Echte Chinese thee, direct van de bron.

De Geschiedenis van Moon Cakes & Het verhaal van Chang'e
Geschiedenis Moon Cakes, verhaal Chang'e

De Geschiedenis van Moon Cakes & Het verhaal van Chang'e

Het Mid-Autumn festival is een feestdag dat al meer dan 1000 jaar bestaat. Toen de Chinezen hun kalenders nog baseerden op de stand van de maan, ontdekte men dat de maan midden in de herfst op zijn volst en helderst was. Sindsdien wordt het Mid-Autumn festival gevierd om de maan te aanbidden.

Terwijl de rituelen van het aanbidden van de maan in de meeste delen van China tot het verleden behoord, hebben nieuwe gebruiken het overgenomen. Tegenwoordig gaat men bij vrienden en familie op bezoek en geniet men samen van  'maancakes'. Deze traditie is vergelijkbaar met het eten van 'Zongzi' tijdens het Drakenbootfestival; en zoete dumplings tijdens het Lantaarnfestival.

Er zijn tal van andere interessante gebruiken met betrekking tot het Mid-Autumn-festival. We raden je aan dit artikel te lezen voor meer informatie: The Ultimate Guide to Mid Autumn Festival Traditions (Asiancustoms.eu)

Waarom Moon Cakes eten?

Door de eeuwen heen worden maancakes beschouwd als een symbool van voorspoed en hereniging. Tijdens het Mid-Autumn Festival komen mensen samen en hebben ze een reünie met de familie. Met het uitzicht op de heldere maan geniet iedereen van moon cakes onder het gezelschap van familie. Veel Chinezen werken tegenwoordig in grote steden gescheiden van hun families, waardoor tegenwoordig ook veel moon cakes worden gegeten met vrienden.

Hoe zijn de moon cakes ontstaan?

Hoe de tradities met betrekking tot moon cakes allemaal zijn begonnen, is onzeker. Er zijn historische gegevens die aanwijzingen geven over hoe het allemaal is begonnen.

De 'Tai Shi'-taart

Volgens historische gegevens bestond er al in de Yin- en Zhou-dynastieën (circa 1300 v.Chr. - 1046 v.Chr.) de 'Tai Shi cake', die de "voorouder" was van de maancakes.

De introductie van sesam en walnoten in de Han-dynastie

Tijdens de Han-dynastie (202 v. Chr. - 220 n. Chr.), toen Zhang Qian op zijn diplomatieke missie naar de westelijke regio's reisde, introduceerde hij sesam en walnoot als aanvullende ingrediënten voor de bereiding van moon cakes. Op dit moment verschenen ronde cakes gevuld met walnootzaden, die bekend stonden als "hu cakes".

Keizer uit de Tang-dynastie introduceert de naam: 'Moon Cake'

In de Tang-dynastie (618 – 907 na Christus) waren er banketbakkers die zich bezighielden met de productie van dergelijke taarten, en banketbakkers begonnen te verschijnen in de hoofdstad Chang'An (hedendaags Xian).

Tijdens een avond van het Mid Autumn festival genoten Tang Taizong en zijn concubine Yang Guifei van 'hu-cakes', terwijl ze staarden naar de volle maan. Keizer Tang Taizong hield niet van de naam "hu cake", Yang Guifei keek naar de maan en stelde voor om de naam te veranderen naar "moon cake" (Yue Bing 月饼). Vanaf dat moment heeft de term 'moon cake' zich geleidelijk onder het volk verspreid.

Afgezien van de legende, was de eerste schriftelijke vermelding van het woord maancake (月饼, yuè bǐng) gevonden in het boek Meng Liang Lu (1274 na Christus door Wu Zimu). Dit boek stam uit de Zuidelijke Song-dynastie.

Wil je weten welke moon cakes er tegenwoordig bestaan? Lees dan: Ontdek alle soorten moon cakes.

Het verhaal van Chang'e: de godin van de maan

Volgens een legende had de aarde ooit 10 zonnen, die veel hitte en lijden veroorzaakten. Archer Yi schoot 9 van hen neer en kreeg het elixer van onsterfelijkheid als beloning. Hij was echter niet op zoek naar onsterfelijkheid omdat hij niet voor altijd in deze wereld zou willen leven zonder zijn geliefde vrouw Chang'e.

Zijn vrouw bewaarde het onsterfelijkheidsdrankje thuis, maar op een dag probeerde een leerling van Yi het drankje te stelen, terwijl hij weg was. Omdat Chang'e niet wilde dat hij het elixer kreeg, dronk ze het zelf op en steeg naar de hemel. Chang'e koos de maan als haar thuis.

Yi heeft Chang'e erg gemist. Elk jaar tijdens het Mid Autumn festival zou hij haar favoriete fruit en gebak op tafel zetten om haar te herinneren.

moon cake rabbit chang'e

Wist u?

  • Je ziet konijnen vaak geassocieerd met maancakes. Dat komt omdat er wordt gezegd dat een konijn Chang'e naar de maan heeft vergezeld!
  • Alternatieve Chang'e-legendes: De bovenstaande legende is eigenlijk de meest populaire en sprookjesachtige. Andere versies van de legende beschrijven echter dat Chang'e het elixer per ongeluk of met opzet heeft ingenomen, zodat haar man niet achter haar aan kon gaan. Uiteindelijk creëerde haar man een ander elixer en steeg op naar de zon. Ze werden toen het symbool van de maan (Yin) en de zon (Yang).
  • Ming-dynastie: uit oude historische gegevens blijkt dat ambachtelijke taartmakers tijdens de Ming-dynastie het "Verhaal van de maangodin" op de maancakes drukten. Dit maakte ze zeer populair voor het Mid-Autumn Festival!
17 september 2021