Echte Chinese thee, direct van de bron.

Lege Theezakjes voor Losse Thee: Veiligheid & Milieuvriendelijk?

Lege Theezakjes voor Losse Thee: Veiligheid & Milieuvriendelijk?

Niet iedereen heeft altijd de tijd om een heerlijke losse thee op een ceremoniële manier te bereiden. Daarom gaat men vaak voor de traditionele theezakjes. Maar wat nou als je toch je favoriete losse thee wilt maken? Dat kan tegenwoordig met lege zakjes die je zelf kunt vullen.

Recentelijk hebben wij onderzoek gedaan naar de veiligheid en mileuvriendelijkheid van dit soort zakjes. Met het laatste kijken we vooral naar of deze afbreekbaar zijn (en hoe) en uiteraard of je ze herbruikbaar zijn.

Bovendien, vroegen we ons af of verschillende materialen ook de smaak van thee kan beïnvloeden. Lees in dit artikel onze bevindingen en conclusies.

Waarom niet een theefilter / theezakje van papier?

Lege theezakjes gemaakt van papier zijn op zich milieuvriendelijker dan de meeste andere soorten materiaal. Dit is omdat papier volledig kan worden afgebroken in de natuur. Echter zit er een klein beetje plastic verwerkt in papieren zakjes om ze te verstevigen, waardoor een klein deel van het zakje moeilijk af te breken is. Bovendien, neemt dit niet weg dat je deze maar 1 keer kunt gebruiken, voordat ze in de prullenbak belanden.

Een groot nadeel van papieren theezakjes is ook dat ze de smaak van je thee kunnen beïnvloeden. Dit is wellicht niet merkbaar als je een hele sterke Engels Blend of Earl Grey bereid, maar bij Chinese theesoorten met subtiele smaken ga je wel degelijk papier proeven.

Waarom geen een nylon theezakjes?

Je kent ze wel, die ‘zijde zachte’ pyramide zakjes die er erg lux en mooi uitzien. Eén ding is zeker, ze zijn niet gemaakt van zijde, maar van nylon. Het grootste probleem met nylon zakjes is dat ze niet alleen maar 1 keer te gebruiken zijn, maar ook niet biologisch afbreekbaar zijn. Slecht voor onze ecosysteem dus.

Nylon is echter wel veilig, omdat het smeltpunt boven de 200 graden Celsius ligt. In het verleden zijn er geruchten geweest dat bepaalde moleculen in nylon al afbreken onder een temperatuur van 100 graden. We hebben hiervoor echter geen aantoonbaar bewijs kunnen vinden. Wat ons betreft is nylon dus wel gewoon veilig.

Maïzena/mais zakjes: Biologisch afbreekbaar? niet echt..

Onze zoektocht naar de beste lege theezakjes bracht ons verder bij filters die gemaakt zijn van mais/maïzena. Dit klonk in eerste opzicht erg interessant, en we vonden het logisch dat het ook afbreekbaar is in de natuur. Dit is echter niet helemaal waar. Deze zakjes worden vaak gepromoot als '100% biologisch afbreekbaar', maar kan echter alleen ontbonden met de juiste industriële faciliteiten. Ze zullen niet vanzelf oplossen in de natuur.

De kans dat mais zakjes ook daadwerkelijk worden verzamelt en ontbonden in een recycle fabriek is uiteraard erg klein. Daarom zijn ze dus eigenlijk niet veel beter dan nylon zakjes.

Wel vonden we deze zakjes het mooist uitzien. Geen wonder dat vele grote fabrikanten hiervoor kiezen.

Conclusie: Katoen!

theezakjes kunst creatief knutselen

Ons zoektocht naar theezakjes die je zelf kan vullen is uiteindelijk veel moeilijker geweest dan we dachten. Maar gelukkig hebben die gevonden en is deze nu beschikbaar in onze webwinkel. We hebben gekozen voor een theezakje gemaakt van 100% katoen. De redenen zijn simpel:

  • Het is 100% biologisch afbreekbaar in de natuur.
  • Het is veilig en beïnvloed niet de smaak van je thee.
  • Het is herbruikbaar en zeer hittebestendig.
  • Vragen? Stel ze hieronder!

Creatief met theezakjes

Een andere manier om milieubewuster om te gaan met theezakjes door te knutselen met theezakjes. De buitenverpakking is vaak kleurrijk en daarom leuk voor kinderen om er een mooi knutselwerkje van te maken. Vaak zijn kunstenaren ook erg creatief met theezakjes door er mee te verven met als resultaat bijzonder mooie abstracte kunst. En vergeet niet, bladthee is ook erg rijk aan antioxidanten, waardoor beauty specialisten ze ook aanraden om ze als oogmasker te gebruiken voordat je ze weggooit.

7 september 2016
Opmerkingen