Echte Chinese thee, direct van de bron.

De Antieke Thee-Paarden Route: 8-delige video documentaire
De Antieke Thee-Paarden Route: 8-delige video documentaire

De Antieke Thee-Paarden Route: 8-delige video documentaire

Update: de afleveringen van Youtube videos die we voorheen hieronder hebben gedeeld, zijn door YouTube verwijderd. We hebben daarom nogmaals op YouTube gezocht naar alternatieven en deze toegevoegd aan onze watchlist. Deze bestaat uit een 12-tal videos. Klik op het icoontje rechtsboven in de video, om de lijst van alle afleveringen te zien. We raden je aan om 'Tea Road to the Skies' te bekijken voor Engels. En wanneer je Chinees verstaat, raden we je het aan om de 8 delige CCTV documentaire te bekijken. Zodra CCTV de Youtube videos heeft geupdate met Engelse ondertiteling, dan zullen deze ook toevoegen aan onze playlist.

Bekijk alle afleveringen van deze historische documentaire over de thee-paardenroute, ook bekend als de zuidelijke zijdeweg of antieke theeroute. De afleveringen zijn gemaakt door CCTV/CNTV en zijn in het Chinees met Engelse ondertiteling.

De Antieke Theeroute: Deel 1

Zoals de beroemde Zijderoute is de oude theeroute een belangrijke toegangsweg voor communicatie en handel tussen het oude China en West Azië. Deze route light in het Zuidwesten van China en vormde een grote netwerk van verbindingen tussen Yunnan-Guizhou met Qinghai-Tibet.

Het fungeerde als een belangrijk platform voor economische doeleinden, maar zorgde ook voor politieke, sociale en culturele uitwisseling tussen verschillende ethische groepen.

Culturele uitwisseling op de Zuidelijke Theeroute: Deel 2

De eerste theehandel vond plaats tussen Yunnan naar de Westelijke delen van China en aangrenzende landen. Eeuwenlang trokken karavanen met thee van de ene plaats door naar een volgende, van het ene land naar het andere land, zelfs tot aan de andere kant van de wereld. Het werd een onophoudelijke verbinding tussen verschillende ethische groepen en continenten.

Verhalen uit het verleden: Deel 3

Het zoeken van sporen van de karavanen op de zijderoute is zoals het vinden van wrakken van een gezonken boot in de oceaan. Vermiste stammen hebben zich schuilgehouden in de bergen, valleien en de bossen in het Zuidwesten van China. Alleen door hun volksverhalen kunnen we een vaag beeld krijgen van het verleden.

Het dieet van de Tibetanen bevatte weinig groente, waardoor thee zeer noodzakelijk was. Thee met melk was een hun dagelijks genot.

Een test van leven en dood: Deel 4

Voor de karavanen van het verleden, was de oude weg een test van leven en dood. Het waren eindeloze wegen met waar men met veel tegenslagen te maken hadden.

De Thee-Paardenroute: Deel 5

De oude weg is in schilderijen misschien bewegingloos, maar deze route draagt een rijk verleden aan tijd, cultuur, karavanen en reizigers. De hoeven stelt de weg in staat om zijn liederen te zingen op de ruggen van de paarden.

Yanjing: Deel 6

Het dorp Yanjing is niet alleen een doorgang tot Tibet, maar ook een spiritueel thuis voor vele etnische groepen en culturen. Buitenlandse missionarissen kwamen Tibet binnen via India over de thee zijderoute in de 19e eeuw. Daarna reisden ze door naar Yanjing, en brachten daarmee de westerse religie naar de lokale bevolking van Tibet en Naxi.

De weg naar geluk en welvaart: Deel 7

De belangrijkste functie van de thee-paardenroute is de handel. Het succes van kleine huishoudens een grote familiebedrijven hing af van de antieke theeroute. Voor veel mensen staat deze weg symbool voor geluk en welvaart.

Het middelpunt: Deel 8

Het midden van de thee zijderoute is het samenkomende deel van de oude Yunnan-Tibet en Sichuan-Tibet paardenwegen. De meerderheid van de inwoners is Tibetaans, en de meeste bekende ruiters komen hier vandaan. Een lied over de stad laat blijken dat de oude weg nog steeds populair is.

9 november 2017
Opmerkingen