Echte Chinese thee, direct van de bron.

De Geschiedenis van Anji Bai Cha: De 'Groene' Witte Thee
De Geschiedenis van Anji Bai Cha: De 'Groene' Witte Thee

De Geschiedenis van Anji Bai Cha: De 'Groene' Witte Thee

Hoewel witte thee pas sinds the de 19de eeuw wordt geproduceerd, is de term 'witte thee' het eerst vermeld in de 'Classics of Tea', geschreven door Lu Yu tijdens de Tang Dynastie. Hij schrijft in zijn boek over een berg, 300 mijl ten oosten van Yongjia, waar de theeplanten zo wit zijn als papier. Ook bevestigd hij dat de lokale bevolking de planten gebruikt om thee van te bereiden.

lu yu classics of tea oud exemplaar

Later tijdens de twaalfde eeuw spreek de keizer Hui Zong over een 'jade-witte theeplant' in zijn boek 'Da Guan Cha Lun' ('theeperspectief').

Hedendaagse thee experts in China zijn er van overtuigt dat zowel Lu Yu als Hui Zong het in feite hebben over de Anji Bai Cha. De term 'witte thee' heeft dus betrekking op de uiterlijk van de theeplant waar Anji Witte thee van wordt gemaakt.

Anji Bai Cha verwerkings methode

De verwerkingsmethode dat is toegepast is op basis van dat van een groene thee. De Anji Bai is dus in feite een groene thee.

Anji Bai Cha Herkennen

Hoewel je een authentieke Anji Bai kan herkennen aan de plant, is het erg lastig om deze te onderscheiden in verwerkte vorm. De droge thee heeft immers een groene kleur. Echter wanneer de thee trekt, zal je merken dat de bladeren weer witter worden. In dat geval weet je dat je dat de thee gemaakt is van de originele witte theeplant. Zie een video hieronder kan je observeren hoe de bladeren witter worden:

8 maart 2017
Opmerkingen