Echte Chinese thee, direct van de bron.

Hoe oolong thee bewaren & houdbaarheid
Hoe oolong thee bewaren & houdbaarheid

Hoe oolong thee bewaren & houdbaarheid

Oolong is een gedeeltelijk geoxideerde thee die veel langer houdbaar is dan groene thee. Om te begrijpen hoe lang je oolong thee kunt houden, moeten we een onderscheid maken tussen lichte en donkere oolong:

Lichte oolong theesoorten, zoals Tie Guan Yin, bevat meer water dan donkere oolong. Deze theeën moeten idealiter goed afgesloten worden bewaard in de vriezer.

Donkere oolong theesoorten, zoals Da Hong Pao, mogen daarentegen helemaal niet worden gekoeld bewaard. In plaats daarvan kan je ze het beste luchtdicht opslaan op kamertemperatuur.

Hoe lang gaat oolong thee mee?

Wanneer oolong op de juiste manier worden opgeslagen, kunnen lichte oolongs tot wel 5 jaar bewaren, met minimaal verlies aan smaak en aroma. Het is belangrijk op te merken de verpakking in dit geval niet vaak wordt mag geopend. Elke keer dat u het vat opent, komt vochtige lucht binnen trekken, waardoor de houdbaarheid van thee wordt verkort. Het is daarom belangrijk om uw lichte oolong in meerdere porties te verdelen, die u vervolgens dan afzonderlijk kunt opslaan.

Donkere oolongs daarentegen hebben een zeer lange, soms onbeperkte houdbaarheid. Sommige theeliefhebbers drinken zelfs liever oude donkere oolong. Wanneer ze goed worden bewaard, kunnen donkere oolongs natuurlijk rijpen. Zorg ervoor dat de theebladeren niet worden blootgesteld aan overmatige luchtvochtigheid en zuurstof.

Kan oolong thee je ziek maken?

Omdat thee een droog product is, zal het niet slecht worden zolang het niet in contact komt met vocht. Dit betekent echter niet dat het altijd lekker blijft (vooral in het geval van lichte oolong).

Dit geld niet alleen voor thee, maar ook voor kruiden. Neem bijvoorbeeld rozemarijn. Als het net gedroogd is, dan is het aroma nog steeds erg rijk en kan je er heerlijk een stukje vlees lamsvlees me kruiden. Echter als je de rozemarijn jarenlang bewaart, dan zal het niet bederven, maar het zal niet zo lekker zijn als toen het nog vers was!

Thee kan dus niet makkelijk overdatum raken of je ziek maken, zolang het maar goed is opgeslagen. Het verhaal is echter compleet anders als het gaat om oolong dat al is bereid. We bespreken dit in het volgende hoofdstuk.

Hoe lang kan je oolong, dat al bereid is, bewaren?

Het goede aan oolong is dat het heel vaak kan worden getrokken. Een hoogwaardige kwaliteit is in het algemeen goed voor maar liefst 13 bereidingen. Het nadeel hiervan is dat je vaak niet je thee in één keer opkrijgt. Om deze reden vragen theeliefhebbers zich vaak af hoe lang je thee in de pot kan bewaren.

Gelukkig kan je oolong thee de hele dag door bereiden. We raden het echter af om de thee de volgende dag nog te gebruiken (zelfs als het in de koelkast is bewaard). Theebladeren die in contact zijn gekomen met water kunnen bacteriën ontwikkelen. Het is misschien niet zo veel, en het kan je niet echt pijn doen. Maar waarom zou je de risico nemen?

Wat u als alternatief kunt doen, is om de thee te zetten en deze in een afgesloten fles in de koelkast te bewaren. Hierdoor kan je er de volgende dag nog ervan genieten als een heerlijke ijsthee!

22 september 2018
Opmerkingen