Echte Chinese thee, direct van de bron.

Beste Thee Tegen Eczeem: Groene Thee of Oolong Thee?

Beste Thee Tegen Eczeem: Groene Thee of Oolong Thee?

Eczeem is een type huidziekte waarbij de huid zich rood, geïrriteerd en ontstoken kan voordoen. Het is een veelvoorkomende huidconditie want 15% van de jongeren en 3% van de volwassen mensen krijgt hiermee te maken. Veel jongeren verliezen de symptomen van eczeem wanneer zij hun 10e levensjaar passeren, maar bij volwassenen ligt dit anders, veel van hen lijden zelfs aan chronisch eczeem.

Eczeem is zeer lastig te behandelen. De meest natuurlijke wijze om dit te doen is door olie van een theeboom, soms gemixt met kokosolie, te smeren op de geïrriteerde huid. Het is bewezen dat olie van een theeboom kan helpen om de huid te kalmeren en de irritatie te verminderen. Daarentegen is dit geen medicijn dat eczeem volledig kan behandelen. Maar hoe werkt thee in de strijd tegen eczeem? Verder in dit artikel staat alles wat u moet weten over thee als middel tegen eczeem.

Thee tegen eczeem

Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten thee. Er bestaan groene, zwarte en oolong theeblaadjes die van de Camellia Sinensis theeplant komen. Maar naast de traditionele theesoorten bestaan er ook nog verschillende soorten kruidenthee (of ook wel ‘tisanes’), deze kunnen worden gemaakt van allerlei verschillende soorten planten en bloemen. Wij zullen deze soorten hieronder in detail beschrijven, en daarna geven wij het beste thee-advies in de strijd tegen eczeem.

Groene thee tegen eczeem

Het drinken van verse groene thee heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zo werkt het bijvoorbeeld de ontsteking tegen, die door eczeem wordt veroorzaakt.

In een onderzoek dat is gepubliceerd in het ‘Korean Journal of Dermatology’ (Koreaans nieuwsblad voor Dermatologische ontwikkelingen) zijn onderzoekers er achter gekomen dat extracten van groene thee in crèmes helpen bij het verminderen van een droge huid. Met behulp van de hiervoor genoemde effecten kan groene thee helpen bij het bestrijden van (Atopic Dermatitis en Xerotisch) eczeem.

In een uitgave van de ‘Mycobiological Journal’ in 2012 stond een artikel waarin onderzoekers bewezen dat bad-therapie met groene thee-extracten een veilige en effectieve manier is om patiënten met ezceem (atopic dermatitis, ter gevolge van Malassezia Sympodialis) te behandelen

Oolong thee tegen eczeem

In 2001 is er een onderzoek gedaan naar oolong thee tegen eczeem door Japanse wetenschappers.

Voordat wij dit onderzoek zullen bespreken moeten wij duidelijk maken dat oolong thee wordt geoogst van dezelfde plant als groene thee. Het verschil tussen deze twee soorten is echter dat groene thee minimaal geoxideerd/gefermenteerd is, en oolong thee als het ware, semi-gefermenteerd.

In de hierboven genoemde Japanse studie waren 118 patiënten met eczeem (Atopic Dermatitis) bestudeert, zij kregen elke dag drie kopjes met Oolong thee te drinken. Al na een maand was de huid van 74 patiënten zichtbaar beter, en na zes maanden gaven al 64 patiënten aan dat hun huid er nu weer ‘goed’ uitzag.

De onderzoekers denken dat dit komt door de ‘thee-polyfenolen’ in thee, die een anti-allergene werking hebben. Dit onderzoek is dermate van belang, omdat het laat zien dat je met behulp van het drinken van thee ook effectief eczeem kan bestrijden, zonder het gebruik van crème op de huid.

Beste thee tegen eczeem is...

Zoals hierboven genoemd, komen alle soorten bladthee van een en dezelfde plant, de Camellia Sinensis plant. De verschillende soorten thee worden gesorteerd aan de hand van hun productieproces. Verschillende bewerkingen en verwerkingen zorgen ervoor dat de soorten thee verschillende niveaus van oxidatie ondergaan. Groene thee is het minst geoxideerd, hierdoor behoud deze soort het meeste van zijn thee-polyfenolen. Hieruit kunnen wij concluderen dat groene thee dus het meest effectief is tegen eczeem. Op de tweede plek komt dan de semi-geoxideerde oolong thee, en als laatste de volledig geoxideerde thee, de zwarte thee.

Helaas hebben wij geen definitief onderzoek kunnen vinden dat ook de verschillende theesoorten test op hun werking, en deze met elkaar vergelijkt. Maar ondanks dat hebben wij met de overige studies wel een zekere hypothese kunnen geven.

Chinese kruidenthee tegen eczeem

Er zijn verschillende soorten kruidenthee die kunnen helpen tegen eczeem. De meest welbekende is kamillethee. Maar een betere optie zou ook nog chrysanten-thee kunnen zijn. Chrysanten staan bekend als de kamille van het Oosten.

Uw beste thee-keuze tegen eczeem

Wanneer u er aan denkt om thee te gaan drinken tegen eczeem, is het ook zeer aan te raden om eens te denken aan de bijeffecten van de desbetreffende thee. Groene thee bevat wel de meeste thee-polyfenolen die ontstekingsremmend werken, maar het is daarbij ook de meest ‘rauwe’ thee, dit zorgt er bij sommige mensen voor dat zij maagklachten ondervinden. Dit komt omdat groene thee niet zo makkelijk te verwerken is voor de maag (met name op een lege maag). Het beste advies is daarom om 30 minuten na een maaltijd groene thee te drinken.

Wanneer uw maag hierna nog steeds moeite heeft met groene thee kunt u er over nadenken om te wisselen naar oolong of zwarte thee. Hoewel deze minder geconcentreerd thee-polyfenolen bevatten, kan dit nog steeds effectief zijn tegen eczeem.

Nog een zorg voor theedrinkers kan zijn het cafeïnegehalte. Wanneer u gevoelig bent voor cafeïne kunt u het beste alleen thee drinken na ontbijt en/of lunch. Wanneer dit nog steeds niet helpt tegen eventuele slapeloze nachten kunt u eens denken aan cafeïnevrije Chrysanten-thee. Voor meer informatie over cafeïne kun u onze gids lezen over Cafeïne in thee.

7 juli 2019
Opmerkingen