Echte Chinese thee, direct van de bron.

Oolong Thee Zetten: Hoeveel Gram, Trektijd & Temperatuur

Oolong Thee Zetten: Hoeveel Gram, Trektijd & Temperatuur

In dit artikel leggen we je uit hoe je een perfect kopje oolong thee kan zetten. De nadruk ligt met name op de bereiding van losse oolong. Voor theezakjes kan je het beste de bereidingswijze van de fabrikant volgen.

Hoe Oolong thee zetten?

Een kopje oolong bereiden is helemaal niet moeilijk. Het enige wat de beginnende theedrinker ontbreekt is een stukje kennis over de beste temperatuur, trektijden, hoeveelheid thee en wat voor servies het meest geschikt is voor de bereiding.

hoe oolong thee zetten

Temperatuur

Het beste watertemperatuur voor thee varieert per soort en bladtype. Bij jonge bladeren en knoppen komen de smaken en aroma’s beter naar boven bij lagere temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan een longjing groene thee of zwarte jinjunmei thee.

Deze overweging is gelukkig niet van toepassing voor de meeste Chinese oolong theesoorten. Zowel lichte als donkere oolong heeft het meest baat bij een zo hoog mogelijk temperatuur. Je kan het water dat het kookpunt heeft bereikt, direct gebruiken. Oolong thee is in tegenstelling tot groene thee licht gefermenteerd, waardoor de smaak zacht blijft. Bij hoge temperaturen komen juist de bloemige en fruitige aroma’s beter naar boven.

Hoeveelheid Thee

De vuistregel die je kan toepassen voor de hoeveelheid thee is 3-5 gram per 500 ml water. Dit is dus ongeveer 1 grote mok aan thee (of een kleine theepot). Dezelfde bladeren kan je minimaal nogmaals trekken. In totaal kan je dus zo’n liter thee bereiden met 3-5 gram aan bladeren.

Hoewel je beter niet kan afwijken van het watertemperatuur, kan je experimenteren met de hoeveelheid thee. Ons advies is om het aantal gram te verminderen tot 2-3 gram als je maar 1 keer de bladeren wilt trekken. Bij meerdere bereidingen of bij een grotere theepot kan je het aantal gram juist verhogen.

Trektijd

Net zoals de hoeveelheid thee, kan je ook vrij experimenteren met trektijden. De optimale intensiteit van een kopje thee is vaak erg persoonlijk. Neem als startpunt een trektijd van 2 minuten aan voor de eerste bereiding en verleng deze met 1 minuut voor elk volgend bereiding.

Bereid je thee in een speciale Yixing kleipotje of gaiwan (kopje met deksel) bekijk dan de aangepaste trektijden hieronder.

Theeservies

Voor oolong thee kan je het best theepotten gebruiken die goed warmte isoleren. Denk bijvoorbeeld potten gemaakt van porselein, keramiek of klei. Glazen theepotten zijn vaak minder isolerend, en daarvoor niet zo geschikt voor oolong thee.

Je kan ook oolong in een mok bereiden. Zorg er wel voor dat je de mok kan bedekken met een deksel voor een betere infusie.

Tips:

  • Voor een betere isolatie kan je eerst heet water in je theepot of mok schenken om je servies eerst op te warmen. Giet het daarna weg, en begin met de eerste bereiding.
  • Laat de deksel altijd op de theepot zitten voordat je de thee hebt geschonken. De aroma kan namelijk gedeeltelijk ontsnappen wanneer je de deksel voortijdig eraf haalt.

Gevorderde theeliefhebber houden vaak van het bereiden van thee in een gaiwan of een Yixing theepotje.

Yixing klei theepotje

Een kleine Yixing theepot is vaak kleiner van formaat en heeft over het algemeen een waterinhoud tussen de 150-250 gram. Ondanks dit, kan je nog steeds 3-5 gram aan thee aanhouden. Omdat de hoeveelheid water tot thee veel lager is, dien je de trektijd wel te verkorten. Een andere reden is, omdat een Yixing theepot vaak ook veel beter warmte isoleert dan glazen theepotten.

Verlaag de trektijd daarom tot 30 seconden voor de eerste trekbuurt en verleng deze steeds met 15 seconden bij elke volgende bereiding.

Gaiwan

Een Gaiwan is een Chinese theekop met een schoteltje en deksel. Deze is vaak gemaakt van porselein. Deze is vooral populair als je een thee wilt beoordelen. In vergelijking met een theepot, kan je veel beter de theebladeren bezichtigen. Ook beïnvloed porselein niet de originele smaak van thee.

Een Gaiwan isoleert niet zo goed als een Yixing theepot. Houd daarom een iets hogere trektijd aan van 1 minuut voor de eerste bereiding van oolong thee en verleng deze met 30 seconden voor elk volgende bereiding. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over hoe je een gaiwan het beste kunt vasthouden:

Spoelen

Bij een traditionele theeceremonie met Yixing potjes en gaiwans worden de bladeren vaak gespoeld, zodat ze eerst ‘wakker’ worden geschud voor een optimale bereiding. Bekijk onze demonstratievideo’s hieronder:

8 november 2016
Opmerkingen