Echte Chinese thee, direct van de bron.

Waarom een aparte Yixing theepot voor elk theesoort
Waarom een aparte Yixing theepot voor elk theesoort

Waarom een aparte Yixing theepot voor elk theesoort

Yixing theepotten (of Zisha theepot) staan bekend voor het feit dat ze een geweldig kopje thee kunnen trekken. Door de poreuze aard van de klei die gebruikt is, zijn de theepotten zeer absorberend. Het voordeel hiervan is dat ze geleidelijk de smaak van thee absorberen. Hierdoor is het belangrijk om een Yixing theepot alleen een bepaalde smaak te laten absorberen, door deze toe te wijden aan 1 soort thee. Voor een goed begin kan je het volgende onderscheid maken:

  • sheng (rauwe) pu erh thee
  • shou (rijpe) pu erh thee
  • lichtgeoxideerde oolong (zoals tieguanyin)
  • donkere oolong (zoals dahongpao)
  • zwarte thee

Sommige fanatieke theedrinkers maken ook onderscheid tussen herkomst. Een zwarte thee uit Yunnan smaak bijvoorbeeld anders dan een zwarte thee uit Fujian. Omdat ze een ander smaakprofiel hebben, kan het de moeite waard zijn om een aparte Yixing theepot toe te wijden aan elke regio. Soms wordt er binnen de pu erh category ook onderscheidt gemaakt tussen de leeftijd.

Echter is het vaak meer dan genoeg om je thee te scheiden op basis van de hierboven genoemde 5 categorieën, tenzij je natuurlijk het leuk vindt om meerdere theepotjes te verzamelen.

Waarom niet groene of witte thee?

Over het algemeen komt het niet vaak voor dat men een groene of witte thee maakt in een theepot van klei. Het voordeel van klei is dat het erg isolerend werkt en dit is perfect voor theesoorten die op hoge temperaturen getrokken dienen te worden (zoals hierboven genoemd). Witte en groene thee kan je juist beter op een lagere temperatuur bereiden. Bovendien zijn deze soorten vaak lichter van smaak en komen niet het beste tot hun recht in een klei theepot. Materiaal zoals porselein of glas is meer geschikt.

Waarom niet kruidenthee?

Zoals eerder vermeld zijn Yixing theepotjes erg absorberend van aard. Kunstmatig smaakstoffen in bepaalde theesoorten of kruidenthee zullen worden geabsorbeerd door de klei. Wanneer je daarna pure thee trekt in de theepot, zal je merken dat de smaak op een negatieve wijze wordt aangetast. Ook deze theesoorten kunnen daarom beter gemaakt worden in een porseleinen of glazen theepot.

22 februari 2016
Opmerkingen