tot 3 keer dezelfde bladeren kan trekken.
  • Bij opa stijl thee wordt er minder rekening gehouden met de temperatuur voor bereiding. Men neemt kleine sipjes om te bepalen of de thee al op smaak is.
  • De bladeren worden bij de opa methode niet uit de mok gezeefd. Men gebruikt geen thee-ei. Hierdoor kan de thee na een tijdje wat bitter worden. Wanneer het bitter wordt, voeg je simpelweg wat extra water toe. Wil je toch liever je thee uitzeven? Bekijk dan onze theemokken met ingebouwde zeef.
  • Wanneer de thee na enkele sessies te licht smaakt, kan je gewoon wat extra bladeren toevoegen. De oude blaadjes laat je gewoon in je mok zitten.

Wanneer pas je de opa methode toe om thee te bereiden?

De opa methode is met name handig in de volgende situaties:

  • Wanneer je alleen bent. Bij de kungfu methode kan er per sessie 4-6 kleine kopjes geserveerd worden. Wanneer je alleen thee drink, is dit vaak te veel. Zeker als je uitgaat van 6-12 sessies.
  • Je bent een sociale theedrinker. Voor sommige mensen is thee een sociale ervaring. Deze mensen genieten met name van thee wanneer ze het kunnen delen met anderen. Wanneer dit aspect er niet is, prefereren ze de opa methode.
  • Je bent op werk: Je collega's en manager zullen raar opkijken als je je ceremonie set tevoorschijn haalt op kantoor. Dit hangt echter af van de cultuur op werk. Houd je erg veel van thee, probeer dan die cultuur te beïnvloeden. Lukt dat niet, bereid dan thee als een opa! Eventueel kan je ook een theepotje met infuser kopen voor op kantoor.
  • Je hebt geen tijd. Van een theeceremonie geniet je wanneer je er alle tijd voor kan nemen. Heb je een klein beetje haast? Gaat dan voor de opa methode.
  • Je drink witte, groene of zwarte thee. De meeste pu erhs en oolongs thee zijn niet geschikt voor de opa methode. Deze theesoorten vergen vaak hoge temperaturen en goed isolerende theepotjes. Ze smaken ook lekkerder wanneer je relatief veel thee gebruikt wordt ten opzichte van water. Verse witte, zwarte en groene thee is echter wel geschikt voor de opa methode.
  • Je wilt een nieuwe ervaring. De opa methode is een hele andere ervaring in vergelijking tot de kungfu bereiding. Heb je een thee thuis die je niet lekker vind? Geef deze nog een kans door de opa methode toe te passen. Misschien werkt het beter!

Opastijl thee tips

Opa stijl thee is minder complex, maar kan toch heel goed werken. Vergelijk dit met foto's schieten met een iPhone ten opzichte van een spiegelreflex camera. De iPhone kan nog steeds hele goede foto's maken wanneer je weet hoe je ermee om moet gaan. Hetzelfde geld voor opa stijl thee bereiden. Hieronder een aantal tips:

  • Vul je glas tot nooit tot meer dan 2/3 vol. Wanneer je kopje bitter wordt, heb je nog in ieder geval ruimte om wat extra water bij te vullen en de thee lichter te laten smaken.
  • Wanneer nog maar 1/3 van je glas vol is, vul dan extra water bij. Wanneer je het leegt drinkt, dan zal de smaak van de volgende sessie te licht smaken (of je moet te lang wachten).
  • Trek je een oolong of pu erh thee? Gebruik een deksel om de warmte goed te isoleren.
  • Gebruik niet teveel bladeren. De smaak kan bij opa stijl soms te snel bitter worden.
  • Afhankelijk van hoe fijn de bladeren zijn, kan je bepalen wanneer je de bladeren toevoegt in de je mok. Zie de video hieronder voor uitleg:


We hopen dat dit artikel nuttig was! Heb je zelf wel eens thee bereid als een Chinese opa? Deel dan je ervaringen hieronder. Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van onze nieuwe tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.