Echte Chinese thee, direct van de bron.

2018 Teasenz Jin Jun Mei thee review: Proef tijdens het FesTEAval
2018 Teasenz Jin Jun Mei thee review: Proef tijdens het FesTEAval

2018 Teasenz Jin Jun Mei thee review: Proef tijdens het FesTEAval

Deze Jin Jun Mei thee is al beschikbaar in onze online theewinkel. Wil je deze thee eerst proeven? Kom dan naar het FesTEAval op 22 april, 2018!

Je zou het niet verwachten, maar dit zijn de drukte periodes van het jaar voor ons. Dagelijks proeven we vele soorten nieuwe thee en bepalen we welke we gaan aanbieden in 2018.

De maand april is daarom altijd een cruciale periode voor ons als bedrijf. Het is een moment waarin we bewijzen aan jou dat we niet alleen de beste kwaliteit kunnen bieden, maar deze ook constant kunnen houden door de jaren heen.

Voor theesoorten in het hoger segment, zoals de Jin Jun Mei (Gouden Wenkbrauwen), besteden we altijd extra aandacht. Na het proeven van zo’n 10 soorten Jin Jun Mei van 3 boeren uit Wuyishan, hebben we er één prachtige kunnen uitkiezen (zie hieronder). De droge knoppen van deze thee zijn zeer fijn, goudkleurig en slechts 1 cm lang.

chinese zwarte thee jin jun mei

Voor wie niet bekend is met deze Fujian zwarte thee; Jin Jun Mei is in feite een luxere verse van de bekende Lapsang Souchong (of Zhengshan Xiaozhong). De bladeren zijn kleiner en goud van kleur. Een echte Jin Jun Mei is geplukt voor de Qingming festival in maart en is vaak de eerste pluk van het jaar.

Lees hieronder mijn ervaringen.

Ronde 1: 80 ºC, 2 sec.

Met een glazen gaiwan (150 ml) trek ik 3 gram Jin Jun Mei. 3 gram is voldoende omdat ik deze alleen bereid voor mezelf. Bij meer gezelschap zou ik gaan voor 5 gram.

Ik heb een bereidingstijd van 2 seconden toegepast voor deze ronde. Kleine blaadjes laten vaak snel smaak los, dus ik schenk de thee er meteen uit.

De thee heeft een mooie goud oranje kleur en heeft een zoete smaak met een aroma van gedroogd fruit. Bitterheid is niet te bekennen. Ook laat de thee een de aroma achter op de bodem van mijn kopje.

gouden wenkbrauw thee fujian

Ronde 2: 4 sec.

Omdat deze thee snel smaak los laat, heb ik de bereidingstijd nogmaals laag gehouden op 4 seconden. Doordat de bladeren goed los zijn na de eerste rond is de smaak nu nog zoeter, maar ook hartiger. Het klinkt raar, maar de smaak doet me denken aan een caramel cake.

Ronde 3: 10 sec.

Wat betreft smaakt deze Jin Jun Mei het best in de derde bereiding. Dit bewijst maar weer, dat je thee nooit na 1 bereiding moet weggooien.

De smaak is wat minder zoet, maar dat vind ik juist fijn. Ik proef nu meer de complexiteit van de thee. De aroma doet me denken aan een Chinese Longan vrucht. Ook geniet ik van de wat stroperige textuur van de thee. De thee drink daarom erg soepel en aroma blijft hierdoor lekker lang in je mond hangen.

Ronde 4: 20 sec.

De vierde ronde lijkt er op de derde, de longan fruitsmaak is nog sterk aanwezig. De zoetheid neemt verder af en begint te transformeren in een graanachtige smaak.

Wanneer we de bladeren in de gaiwan bekijken, zien ze er wederom erg fijn uit. De thee bestaat bijna volledig uit knoppen, met haast geen broken blaadjes.

Conclusie

Ik ben nog niet knock out, maar ik houd het even bij 4 bereidingen. Vandaag heb ik nog twee theetjes die ik moet beoordelen en ik wil niet in een ‘tea drunk’ staat verkeren aan het einde van de dag :)

Heb je deze thee besteld? Dan adviseer ik een bereidingstijd van 1 en 2 minuten voor respectievelijk de vijfde en zesde bereiding.

Deze Jin Jun Mei is ons zeer goed bevallen. We gaan hier zoveel mogelijk van opslaan voor 2018!

door Sam Lin, Founder Teasenz

11 april 2018
Opmerkingen