Echte Chinese thee, direct van de bron.

Is thee een gezond alternatief voor water?
Is thee een gezond alternatief voor water?

Is thee een gezond alternatief voor water?

Door veel wetenschappelijk onderzoek wordt de lijst met gezondheidsvoordelen van thee steeds maar langer. Veel mensen vragen zich daarom af of thee een goed alternatief is voor water. Thee is tenslotte relatief goedkoop. Dus waarom niet?

Voor de meeste mensen zal thee een goed alternatief zijn voor water. Dat zal op z'n minst het geval zijn voor een deel van de dag. Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, is thee geweldig voor in de ochtend en de middag. Als je enigszins gevoelig bent voor cafeïne, blijf drink het dan alleen in de ochtend. Hier zijn enkele kanttekeningen/opmerkingen:

  • Kinderen onder de 12 mogen niet meer dan 1 kopje thee per dag drinken.
  • Als je continu naar het toilet moet door thee, is dat een teken dat je moet minderen. Schakel dan over naar water!
  • Zelfs als u niet gevoelig bent voor cafeïne, kan het drinken van te veel thee in de avond uw nachtrust beïnvloeden. Beperk je thee consumptie tot slechts één kopje, of drink ipv gewone thee een cafeïnevrije kruidenthee.
  • Gezondheidsautoriteiten adviseren over het algemeen 2 liter per dag te drinken. Wanneer je thee drinkt telt dit ook mee.*

*Of thee al dan niet volledig meetelt als waterinname zal enigszins afhangen van hoe gevoelig je bent voor cafeïne in thee. Als u erg gevoelig bent voor cafeïne, kan te veel thee innemen zelfs leiden tot vochtverlies. In dat geval is het drinken van een liter thee niet gelijk aan een liter water. Het belangrijkste teken om te stoppen met het drinken van thee en om over te schakelen op water zou zijn als je erachter komt dat je te vaak naar de wc moet.

Thee hoeft echter niet beschouwd te worden als een complete vervanging van water. Varieer je dagelijkse consumptie door water af en toe af te wisselen met een lekker kopje thee!

Thee vs water & gewichtsverlies

Als het gaat om het behalen van je dieetdoelen, dan is thee opnieuw een uitstekend alternatief voor water. Dat is tenminste overdag het geval. De cafeïne in thee zorgt ervoor dat je energiek blijft en meer calorieën verbrandt gedurende de dag. Bovendien zal het geen piek in energieniveaus zoals koffie veroorzaken, waardoor je soms juist moe wordt.

Het is echter opnieuw belangrijk om cafeïne gebruik 's avonds te vermijden. De reden hiervoor is dat cafeïne de slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden. De consequentie hiervan is dat je overdag vermoeid bent en sneller een gymbezoek overslaat en vaker verlangd naar snacks grote maaltijden.

22 september 2018
Opmerkingen