Echte Chinese thee, direct van de bron.

Een Yixing Theepot Inwijden & Opvoeden

Een Yixing Theepot Inwijden & Opvoeden

Voor echte theeleuten zijn Yixing theepotten een geweldige investering. Ze verbeteren zowel de smaak, aroma als de kleur van je thee. Om het maximale uit je Yixing theepotje te halen, moet je wel ervoor zorgen dat je er zorgvuldig mee omgaat. Veel mensen gaan al de fout in bij de eerste keer dat ze deze kleipotjes gebruiken. Voordat je thee ermee kan bereiden, moet je namelijk zo’n theepot eerst geschikt maken voor gebruik. Leer in dit artikel hoe je een Yixing theepot kan ‘inwijden’.

Schoonmaken

De eerste stap voor een goed werkend kleipotje is om deze zorgvuldig the spoelen met koud water. Controleer daarna met je vingers of er nog losse klei of stofjes de binnenkant van de theepot en de tuit zitten. Spoel nogmaals water door de theepot en controleer of het water vloeiend uit de tuit komt. Dit is namelijk een teken dat er geen restjes meer in de tuit zit.

Belangrijk: gebruik geen zeep! Je wilt namelijk niet dat de zeepsmaak in de klei trekt.

Koken

Zodra je er zeker van bent dat de Yixing theepot schoon is, kan je deze nu koken in een pan. Dit klinkt misschien raar, maar het koken van de theepot is cruciaal om de kleismaak en vuil volledig te verwijderen.

Stappen:

  1. Plaats de theepot en deksel apart in een grote kookpan.
  2. Vul de pan met voldoende water, zodat de theepot en deksel volledig onder water zijn.
  3. Breng het aan de kook en laat op een laag vuur sudderen voor 1 uur.
  4. Nadat de tijd verstreken is, laat je het water in de pan samen met de theepot en deksel langzaam afkoelen.
  5. Optioneel: Na 1 uur koken kan je de theepot met tofu opvullen en nogmaals laten sudderen voor 1 uur. Tofu is erg een erg effectief ingredient om de laatste geurtjes uit de klei te trekken. Echter is deze stap niet noodzakelijk. Tofu is vaak verkrijgbaar bij een Chinese toko en tegenwoordig ook vaker beschikbaar in de supermarkt. Vermijd wel tofu met smaakstoffen!
  6. Optioneel: Voor een snel resultaat kan je de Yixing theepot ook nogmaals voor 1 uur in thee laten koken met jouw voorkeursthee erin. De meningen over deze optionele stap verschillen. De sommige theedrinker vind dat het beste resultaat alleen kan worden bereid door de theepot gewoon bij gebruik langzaam thee te laten absorberen, anderen vind juist dat door deze additionele stap de Yixing theepot sneller een lekker kopje thee trekt.

Nogmaals spoelen, schoonmaken en drogen

Zodra het water is afgekoeld kan je het Yixing theepotje uit de pan halen en nogmaals spoelen met warm water. Daarna droog je de theepot.

Optioneel: laat de theepot zonder deksel nog voor 2 tot 3 dagen door drogen.

Je Chinese klei pot is nu klaar voor gebruik! Tijdens de eerste sessie is de toegevoegde waarde van de theepot nog niet erg merkbaar, maar na zo’n 3-5 sessies zal je langzaam merken dat de smaak complexer wordt. De theepot zelf zal ook meer en meer glanzen. Indien je de theepot met thee erin voor 1 uur hebt gekookt, dan is de smaak vanaf het begin al redelijk (zie optionele kookstap hierboven). Tenslotte nog enkele tips!

  • Maak elke maand een foto van je Yixing theepot, zodat je later het verschil kan vergelijken. Door regelmatig gebruik zal je namelijk merken dat je Yixing theepotje steeds meer gaat glanzen. Dit komt doordat de fijne ruimtes in de klei langzaam wordt opgevuld door thee.
  • Maak altijd je kleipotje schoon met alleen water. Gebruik nooit zeep of andere wasmiddelen. We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken!
  • Maak dezelfde thee zowel in je Chinese klei pot als een porseleinen of glanzen theepot. Hierdoor kan je het verschil zelf proeven.
  • Wijd een Yixing theepot toe aan slechts 1 specifiek theesoort. Klik de volgende link om hier meer over te lezen: Waarom een Yixing theepot toewijden aan 1 soort thee

Opvoeden

Zodra je Yixing theepotje gereed is voor gebruik, kan je deze beginnen met opvoeden. Het opvoeden is helemaal niet ingewikkeld, maar vergt wel een beetje discipline. Ten eerste moet je je theepot alleen gebruiken voor 1 soort thee. Hierover lees je meer in dit artikel: Waarom een aparte Yixing theepot voor elke theesoort?

Wanneer je regelmatig thee bereid met de theepot, zal de klei bij elk gebruik wat thee aroma absorberen. Hierdoor zal het na verloop van tijd een mooie geur opbouwen, die de aroma van je thee versterkt.

Tenslotte, zal je theepotje ook steeds meer gaan glanzen, wat veel voldoening geeft. Voor het beste resultaat dien je je theepot na gebruik goed te spoelen met heet wat en daarna te drogen met een doekje. Gebruik geen wasmiddel of zeep en doe de theepot nooit in de vaatwasser.

28 februari 2016
Opmerkingen