Echte Chinese thee, direct van de bron.

Moon Cakes & Tea Pairing: Geniet van Maancakes met een passende thee
moon cakes tea pairing

Moon Cakes & Tea Pairing: Geniet van Maancakes met een passende thee

Moon cakes eet men samen met familie in China tijdens het Mid-Autumn festival. De ronde vorm van de cakes symboliseert 'reunie'. In navolging van onze eerdere post over de verschillende soorten moon cakes, leer je in dit artikel hoe je extra kan genieten van maankoeken met een passende thee.

Zoete Mooncakes & Tea Pairing

Moon cakes met een zoete vulling op basis van bonen, lotuszaad of jujube-pasta, kan je het best combineren met sterke zwarte thee zoals een Keemun zwarte thee of Lapsang Souchong (Zhengshan Xiao Zhong).

Als de cake te zoet voor je is, ga dan voor een meer grasachtige, bloemige of plantaardige thee om de zoetheid in evenwicht te brengen. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld een geroosterde, nootachtige groene thee zoals Dragon Well, een bloemig frisse Silver Needle witte thee, of een licht geoxideerde oolong thee zoals Tie Guan Yin. Vermijd groene thee die te licht is, zoals Anji Bai.

De toevoeging van zoute eidooier, vlees en noten heeft de neiging om de cakes hartiger, scherper en zouter te maken. Lees verder om te zien welke theecombinaties goed werken met dit soort vullingen.

Mooncakes met vlees & Tea Pairing

Als de cake vulling vlees bevat, ga dan voor een stevigere Da Hong Pao oolong thee. Deze zwaarder geoxideerde oolong-thee past heel goed bij hartige maankoeken vanwege het mineraal aroma en geroosterde karakter.

Mooncakes met eigeel & Tea Pairing

egg yolk moon cake tea pairing
Eigeel Moon Cakes

Is het een combinatie van een zoete pasta met eigeel, ga dan voor een delicate zwarte thee, zoals Dian Hong of Jin Jun Mei. Deze subtiele zwarte thee heeft mooie tonen van honing en pas heel goed bij de vulling.

Mooncakes die te vettig voor je zijn

Sommige mooncakes vind je wellicht te vettig, omdat in hartige cakes vaak namelijk varkensvet wordt gebruikt. Ga dan voor thee die de spijsvertering bevordert!

Rijpe pu erh-theesoorten zijn over het algemeen de beste optie. Als je van bloemige tonen houdt, voeg dan wat chrysantenbloemen toe aan de thee om een ​​klassieke melange te creëren die wordt geserveerd tijdens een dim sum lunch. Osmanthusbloemen zijn ook een goed alternatief, vooral als je van een hartige dessertaroma houdt.

Tenslotte, bestaan er ook gerijpte witte theesoorten die ook goed voor de spijsvertering zijn. Deze zijn vaak verkrijgbaar in geperste cakes, net zoals pu erh. In tegenstelling tot verse witte thee die vaak een bloemige aroma hebben, worden gerijpte witte thee gekenmerkt door aroma's die je doet denken aan rijp fruit en specerijen.

Mooncake-geschiedenis

We raden je ook aan om meer te weten te komen over hoe moon cakes zijn ontstaan: Moon Cakes geschiedenis & de legende van Chang'e.

Heb je al eerder genoten van mooncakes met thee? Wat zijn jouw ervaringen? Heb jij ook leuke koppelsuggesties? Deel je ervaringen hieronder!

18 september 2021