Echte Chinese thee, direct van de bron.

Jasmijn bloemen: betekenis, bloeiperiode, huis/tuin en relatie met dieren
Jasmijn bloemen: betekenis, bloeiperiode, huis/tuin en relatie met dieren

Jasmijn bloemen: betekenis, bloeiperiode, huis/tuin en relatie met dieren

Veel bloemen en planten van verschillendeplantgeslachten gebruiken de term “jasmijn" in hun gangbare naam, wat voor verwarring kan zorgen. De echte jasmijn behoort tot het plantengeslacht Jasminum, welke meer dan 200 verschillende soorten struiken en klimplanten bevat. Veel van deze planten beschikken over stervormige, sterk geurende bloemen, maar dit is niet altijd het geval. Omdat deze bloem vaak wordt gebruikt als ingredient in verschillende jasmijn theesoorten vanwege de geur en gezondheidsvoordelen, wijden wij een heel artikel aan deze aangenaam geurende bloem.

Betekenis van jasmijn bloemen

Gezien hun prachtige visuele aspecten en vaak aromatische elementen, worden bomen, planten en bloemen vaak geassocieerd met heilige of spiritueel betekenissen. De bloeiende jasmijnen zijn oorspronkelijk populair geworden in Zuid-Azië en China. De schoonheid van de bloem en de zoete geur hebben er vervolgens voor gezorgd dat jasmijn een favoriet is geworden in verschillende culturen en dat het doorgedrongen is in speciale betekenissen voor vele mensen.

Westerse betekenissen

Normaal gesproken bloeit een jasmijn in de maand mei, wat volgens de Rooms Katholieke kerk beschouwd wordt als de maand van de Maagd Maria. Het tijdstip van de bloeiperiode, samen met de schoonheid en puurheid van de witte bloem kleur, heeft voor de connectie tussen jasmijn en de Maagd Maria gezorgd. De bloem kan ook teruggevonden worden in veel religieuze schilderijen uit de Italiaanse Renaissanceals een representatie van God's liefde. Hiernaast heeft de pracht en het aroma van de bloem veel schrijvers geïnspireerd om de jasmijn te dopen als de “dichter's bloem." Bovendien dragen bruiden dragen vaak jasmijn in hun bruidsboeketten wat symbol staat voor liefde en vreugde.

Oosterse betekenis

In het Oosten wordt jasmijn bloemen om soortgelijke redenen erg popular bevonden als in het Westen - de schoonheid van de bloem en zijn aangename parfum. De bloem symbool voor puurheid en liefde.

India: In de Indiase cultuur wordt jasmijn daarom gebruikt om de haren van jonge vrouwen mee te versieren. Het mag ook in huis of in een tempel gebruikt worden om een verlangen naar zuiverheid van geest te representeren.

Thailand: In Thailand staat de bloem ook symbool voor geluk. Als je ooit op vakantie bent geweest in Thailand dan heb je wellicht opgemerkt dat er langs de weg kleine bloemslingertjes worden verkocht. Chauffeurs hangen deze aan de achteruitkijkspiegel om ongeluk te voorkomen. Uiteraard zorgt het ook voor een aangename geur in de auto.

Daarnaast worden deze 'garlands' in Thailand ook opgehangen voor de ramen, zodat de geur met de wind de woonkamer of keuken binnen wordt verspreid. Ook vind je ze bij foto's van overleden familieleden of budha beelden.

China: In sommige landen, zoals China, wordt de Jasmijn bloem gebruikt voor medicinale doeleinden door mensen die holistische geneeskunde uitoefenen. Vanwege de aangename geur zijn jasmijn bloemen erg popular voor het parfumeren van Chinese jasmijnthee. Liefhebbers van de geur trekken ook soms een kruidenthee uit gedroogde jasmijn bloemen (zie foto rechts).

Jasmijn bloem & bloeiperiode

Jasmijn bloemen zijn er in veel verschillende soorten en maten, sommige groeiend in het wild wat zorgt voor prachtige landschappen, andere soorten grotendeels in kwekerijen. Over het algemeen groeit de bloem van een gewone jasmijn tot ongeveer 2,5 centimeter in diameters, met een kleur bereik van wit tot lichtroze.Deze bloemen bedekken de struiken van begin zomer tot het najaar. winter jasmijn heeft gele bloemen met ongeveer dezelfde diameter, maar met een bloeiperiode die juist het voorjaar bestrijkt, zodat de bloemen de struiken bedekken voordat de bladeren zich ontvouwen. Sterjasmijn heeft ietwat kleinere bloemen die zich in het voorjaar vooral in clusters laten zien.

Jasmijn bloemen in huis & tuin

Veel huiseigenaren hechten waarde aan de zoete en sterke geur die vrij komt uit de Jasmijn bloemen. Niet alle soorten hebben echter een specifieke geur. Gewone Jasmijn, Sterjasmijn en Aziatische Jasmijn hebben allemaal zoet geurende bloemen; winter Jasmijn heeft dit echter niet.

De sterke en geliefde geur van de Jasmijn heeft er voor gezorgd dat het een veel voorkomend ingrediënt is geworden in parfum. De essentiële oliën van Jasmijn zorgen voor een sterke, aangename parfum voor huis of lichaam.

De geur van jasmijn zal een complete kamer aangenaam laten ruiken of een frisse geur in de tuin te creëren.

Jasmijn bloem & dieren

Als je denkt aan jasmijn denk je misschien direct aan opvallende bloemen met een aangename zoete geur, maar deze planten hebben hiernaast bijkomende voordelen. Veel van deze planten, zoals de Jasminum en Trachelospermum plantsoorten, hebben een bepaalde aantrekkingskracht voor de dierenwereld. Gewone jasmijn trekt bijvoorbeeld vlinders en kolibries aan. De cluster bloemen van de ster jasmijn is zeer aantrekkelijk voor bijen en in sommige gevallen zelfs wilde konijnen.

21 juli 2015
Opmerkingen