Wat is eendenpoep-thee (Ya Shi Xiang)?

7 november 2017 785 view(s)
Wat is eendenpoep-thee (Ya Shi Xiang)?

In de Feniksberg in China groeit een soort speciale theeboom. De verwerkte thee hiervan wordt ook wel "Eendenpoep-thee" (Ya Shi Xiang) genoemd. Als er een wedstrijd zou bestaan voor rare theenamen, zou deze thee ongetwijfeld in de top 3 eindigen. Lijkt deze thee dan op eendenpoep, of ruikt het ernaar? Laten we dat uitvinden!

De herkomst van de naam “Ya Shi Xiang”

Er zijn meerdere geruchten over de afkomst van de naam “Ya Shi Xiang”. Het bekendere verhaal is dat de moederboom van Ya Shi Xiang gevonden was terwijl hij groeide in een “Ya Shi” aardbodem. Deze aardbodem is geel met zichtbare witte kalk erin, dat leek op eendenpoep. De agrariër die deze boom had gevonden, Mr. Wei, maakte thee van de bladeren en nodigde toen de buren uit om langs te komen en deze thee te proeven.

Na het proeven van de thee was iedereen onder de indruk van zijn geweldige aroma’s. En zij waren nieuwsgierig naar dit cultivar, dat omdat ze zo'n heerlijke geur en smaaktextuur nog nooit hadden geproef. Toen werd Mr. Wei erg bang dat zijn boom misschien misschien zou worden gestolen, dus bedachte hij een erg onaantrekkelijk naam: "Eendenpoep-thee”.

In een ander verhaal was er een agrariër die een boom had gevonden met aparte donkergroene bladeren. Hij plukte er een paar om er thuis thee mee te zetten. De thee was wonderbaarlijk lekker, dus besloot de agrariër om terug naar die boom te gaan om meer te plukken. Maar toen hij daar aankwam, zag hij een paar hoopjes eendenpoep onder de boom liggen. En zo was dan de naam “Ya Shi Xiang” in het leven geroepen. Wat het juiste verhaal ook is, het is maar goed om te weten dat de echte smaak van deze thee niks te maken heeft met eendenpoep.

Alles over Eendenpoep thee

Ya Shi Xiang en Fenghuang Dancong

Ya Shi Xiang is een cultivar van(/ is familie van de) Fenghuang Dancong (Phoenix Single Bush) Oolong thee. Alle cultivars van Fenghuang Dancong staan bekend om hun natuurlijke smaken en geuren die verschillende bloemen en vruchten representeren, zoals orchideeën, oranje bloesem, Osmanthus bloem, amandel, gemberbloem, etc. Deze cultivars worden vaak vernoemd naar de bloem of fruitsmaak die ze bezitten, behalve dus Ya Shi Xiang, gelukkig maar. De bevolking vindt zelfs dat Ya Shi Xiang de meeste aroma’s bezit vergeleken met alle andere Fenghuang Dancong cultivars.

Eendenpoep theebomen

De “moederboom” van Ya Shi Xiang is ouder dan 80 jaar, en 900 meter boven het zeeniveau, op de Wudong berg in Chaozhou-City, in de Guangdong provincie, China. De Ya Shi Xiang bosjes spreidden zich nu uit door het gehele Fenghuang gebergte.

De verwerking van Ya Shi Xiang

De verse bladeren van Ya Shi Xiang zijn donker groen. Ze zijn groter, dikker en zachter dan andere Dancong cultivars. Er zijn 6 productiestappen nadat de blaadjes zijn geplukt. Aller eerst worden de bladeren gedroogd in de zon. Daarna worden ze goed gelucht en laat de boer de bladeren op kamertemperatuur natuurlijk oxideren. Dit wordt vervolgd door oxidatie op hogere temperatuur. Tenslotte worden de bladeren gerold tot hun gewenste vorm. Zodra de boer tevreden is met de vorm worden de bladeren gedroogd.

De verwerkte bladeren zijn groen-zwart of groen-bruin van kleur, lang en gerold. De randen zijn vaak gelig, wat komt door het rollen. Dit is vooral zichtbaar wanneer de bladeren worden bereid.

Hoe bereid je Eendenpoep thee?

Een Gaiwan is waarschijnlijk het meest geschikt voor het brouwen van deze in elkaar gedraaide bladeren. Ya Shi Xiang heeft de smaak en aroma’s van amandelen en verschillende vruchten en bloemen. Het brouwsel heeft een doorzichtige geel-goud achtige kleur met een sterke geur. Door zijn geweldige langdurige kwaliteit, kan je er wel tot 20 keer thee mee zetten. De complexiteit van de thee laat de smaak elke keer veranderen wanneer je hem opnieuw zet. U kunt ook van zijn zacht-fruitige nasmaak genieten.

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Wat is dit? Vink "Onthoud mij" om uw winkelwagen op deze computer te raadplegen, ook als u niet ingelogd bent.