Kui Long Zhu: Een Chinese Theeblend uit Yangzhou

26 februari 2016 1194 view(s)
Kui Long Zhu: Een Chinese Theeblend uit Yangzhou

Hoewel in het Westen het heel gebruikelijk is om verschillend theesoorten te mixen en andere ingrediënten toe te voegen, kom je dit niet vaak tegen in China (op uitzonderingen van kruidenthee). We hebben eerlijk gezegd nog nooit gehoord van een theeblend uit China, dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld de Engelse melange, tot dat we de Yangzhou afternoon tea ontdekte…

Thee ‘Eten’ in Yangzhou.

Chinese theehuizen worden vaak op een romantische wijze gepresenteerd als een ontmoetingsplek. Hoewel dit het geval was in het verleden, zijn theehuizen tegenwoordig meer gericht op de rijke en zakelijke klanten in de grote stad. Gelukkig heeft de stad Yangzhou wel zijn tradities behouden. Yangzhou bewoners houden ervan om elkaar te ontmoeten en thee te ‘eten’. Dit betekent natuurlijk dat ze letter de theebladeren opeten, maar dat ze graag genieten van verschillende hapjes in combinatie met een traditionele Chinese theeblend genaamd Kui Long Zhu.

Er is een bekende gezegde ‘早上皮包水,晚上水包皮’ dat betekent dat de vroegere Yangzhou elite graag overdag in theehuisjes hangen in de avond ontspannen in de Yangzhou spa’s. Hoewel dit vandaag de dag niet meer het geval is, is de theetraditie wel voortgezet en velen zelfs een wekelijks activiteit.

De Theeblend: Kui Long Zhu

Kui Long Zhu (魁龙珠) bestaat uit 3 verschillende groene theesoorten namelijk: Longjing, Kuizhen en Lanzhu. Het is ontwikkelt door Jing Jiancheng, een eigenaar van een theewinkel tijdens de Qing dynastie. De 3 theesoorten zijn volgens bepaalde proporties gecombineerd om de smaak te optimaliseren.

Longjing uit Zhejiang zorgt voor mooie kleur, terwijl de lokale Lanzhu zorgt voor een frisse aroma. Tenslotte, zorgt de Kuizhen uit Anhui voor een smaak die wel tot in de vierde hervulde theepot aanwezig is. Het resultaat is een perfecte blend dat de 3 smaken van verschillende provincies uit China combineren. Hierdoor staat de blend ook bekend als de ‘三省茶’, letterlijk vertaald: ‘3 provincie thee’.

Volgens kenners dien je Kui Long Zhu op de volgende manier te appreciëren.

  • 头道茶,珠兰香扑鼻: Eerste potje thee: geniet van de bloemenaroma.
  • 二道茶,龙井味正浓: Tweede potje thee: ervaar de smaak van longjing.
  • 三道茶,魁针色不减: Derde potje thee: zie hoe de kleur nog steeds mooi groen is.

'Fu Chun Cha She' Theehuis

Als je zelf van plan bent om Yangzhou the bezoeken dan moet je perse de oudste theehuis ‘Fu Chun Cha She’ (富春茶社) om de traditionele hapjes samen met de Kui Long Zhu te proeven….dat dachten wij dus. Echter op verschillende review webpagina’s inclusief ‘Dian Ping’ (de Chinese Yelp) kwamen erachter dat de recensies erg teleurstellen zijn. Dus mocht je in Yangzhou zijn, kies dan voor een ander theehuis dat niet afhankelijk is van zijn geschiedenis.

Helaas hebben wij Yangzhou niet in onze reisschema staan, omdat het niet een belangrijke productieregio is in China. Wellicht zullen we de verschillende theesoorten bestellen en zelf mixen. Hierover meer in de toekomst op onze blog.

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.