Echte Chinese thee, direct van de bron.

De Legende van Da Hong Pao Thee

De Legende van Da Hong Pao Thee

Authentieke Da Hong Pao thee

Da Hong Pao, is een Oolong theesoort dat oorspronkelijk herkomstig is van in het Wuyi berggebied in Fujian. In 2002 kwam deze theesoort wereldwijd in de schijnwerpers te staan, omdat 20 gram van deze thee werd geveild voor wel 28.000 dollar. Of te wel: 30 keer meer dan de prijs van goud!

In dit artikel bespreken wij de verschillende verhalen over het ontstaan van deze theesoort, die bovendien de naam 'Da Hong Pao' ('Groot Rood Gewaad') verklaren.

De Moederbomen van de Da Hong Pao thee

De 20 gram thee die tijdens de veiling in 2002 werd verkocht, was gemaakt van theebladeren van een paar overgebleven moederbomen. Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om nog thee te oogsten van deze bomen. Hieronder staat een foto van de moederbomen, deze zijn door ons zelf genomen tijdens een bezoek aan het Wuyishan natuurgebied.

De Moederbomen van de Da Hong Pao thee

Authentieke Da Hong Pao thee

Gelukkig is het niet nodig voor u om duizenden euro’s neer te leggen voor een authentiek kopje Da Hong Pao thee. Er zijn namelijk vele theeplanten en theetuinen in wuyishan waarvan u ook thee kunt drinken. De thee is dan wel niet afkomstig van de bekende moederbomen, maar wanneer de thee goed is verbouwd, smaakt deze net zo lekker.

De theebladeren hebben een donkere uitstraling, en ze zijn ook te herkennen aan hun mineraal-achtig karakter. Theeliefhebbers zijn zo enthousiast over deze thee omdat het een hele spannende thee is. Ze zijn geboeid door de complexe smaken en verschillende lagen van aroma’s.

Authentieke Da Hong Pao thee

De legende van de Da Hong Pao thee.

De Letterlijke vertaling van Da Hong Pao, is “Groot Rood Gewaad”. Wij hebben aan veel individuen van de lokale bevolking gevraagd om hun versie van de legende te vertellen. Wij kwamen erachter dat veel van hen hetzelfde verhaal vertelden, maar dat er steeds een aantal subtiele verschillen in de details zaten. Hieronder staat het verhaal waarbij we hebben geprobeerd om alle verhalen van de lokale bevolking te combineren tot een compleet geheel met zoveel mogelijk details. Lees hieronder de legende!

Zhuan Yuan Ju Zi Ding da hong pao

Onderweg naar de keizerlijke examens

Het verhaal begint als volgt: In 1385, tijdens de Ming-dynastie, was er een scholier genaamd Ju Zi Ding onderweg naar de keizerlijke examens. Het examen was in die tijd een grote opzet tot een carrière als overheids-official.

Wanneer deze jongen echter ziek werd, strandde hij in het dorp Wuyishan. Hij kon zijn reis niet verder vervolgen.

De maatschappij van China bestond destijds uit hoofdzakelijk 4 groepen. De agrariërs, de handelaren, de ambachtslieden en de geleerden. Om een overheids-official te worden moest men slagen voor het keizerlijke examen, een hogere score hield in dat je een betere carrière voor je had liggen. Dit systeem werd bedacht en ingevoerd tijdens de eenwording van China ten tijde van de Qin-dynastie.

De monnik met de geneeskrachtige thee

Gelukkig voor de jongeman was er in dit dorp een monnik uit de ‘Tian Xin Yong Le’ tempel die hem een speciale thee voorschotelde. Deze thee had een geneeskrachtige werking, en na het drinken van de thee voelde Ju Zi Ding zich beter en ging snel op weg voor zijn examens. Uiteindelijk haalde deze jongen het examen met de hoogste score. Hiervoor kreeg hij een keizerlijke dieprode mantel.

Leerlingen met de hoogste scores worden ‘Zhuan Yuan’ genoemd, zij hebben een vaak een voortvarende carrière. Ze adviseren de keizer en nemen de hoogst haalbare titels binnen de keizerlijke hiërarchie.

De thee werd geëerd met een koninklijk gewaad

De nederige scholier was zo dankbaar dat hij terugreisde naar de monnik om hem te bedanken, en om hem te vragen waar hij deze bijzonder thee, die hem gered heeft, vandaan haalde. Wanneer ze samen aankwamen bij de theeplanten, nam de scholier zijn rode gewaad af, en deed deze 3 keer om de theeplant heen, hiermee liet hij zijn dankbaarheid zien. Daarna nam hij nog een potje van deze thee mee terug naar het paleis. Sindsdien heet de thee dus Da Hong Pao, in het Nederlands “Groot Rood Gewaad”.

Tian Xin Yong Le tempel

De ‘Tian Xin Yong Le’ tempel ('Hemel Hart Eeuwig Geluk Tempel'). De monnik die de jongen, Ju Zi Ding, weer op de been hielp was afkomstig van deze tempel (foto hierboven).

De zieke moeder van de keizer

Het volgend deel van het verhaal wordt ook wel gezien als een ander Da Hong Pao verhaal. Het is namelijk niet duidelijk of de leerling in dit verhaal dezelfde is als die in het vorige verhaal (Ju Zi Ding).

Op een dag was er een leerling die merkte dat de situatie verslechterde van de al zieke moeder van de keizer. Er waren wel honderd doctoren die hebben geprobeerd haar te genezen, maar tevergeefs. Nu wilde deze scholier ook een poging doen om de moeder van de keizer te genezen. Hij nam zijn potje met Oolong thee tevoorschijn en maakte hiervan een kopje thee voor de moeder van de keizer. Nadat zij deze thee had gedronken begon haar gezondheid langzaam aan weer te verbeteren. Ze was genezen!

da hong pao gebrouwde thee en natte bladeren kopje

De keizer beval hierna zijn dienaren om te zoeken naar de theeplanten waar deze Oolong thee vandaan kwam. Zij moesten deze thee exclusief voor de keizerlijke familie behouden. De keizer beval zijn dienaren om naar de theetuin te gaan met rode gewaden en dit ieder jaar te herhalen. Ook werd het een traditie om de rode gewaden op te hangen aan de theeplanten.

Wij hopen dat u heeft genoten van dit artikel. Als je vragen hebt stel ze gerust hieronder!

5 augustus 2019
Opmerkingen